Online Tollertræning

Tolling

“Tolling” er Tollerens specielle arbejde, og går ud på at lokke fugle (ænder og gæs) på skudhold for jægeren.

Jægeren finder et naturligt skjul, eller bygger et skjul, tæt på vandet. Bag skjulet gemmer jægeren sig med sin Toller, og venter på at en flok fugle slår sig ned ude på vandet. Det kan også være at jægeren sammen med sin toller sniger sig ned til skjulet, mens en flok fugle allerede ligger ude på vandet.

Godt gemt i skjulet, så skal jægeren nu have hunden til at “tolle”. Det går ud på at få hunden til at vække fuglenes interesse.
Ofte kaster jægeren en pind eller en bold ud fra skjulet og lader Tolleren apportere den gentagne gange. Det skal ikke være lynhurtige apporteringer, men legefulde løb langs bredden, hvor hunden er synlig for fuglene. Hunden må gerne stoppe op, kigge rundt, lege lidt med bolden og logre med sin buskede hale med den hvide halespids, hvorefter hunden forsvinder ind bag skjulet igen – og er ude af syne for fuglene.

Dette vækker fuglenes interesse, og de begynder at svømme tættere på land. Hvis man ikke har set det, så lyder det utroligt, men gæs og ænder er nysgerrige dyr, og de svømmer tættere på for at undersøge det mærkelige der sker på bredden.

Hvis hunden hele tiden er synlig for fuglene, så kan fuglene miste interessen og svømme ud igen. Derfor lader jægeren indimellem hunden holde en pause bag skjulet.

Når fuglene er kommet tilstrækkelig tæt på, så rejser jægeren sig fra skjulet. Dette skræmmer fuglene til at flyve op fra vandet, og jægeren skyder fuglene.

Nu er det så tollerens arbejde at apportere de skudte fugle fra vandet.