Et frit søg bruges efter jagten for at afsøge et bestemt område, hvor jægerne mener der kan ligge skudt vildt. Jæger eller hundefører ved ikke hvor vildtet ligger.
I et frit søg skal hunden selvstændigt kunne afsøge området, og skal spontant opsamle det vildt, den får fært af og bringe dette til føreren. Søget skal så vidt muligt foregå som selvstændigt arbejde fra hundens side uden førerens indgriben eller retningsvisning. Frit søg kan foregå i alle typer terræn, inkl. vand .
Til en Tollerjagtprøve tilstræbes så vidt muligt, at en del af søget ligger i vandkant, siv og/eller sump. På en jagt kan området være meget varieret.
I Begynderklassen skal søgeområdet være et let fremkommeligt terræn ved vandet gerne med vegetation, siv eller sump.
Vildtet kan i Begynderklassen ligge op til 40 meter fra udgangspunktet. Der skal apporteres 4 ænder* i søget, der skal dog ligge mere end 4 ænder* i søget. Der må afgives skud mod søgeområdet for at simulere, at der nedlægges vildt, som senere skal apporteres.
I Åben klasse skal søgeområdet omfatte åbent vand og/eller vand med vegetation, siv eller sump. Vildtet kan ligge op til 50 meter fra udgangspunktet. Der skal apporteres mindst 5 ænder* i søget, og hunden må ikke søge søget tomt. Der kan afgives skud mod søgeområdet for at simulere, at der nedlægges vildt, som senere skal apporteres.
I Elite klassen skal søgeområdet være mere svært fremkommeligt, og hårdt at arbejde i, og det skal omfatte åbent vand og/eller vand med vegetation, siv eller sumpområder. Vildtet kan i Eliteklassen ligge op til 80 meter fra udgangspunktet. Mindst 5 stykker vildt lægges i søget. Hunden må gerne søge søget tomt.
*) På en Toller workingtest apporteres ikke ænder, men 500 grams dummies.
Inden du går i gang med frit søg, så sørg for at have trænet øvelserne under “Aflevering til hånd”, hvor du lærer hunden at samle op og løbe direkte tilbage til dig.
Det er hele forudsætningen for at det frie søg kommer til at virke.
Jeg starter helt simpelt med at kaste en lille dummy eller bold ud i noget krat, hvor dummyen bliver skjult i blade eller græs.
Hunden får lov at se jeg kaster dummyen ud, og har derfor en ide om hvor der skal ledes, men skal alligevel bruge næsen mere end øjnene for at finde dummyen.
ROS hunden når dummyen bliver fundet og samlet op, og ROS igen når hunden vælger at løbe hjem til dig med dummyen.
I opstarten stiller jeg ikke krav om at hunden kan sidde roligt og se på at dummyen kastes. Jeg holder blot fast i halsbåndet og slipper, når hunden må løbe.
Hvis din hund kan aflevere pænt, så er det fint. Men det er ikke påkrævet for at træne frit søg. Du kan stadig rose og belønne hunden for at være god til at finde dummyen og bringe den hen til dig.
I videoen er det tæt på at opgaven bliver for svær og hvalpen er ved at give op.
Hvis det sker, så må jeg selv gå ud og samle dummyen op, og så prøve igen – men selvfølgelig gøre det lettere for hunden.
Hvis man vænner hunden til at man går ud i søget og viser hvor dummyen er, så kan hunden meget let blive afhængig af hjælp. Så vær opmærksom på det.
Hvis du har en hjælper, så kan du starte med denne øvelse til at indlære det frie søg.
Hjælperen har én dummy, og går rundt i søgeområdet. Dummyen duttes mod jorden flere steder, og hjælperen siger nogle spændende lyde for at fastholde hundens opmærksomhed.
På et tidspunkt lægges dummyen gemt i græsset, og hjælperen fortsætter med at gå rundt og dutte hånden i jorden. På den måde ved hunden ikke hvor dummyen er gemt (jo, så let er det at snyde en hund).
Hjælperen viser så hunden at hænderne er tomme, og går ud af søgeområdet. Evt. helt om bag ved hund og fører.
Hunden sendes ud at søge. Jeg laver en fejende armbevægelse ud mod området, når jeg sender hunden.
Så længe hunden søger aktivt, så er føreren passiv.
ROS hunden når dummyen bliver fundet og samlet op, og ROS igen når hunden vælger at løbe hjem til dig med dummyen.
Hvis din hund kan aflevere pænt, så er det fint. Men det er ikke påkrævet for at træne fint søg. Du kan stadig rose og belønne hunden for at være god til at finde dummyen og bringe den hen til dig.
Hvis din hund ikke finder dummyen eller går i stå, så kan du vælge mellem 2 forskellige metoder til at hjælpe hunden:
1. gå roligt med ud i området hen imod dummyen og se om ikke hunden går med og finder dummyen.
2. hold hunden i halsbåndet og lad hjælperen gå ud for at løfte dummyen, og derefter dutte hånden et par steder mod jorden i nærheden af dummyen.
Når hvalpen har lært at bruge næsen til at søge efter én dummy i noget krat/højt græs, så er næste skridt at lære at der faktisk kan være flere dummies gemt i græsset.
Da jeg laver øvelsen med en ganske ung hvalp på videoen, så er søgeområdet ret lille, måske 5 x 5 meter. Du må gerne gøre det større, hvis hunden kan overskue det.
Hvalpen ser jeg kaster 3 små dummies eller bolde ud i krattet, og får lov at hente én
Den kaster jeg ud igen og hvalpen må hente en dummy igen.
Husk: der er frit valg blandt alle dummies i området! Hvalpen skal ikke hente den jeg kastede sidst, men den dummy som hvalpen finder først.
Til gengæld skal hvalpen lære at, når der er samlet en dummy op, så skal man skynde sig at løbe hjem til føreren – uden at lede efter flere! Så ros gerne og opmuntr hvalpen til at løbe hjemad til dig, når der er samlet en dummy op.
Næste trin er, at jeg ikke længere kaster dummyen ud i området igen.
Istedet sender jeg hvalpen ud for at lede efter en dummy mere.
Hvis hunden ikke kan løsrive sig de andre dummies i området, og giver sig til at søge videre eller bytter rundt på dummies, så skift til øvelsen til højre, hvor dummies udlægges i vifteform.
Hvis du har en hjælper, så kan du bruge denne øvelse til at indlære at hente flere dummies i det frie søg, og begynde at lære hunden at man ikke må løbe videre med en dummy i munden og/eller bytte til en anden dummy.
Når dummierne kastes i vifteform, så løber hunden ikke hen over en anden dummy undervejs tilbage til føreren med en opsamlet dummy i munden.
Som du kan se på videoen, så kan man også nå at kalde på hunden, hvis den får lyst til at søge videre med en dummy i munden – hunden skal nemlig lære at det er forbudt at søge videre, når den har samlet en dummy op.
På videoen bliver dummyerne kastet. Man kan også vælge at lægge dem roligt på jorden, hvis hunden ikke har brug for at se dummyen blive kastet.
Så længe hunden søger aktivt, så er føreren passiv.
ROS hunden når dummyen bliver fundet og samlet op, og ROS igen når hunden vælger at løbe hjem til dig med dummyen.
Når begynderhunden har set dummies til søget blive kastet elller udlagt et par gange, så kan det være en god variation af udlægge søget sammen med hunden.
Det giver ikke helt så meget stress, men hunden ved stadig at der ligger dummies ude i området, så det giver som regel en god selvtillid i søgearbejdet.
Vi ønsker at hunden skal tømme søget “indefra og ud”, dvs. det er optimalt hvis hunden finder det tættest på dig først og derefter arbejder sig udad.
Så udlæg de bagerste dummies først. Hunden husker bedst de dummies du lægger sidst og vil højst sandsynligt tage dem først.
På videoen udlægges et søg på 5 dummies. Men hunden får kun lov at hente 3 dummies. For begynderhunden er det nemlig vigtigt at vi bygger en god selvtillid op omkring søgearbejdet. Hunden skal tænke: “Det kan jeg sagtens finde ud af!” – og derfor stopper vi mens det stadig går legende let for hunden.
Senere – når hunden får mere erfaring – så lader vi hunden søge indtil alle dummies er hentet.
Se bort fra terrænet på videoen – det må meget gerne være i højere græs eller krat.
Husk også at træne de små detaljer i håndteringen af hunden:
– lær hunden at vente roligt, mens du lægger dummyen bag dig
– lær hunden at vende rundt i retning mod søget – og vente på kommando
– væn dig til at tage god tid inden du sender hunden. Det giver hunden ro til at fokusere på søget og nogle gange får de faktisk fært af fuglene mens de sidder der.
Bemærk at jeg sender hunden i forskellige retninger: først mod højre, så mod venstre og så mod højre igen. Det gør jeg for at lære hunden at følge en cirka-retning, når jeg udpeger hvor der skal søges. Det er ikke en præcis retning, som ved en dirigering. Men på en Tollerjagtprøve vil jeg gerne kunne styre, hvilken side af søget hunden løber ud i. Hvis hunden allerede har hentet 4 ænder i venstre side af søget, og bliver ved at søge der, så kan jeg hjælpe hunden ved at sende den ud til højre side af søget hvor der måske stadig ligger ænder.
Under indlæringen, så sørger jeg blot for at hunden sidder med front mod den retning jeg ønsker den skal løbe og så laver jeg min armbevægelse i den retning.
Hvad så, hvis du har prøvet øvelserne med at kaste en bold i højt græs eller få en hjælper til at udlægge en dummy i krattet – og din hund er bare ikke særlig motiveret for at søge? Det kan fx. opleves når man skal lære en voksen hund at søge.
Nogle gange skal der bares bruges lidt mere “fest i gaden”.
Så kan du få en hjælper til at holde din hund, mens du selv går ud søgeområdet med nogle dummies.
Hvis der skal meget motivation til, så løb rundt derude. Ellers så gå rundt og lav noget larm: huj, klap og få det til at lyde som fest. Kast dummyerne op i luften, saml dem op og kast igen. På et tidspunkt lader du dem ligge og fester lidt videre.
Så stopper du festen og går neutralt tilbage til hunden.
Vær ret hurtig til at tage snoren af hunden og send hunden ud i søget. Hvis du bruger for lang tid på at sende, så mister hunden måske motivationen igen.
ROS hunden straks dummyen er samlet op og ROS endnu mere, når hunden løber retur til dig.
På sigt, så skal festen selvfølgelig nedtones, og hunden skal lære at vente roligt inden den sendes ud i søget. Men denne øvelse går kun ud på at gøre hunden RIGTIG glad for at søge.
Næste trin er at lægge søget ud uden at hunden ser det. Lad os kalde det “et blindt søg”.
Første gang du lægger et blindt søg, så vælg et sted, hvor hunden har prøvet at søge før. Så har hunden en forventning om at der har været noget før.
Lad hunden vente i bilen, udlæg søget, og hent så hunden.
Når du udlægger et blindt søg et nyt sted, så gør det ret let den første gang. Husk at hunden skal have succes for at opbygge selvtillid i søget.
Det kommer helt an på hvad du ønsker at træne! Så overvej hvad du har behov for at træne og udlæg søget efter det.
Nedenfor er et forslag til et helt almindeligt søg, hvor hunden træner at kommer rundt i området, og hvor vi minimerer risikoen for at komme forbi en fristende dummy, når hunden har samlet op og løber hjem til dig.
Men hvis du gerne vil træne, at hunden søger mere ud på baglinjen, så kan du fx. udlægge flest dummies længst væk fra dig. Så bliver hunden lettere belønnet ved at finde dummies ved at løbe langt ud i søget.
Hav altid styr på vindretningen, når du udlægger og træner frit søg.
Med nybegynderen lægger jeg de første søg i modvind. Så får hunden færten af dummyen blæst lige hen i hovedet, og har lettere ved at komme ud i søget.
Hvis jeg ønsker at træne hunden i løbe længere ud i dybden af en søg, så vil jeg også bruge modvind til at hjælpe med det ved at lave et dybt søg i modvind.
Når hunden forstår at søge, så træner jeg med forskellige vindretninger.
Men jeg har stadig styr på hvor vinden kommer fra, så jeg kan se hvordan hunden søger.
En hund kan let komme til at løbe tæt forbi en dummy, hvis hunden løber på den forkerte side af dummyen i forhold til vindretningen. Så det skal man ikke blive irriteret på hunden over.
Et søg i medvind kan være svært for nogle hunde, da de skal ret langt ud for at finde færten. Så det skal man have med i tankerne.
Hvis der er sidevind, så tænk over hvor du placerer dummyen. Hunde har en tendens til at følge naturlige stier og veksler i terrænet. Så hvis der er vind fra venstre side, og du placerer en dummy på højre side af stien, så er det sværere for hunden at finde dummyen.
Når du begynder at træne søg i større områder, så er det let at glemme hvor dummyen ligger. Hvis du ikke har styr på det, så kan du heller ikke se om hunden går fra en dummy (fordi den ikke har lyst til at samle den op) eller om hunden simpelthen var på den forkerte side i forhold til vindretningen.
Det er også noget lettere når du selv skal finde de dummies hunden ikke har samlet op.
Så sæt et markeringsbånd i et træ eller en busk alle de steder du lægger en dummy. Det vil gøre din træning meget nemmere.
Din toller skal både kunne søge på land, i skov, krat og i særdeleshed også i vand.
Så når din hund er blevet god til at søge, så skal hunden lære at søg også kan foregå på vand og i sivene langs søbredden.
De første gange kan du lade hunden se på, mens der bliver kastet 5-6 dummies i vandet og i sivene, og derefter sender du hunden for at søge.
Gør det ikke for svært første gang. Nøjes evt. med at kaste dummies 1-2 meter fra søbredden.
Men gradvist skal hunden lære at søget også kan ligge langs den modsatte søbred.
På videoen har Cookie igang med netop denne træninge. Hun har ikke set dummies blive lagt ud, og jeg sender hende med min normale søge-kommando og jeg viser hende retningen hen over vandet, så hun ved at hun skal søge i den retning.
Husk også at have en plan for hvordan du får hentet de dummies, som hunden ikke henter! Måske er dette en øvelse, hvor det er en god ide at have en træningskammerat med en erfaren hund med til at finde de sidste dummies.
Nu hvor din toller har forstået hvad et frit søg går ud på, så skal du gradvist til at øge sværhedsgraden og du skal variere hvilket terræn I træner i.
Varier terrænet: træn i åben skov, tæt skov, eng, mose, græsmark og i særdeleshed ved sø og hav.
På en Tollerjagtprøve vil du som regel møde et søg, der ligger ved eller ud i en sø.
Varier størrelsen på søget, både i dybde og længde.
Nogle gange er et søg 20 meter bred og 100 meter dyb. Andre gange er det 150 meter bredt.
Varier hvor let det er at finde noget i søget. Gem fx. dummies ekstra godt nedgravet i blade etc, eller brug små nærsøgsdummies. Brug færre dummies eller lad hunden søge helt tomt, dvs. finde alle dummies i søgeområdet.
Træn i al slags vejr: solskin, varme, kulde, regnvejr etc.
Men husk hele tiden, at det er træning og det er meningen at hunden skal gå fra træningen lidt bedre end da den startede. Så sørg for at hunden får succes.
Hvis søget bliver for svært, så kan du opleve at hunden giver op og søger tilbage til dig for at få hjælp.
Hvis du kan se at hunden er ved at løbe sur i søget og ikke finder noget, så kast en dummy ud som er let at finde, og stop, når hunden har fundet den. Så hunden den nødvendige succes til at søge længe næste gang det bliver svært.
Videoen er fra en privat træning, hvor vi har fundet et nyt spændende terræn med meget højt græs og græstuer. Så der er lidt hyggesnak med på filmen. Vi udlagde mange små dummies i et stort område for at træne hundenes næser og udholdenhed.