Online Tollertræning

Grundfærdighed - Samle op og holde fast

Grundfærdigheden “Samle op og holde fast” går ud på at lære hvalpen at samle en apport op (enten fra din hånd eller fra jorden), og holde den roligt fast i munden (uanset om der kommer forstyrrelser).
Senere kobler vi denne øvelse sammen med “Aflevering til hånd” til en hel apportering.

Man kan indlære apportering på mange måder, og en retriever er ofte en spontan apportør, dvs. den har medfødt en lyst til at samle op og bære på ting.

Så hvorfor vælger jeg så at bruge denne lidt omstændige metode med at indlære “samle op og holde fast”?
Hvorfor ikke bare bygge videre på hundens medfødte lyst, og træne apporteringen via driften?

Jeg oplever at metoden med driftsapporteringer kan give nogle uhensigtmæssige ting i vildtbehandlingen, fx. at hunden laver ‘musehop’, rusker i vildtet og at hunden betragter vildtet mere som et bytte og derfor ikke ønsker at aflevere vildtet til føreren. Denne frustration kan føre til at hunden tygger i vildtet.
Driftsapportering kræver også at man kaster apporterne for at tænde driften, og da mange tollere i forvejen har let til stress, så vil jeg helst undgå at kaste alt for meget med ting for min unge toller. Der skal nok blive kastet rigeligt med ting i hundens liv, når vi træner tolling, begynder på jagtprøvetræningen og jagtprøver.

Ved at indlære “Samle op og holde fast”, så tager man en del af stressen ud af øvelsen – og gør apporteringen til en øvelse.  Det giver også hunden en meget større forståelse for at holde korrekt fast på apporten og aflevere til min hånd.
Derfor vælger jeg at indlære apporteringen med klikkertræning. Det har fungeret godt for mig med flere tollere.

Men husk: der er mange måder at træne din hund på, og det som virker for mig og min hund er måske ikke det som virker for dig og din hund.

Jeg bruger en hvalpedummy i videoen, men du kan bruge et stykke legetøj eller hvad du nu har. Det er en fordel hvis det er lidt blødt og passende i størrelsen til at hvalpen kan gribe om det med munden.

De første trin med at kigge på dummyen og dutte på dummyen, skal du kun klikke for måske max. 5 gange. Du skal hurtigt videre til næste trin, da vi ikke ønsker at få indlært en adfærd at hunden kun vil dutte på dummyen. Så øg kriterierne ret hurtigt igennem de første trin.

1. Vær klar med klikker og godbidder.

2. Klik når hvalpen kigger på dummyen – det trin kan springes over, hvis hvalpen går direkte til at dutte på dummyen.

3. Klik når hvalpen “dutter” på dummyen med snuden – det trin kan springes over, hvis hvalpen går direkte til at gribe fast om dummyen.

4. Klik når hvalpen griber fat om dummyen.

Video 1 viser de første 3 trin.

Hvis din hvalp tøver med at gribe fat om dummyen, så viser jeg i næste video hvordan du kan gøre hvalpen mere interesseret i at gribe om dummyen.

Når hvalpen straks griber fast om dummyen, hver gang du holder dummyen frem, så er du klar til at gå videre til næste trin.

Nu skal vi have hvalpen til at holde fast på dummyen i lidt længere tid.

Det gør du ved at vente et split-sekund længere inden du klikker. Hvis hvalpen slipper dummyen, så klikker du ikke.

5. Klik for at holde fast et split-sekund længere.

6. Klik for at holde fast i et sekund.

7. Klik for at holde fast i 2 sekunder.

Du har nok gættet fremgangsmåden herefter……
Hvalpen skal kunne holde dummyen i 5-10 sekunder før du går videre.

Så skal dummyen samles op fra jorden.

Og hvalpen skal kunne gå med dummyen i munden.

Så skal dummyen samles op fra jorden. 

Og hvalpen skal kunne gå med dummyen i munden.

Kvalitetssikring er et koncept indenfor klikkertræning, som lærer hunden at udføre øvelsen uanset forstyrrelser og fristelser. 
Hvalpen skal kunne holde dummyen fast i mindst 5 sekunder før du går igang med dette.

I “Holde fast” skal hvalpen blive ved med at holde fast på dummyen selv om du:

1. Bevæger hånd og arme

2. Rækker hånden frem

3. Rører ved dummyen

4. Skubber til dummyen

5. Tager en godbid frem

6. Trækker i dummyen

7. Lokker med en godbid

8. Kaster en godbid

9. Lokker med legetøj

10. Kaster med legetøj

Her starter jeg op på kvalitetssikringen. Der kommer flere videoer senere – og forhåbentlig i lidt bedre kvalitet.

Jeg starter med at lære den helt unge hvalp at det er godt og trygt at være hos mig, og sørger for at hvalpen har tillid til at være hos mig med sit legetøj, mad og tyggeben. 

Det gør jeg bla. ved at håndfordre hvalpen, og ved at holde tyggebenet for hvalpen, mens hvalpen ligger hos mig og gnasker lystigt i tyggebenet. Hvis hvalpen viser tendens til at ville have tingene for sig selv, så sørger jeg for at give masser af ekstra lækre godbidder mens hvalpen er hos mig.

Jeg leger også med hvalpen og legetøjet hos mig. Jeg tager aldrig legetøjet fra hvalpen, men lærer den at det er trygt og sjovt at være hos mig med legetøj i munden. Hvis jeg er nødt til at tage noget fra hvalpen, så foregår det som en byttehandel med godbidder.

Når alt det går godt, så laver jeg nogle små apporteringsøvelser med hvalpen, som du kan se på videoen nedenfor.

På videoen sidder jeg på den pude hvalpen kan lide at ligge på, og jeg har skabt en smal lukket korridor af vores væg på min venstre side og et hvalpehegn på min højre side.
Når hvalpen samler legetøjet op, så kan hvalpen kun løbe i én retning: mod mig.
Henne hos mig sørger jeg for at det er sjovt og hyggeligt, og jeg tager ikke legetøjet fra hvalpen.

Man kan evt have 2 stk. legetøj for at undgå at tage legetøjet fra hvalpen, når man vil kaste igen.

Når det går godt hver gang, så flytter man øvelsen ud i rummet hvor der er lidt mere plads. Dvs. hvalpen har nu mulighed for at løbe andre steder og er ikke begrænset af ‘hegn’ på begge sider.

Imens man klikkertræner “holde fast”, så kan man også lave en øvelse, hvor dummyen lægges på jorden, og så klikker man hver gang hvalpen samler dummyen op og  vender rundt mod dig.
Det viser og forklarer jeg i videoen nedenfor.

Væn tidligt hvalpen til at apportere og holde fast i forskellige genstande.

Så bliver det lettere senere, når hvalpen skal lære at apportere “fremmede” dummies på træningspladsen eller måske ligefrem vildt.