Hvalpen
Jeg plejer at træne 2 x dagligt med en lille hvalp. Hver gang er max. 5 minutter. De 5 minutter træner jeg forskellige grundfærdigheder.
Men vær opmærksom på at din hvalp først og fremmest skal læres at være en sød, omgængelig og tryg hund. Så det er vigtigt at bruge tid på socialisering til byen, trafik, andre hunde etc. Sørg også for at starte med at lære hvalpen de ting en velopdragen hund skal kunne: gå i snor uden at trække, komme når du kalder, acceptere at blive børstet, få tjekket ører og tænder, køre i bil, være alene hjemme etc.
Så hvis der har været dage, hvor hvalpen har oplevet meget i forbindelse med socialisering eller opdragelse, så træner jeg ikke grundfærdigheder. En hvalp kan kun rumme en vis mængde nye indtryk uden at blive stresset, og man skal vælge med omhu.
Når du træner øvelser som ‘Sit’ – og specielt hvor hvalpen frivilligt tilbyder at sætte sig – så er det den samme bevægelse hvalpen laver hele tiden, og det kan slide på knogler og led. Så pas på at du ikke træner disse gentagelser i ret lang tid af gangen med den unge hvalp.
Unghunden
Efterhånden som hvalpen bliver en unghund og kan koncentrere sig mere, så bliver min træningssession længere. Måske op til en halv time. Men til gengæld så træner jeg ikke altid flere gange dagligt og heller ikke hver dag. Hos unghunden kan der være dage, hvor hormonerne raser i kroppen. Fx når tæven kommer i løbetid. I den periode vurderer jeg om hunden er mentalt til stede og kan trænes. Ellers så springer vi over, og det kan godt betyde en 3 ugers pause under løbetiden. Den tid kan man bruge på at gå dejlige ture, lege med hunden, nusse hunden mere bag ørerne og på den måde styrke båndet imellem jer.
Den voksne hund
Den voksne hund træner jeg, når jeg har lyst og tid. Til gengæld kan det være at jeg kører afsted og mødes med hundevenner, og vi træner i flere timer. Andre dage kan det være jeg træner en lille detalje i kort tid.
Jeg bruger klikkertræning, hvor klikket markerer præcist hvornår hunden gør det rigtige og så følger belønningen i form af en godbid eller leg bagefter.
Du vil se dette på alle mine videoer fra træninger af grundfærdigheder i hvalpetiden.
Hvis du ikke bruger klikker, så brug et verbalt rose-ord i stedet for klikket.
Timing er vigtig i hundetræning. Man skal fortælle hunden at den gjorde det korrekte præcist i det øjeblik den gør det.
Hvis du vil lære hunden at sætte sig, så nytter det ikke noget, hvis du først roser hunden når den er ved at rejse sig op igen.
Tænk også over hvordan du giver godbidden / belønningen. Jeg placerer belønningen forskelligt alt efter hvad jeg træner.
Ved træning af frivillig sit, så kommer klikket når hvalpen sidder ned, men jeg giver godbidden sådan at hvalpen rejser sig op igen. Så er den nemlig klar til at gentage øvelsen igen.
Det er ok at gøre sådan, da det er klikket der markerer at hunden gør det rigtige.
Hvis jeg træner at hvalpen skal blive siddende mens jeg går væk, så går jeg altid tilbage til hvalpen og giver godbidden mens hvalpen stadig sidder.
Jeg bruger ikke klikker, når jeg arbejder med hele øvelser i jagttræningen. Der bruger jeg verbal ros, evt. godbidder eller leg.
Så på videoer af fx. dirigeringstræning med Cookie som voksen hund vil du ofte se at jeg kun giver verbal ros, Det skyldes at Cookie nu er så motiveret for dette arbejde, at apporteringen er belønning i sig selv.
I øvelser hvor hun er knap så motiveret, så giver jeg verbal ros efterfulgt af godbid eller leg hos mig.
Jeg foretrækker at lade hvalpen tilbyde adfærden frivilligt først, og så sætte en kommando på senere.
Hvis det ikke lykkes at få hvalpen til at tilbyde det frivilligt, så kan man lokke med godbid eller legetøj.
Når hvalpen er stabil i at tilbyde fx. ‘Sit’, så begynder jeg at træne at hvalpen kan blive siddende i et stykke tid.
Dernæst bruger jeg “omvendt lokning” til at lære hvalpen at blive siddende, mens jeg går lidt væk.
Jeg vil gerne være sikker på at hvalpen har forstået konceptet nogenlunde før jeg kobler en kommando på. Så jeg indlærer øvelsen først, og så sætter jeg kommandoen på.
Ved ‘Sit’ kobler jeg faktisk 2 kommandoer på: både ordet ‘SIT’ og fløjtesignalet som jeg vil bruge som stopfløjt.
Dernæst arbejder jeg videre med at øge sværhedsgraden for det hele: at hunden kan sidde i længere tid, at jeg kan gå længere væk fra hunden, at hunden bliver siddende trods forstyrrelser og når jeg kaster med ting etc.