Planer for 2007


Javo: Agility på hyggebasis.

Delphi: Mindst én 1. præmie i LP3, og allerhelst nok til DKLPCH. Desuden agility på hyggebasis.

Foxie: Alle grundfærdigheder indlært med klikker og shaping. Bestået tollerbrugsprøve. Bestået LP1.


De mål vi har nået, er sat med kursiv :o)


Dagbog søndag 9. december 2007


Tirsdag, onsdag og torsdag bestod af gå-ture i mørket med hundene og ellers lave så lidt som muligt.
Fredag var en stor dag: vi gik tur med hundene i daglys og lavede ellers så lidt som muligt.

Lørdag tog jeg Foxie med på besøg hos Annemette med cocker Tiah og lab/dalmatiner Aiah. Det gik faktisk helt godt, selv om Foxie synes at 30 kg. Aiah i express-fart lige mod hende er en smule skræmmende.

Vi kørte direkte videre til mine forældre, hvor vi skulle overnatte til søndagens brugsprøve hos Toller-klubben Midt/Vest.
Mor havde lavet ande-lår og brunede kartofler, nam nam. Det er skønt at komme hjem og blive forkælet.

Søndag morgen tog vi afsted ud til Anne-Marie og Kurt, som lægger deres skønne arealer til både brugsprøve og træning. Det regnede og var koldt, men regnen stoppede helt utroligt lige da vi ankom.

Der var både træning og brugsprøver sideløbende, og jeg valgte at deltage lidt i træningen først så Foxie kunne blive varmet op. Det var måske en fejl, da der blev gået "fri ved fod" rigtig, rigtig længe, og Foxie gik umiddelbart efter sit livs værste "fri ved fod" til brugsprøven.
Men det var acceptabelt, og hun lavede en fin afsætning/indkald på 50 meter. Ved apporteringen bad dommeren mig om at gå nogle skridt væk fra Foxie, da jeg kastede dummien, og det kostede os et lillebitte forsøg på knaldapportering. Hun stoppede øjeblikkeligt på min kommando og kom tilbage. Så vi fik lov til at gøre den færdig og hun afleverede smukt til mig. Dommeren kommenterede: "Med den fine aflevering, så kan I sikkert gøre det bedre?". Jo, det mente jeg nok, og Foxie lavede så en af hendes sædvanlige apporteringer i fin stil.
Så kom der skud med haglgevær og hun sad som en støtte. Alt i alt: bestået DRK brugsprøve.

Efter brugsprøven deltog vi i resten af træningen.....meget mere "fri ved fod", hilseøvelser, koncentration og 2 apporteringer. Jeg havde desuden taget 2 krager og 2 alliker med til Lis og Leif, og vi prøvede lidt apportering af dem til slut. Både Foxie, Daisy og Chili apporterede fuglene til os, så det var jo ren succes. Måske hjalp det lidt at der var så mange andre hunde, men uanset så var det en dejlig afslutning på træningen: at se vores hunde med vildt i munden.

Der var gløgg og æbleskiver, og masser af hyggesnak. Desuden blev Lars Hago og hans søde hanhund dagens bedste ekvipage til brugsprøven.

Hjem til Kim, 2 hunde og den varme brændeovn.....skønt !

Dagbog tirsdag 4. december 2007


Mandagen blev tilbragt helt uden hundenes selskab, men var alligevel givet utrolig godt ud !

Jeg fik nemlig snakket i flere timer med Majbrit under køreturen til Blåvand/Varde, OG så fik jeg slæbt 12 duer og 10 ænder hjem til fryseren. Så NU kan vildttræningen rigtig gå igang.
Hvis du synes du har set den sætning før, så har du nok ret. Men denne gang regner jeg faktisk med at komme igang :o)

Idag fik jeg opdateret Toller-klubbens side om kreds Fyn, og så fik jeg startet på en lidt mere struktureret indlæring af fremadsendelse med Foxie. Det er vist på tide.

Nå ja, bloddråber på gulvet antyder at Foxie er kommet i løbetid.Dagbog søndag 2. december 2007Brevet om Foxie's resultater er ankommet og dommen lød: HD: A/B og AD: 1/1.

Men hverdagen fortsætter jo uanset det, så fredag nød vi at være tidligere hjemme og gik en dejlig lang tur i skoven med hundene. Jeg tror faktisk at hundene var lige så glade som vi var for turen i dagslys.

Lørdagen gik med at sove længe, diverse oprydning, rengøring etc., men jeg fik da lige taget en due og en krage op af fryseren. Jeg havde planer om at træne lidt med dem om aftenen med Foxie/Delphi, og så tage dem med til søndags tollertræning.

Delphi apporterede begge i fin stil, men Foxie viste en klar forskel: duen var bare skøn og den bar hun stolt rundt med. Kragen derimod, avdr, gav brækfornemmelser og var da aldeles modbydelig. Den blev hentet da jeg insisterede, men den blev båret i 3 fjer og en vingespids, og hun kunne næsten ikke komme af med den hurtigt nok.
Så nu har jeg besluttet at jeg ikke vil bruge krage i de næste måneders planlagte vildttræning, da jeg er bange for at det vil give hende dårlige vaner mht. hvordan hun holder vildtet i munden. Hun har nemlig et skønt greb af sig selv, og det vil jeg ikke ødelægge nu.

Så tog vi regntøj på, og gik en lang tur ned gennem gågaden i eftermiddagens daglys og stormvejr......tilsyneladende som de eneste mennesker i Middelfart!
Jeg tror efterhånden at Foxie er overbevist om at vi er de eneste indbyggere i byen, da vi næsten aldrig møder ret mange på vores gåture i vintermørket, og nu heller ikke i dagslys.

Søndag var det tid til første omgang apporteringstræning og workingtesttræning med mig som træner.

Min betingelse for at træne, var at jeg kunne have Foxie med til træningen, og det var hun. Godtnok med regndækken på, da hun jo var skiftevis inde og ude af bilen i de 3½ time vi var der, men hun mener sagtens man kan både lege og apportere med regndækken på.

Jeg synes selv at tiden gik alt for hurtigt på apporteringsholdet, og jeg nåede ikke omkring de ting jeg gerne ville, så det må jeg forbedre til næste gang.
Det gik lidt bedre på workingtestholdet, men her kom jeg til at give deltagerne lektier for. Det må jeg hellere forklare lidt nærmere:

Jeg har selv ret høje krav til hvordan jeg vil have Foxie til at aflevere. Hun skal holde fast på den rigtige måde om dummien, og hun skal blive ved at holde fast indtil jeg giver "Tak"-kommando. Så uanset hvordan jeg rører ved hende eller hiver (let) i apporten, så må hun ikke slippe før kommandoen.
Det har ikke taget ret lang tid at lære hende det hjemme i stuen. Jeg tror faktisk at hun havde fattet pointen efter 10 minutters træning en aften, og så har jeg bare udbygget med at gøre flere og flere ting, så hun har fået generaliseret lærdommen til mange genstande og steder.

Derfor kom jeg til at udtale til holdet: "Jeres afleveringer - det er altså noget lort"....UPS....det siger man da ikke til folk....man kunne have sagt: "er I selv tilfredse med den måde jeres hund afleverer på?" eller andet i den stil.
MEN NEJ, det braldrede bare ud af mig. Faktisk tror jeg at mange er godt tilfreds med at skulle gribe apporten der falder ud af hundens mund, og så burde jeg jo også kunne være tilfreds på deres vegne.

Nå, men min kæphest er altså at man lige så godt kan bruge lidt tid på at lære hunden hvordan vi gerne vil have apporten afleveret, da det andet simpelthen er irriterende og koster alt for meget til prøverne.

Så nu er der nok 3 muligheder:
A. mange ledige pladser på holdet næste gang.
B. Helle får at vide at hun skal blande sig udenom.
C. Flere desperate toller-ejere er i øjeblikket igang med at træne deres toller i at holde fast, da de ikke vil have skæld-ud af træneren næste gang.

Fortsættelse følger om 14 dage.

Nå ja, der var forøvrigt rigtig meget pænt arbejde fra hundene og førerne, og der var også pæne afleveringer imellem :o)Dagbog torsdag 29. november 2007Jeg har jo ventet spændt på Foxie's og Chili's HD og AD resultater, og idag tjekkede jeg så DKK's sider og så at Foxie's resultat var indtastet. Jeg har endnu ikke modtaget det officielle brev, men resultat blev HD: B og AD: 1.

Det dårlige resultat på albuerne overrasker mig af 2 grunde: dyrlægen så intet på billederne der antydede nogen dårligdomme, og der er (mig bekendt) ingen hunde i hendes linjer der har problemer med albuerne.

Nå, det nytter jo ikke at spekulere på det. DKK har afsagt sin dom, og vi har taget beslutningen ud fra det: hun kommer ikke til at indgå i avl.

Så nu er der ingen dårlige undskyldninger, såsom hvalpekuld, til at forhindre seriøs træning og masser af gode resultater :o)
Jeg skal selvfølgelig lige have snakket med dyrlægen om hvorvidt hun kan deltage i aktiviteter som agility.Dagbog søndag 25. november 2007Idag var vi til afslutningen i DcH. Til trods for hvad jeg tidligere har skrevet, så blev Delphi IKKE stillet i B-konkurrencen. Det viste sig at give nogle besværligheder, da agility og lydighed afholdes samtidigt, og jeg havde også fået kolde fødder, så hun blev til alles store tilfredshed trukket fra lydigheden.

Agilityen var en uofficiel konkurrence, og den blev afholdt på en kombineret spring/agilitybane. Vi løb først spring-banen individuelt, dernæst agilitybanen individuelt og til slut som 2-mandshold: en løb agilitybanen, og når hunden var over sidste spring, så måtte holdkammeraten starte på springet ved siden af og løbe springbanen.

Det var så de samlede fejl og tider fra alle løb som talte for holdet.

Holdene var blevet sat sammen ved lodtrækning og Delphi skulle løbe sammen med Nellie, en Sheltie. Nellies fører er Eva, og vi havde til sidste træning joket med at vi da bare skulle være på hold sammen, så skulle vi nok slå de andre......og det gjorde vi så !

Nu lyder det måske som om Delphi bare løb nogle kanon-løb, og nej ! Det gjorde hun ikke. 3. forhindring i første løb var hjulet, og det har Delphi vist ikke set før. Så vi måtte bruge 5 forsøg på at komme korrekt igennem den, 2 forsøg til at komme igennem posen og så var der lige lidt kludder med starten af slalomen.....
men agility-løbet gik godt med kun en nedrivning, dog en tid på 41 sekunder.

Hundene var generelt lidt ukoncentrerede, og det blæste en hel pelikan. Så det tog lang tid at få rejst alle forhindringer mellem løbene, og hundene kom tit hen til et spring hvor bommen var blæst ned.
Til slut kunne vi slet ikke få dem til at blive stående i bare 3 sekunder, så vi måtte lægge alle springene ned og lade hunden løbe imellem dem uden en spring-bom.

Der var lavet en dejlig julefrokost i klubhuset, og det var rigtig hyggeligt. Delphi vandt en pokal fordi holdet vandt, og den var næsten større end den vi vandt sidste weekend som lydighedschampion. Men det er nu lidt skørt at skulle have en pokal for sådan en halvdårlig præstation. Det var Eva og Nelllie der reddede æren for os med 3 rigtig fine løb.Dagbog lørdag 24. november 2007Idag stod i hundetræningens tegn.

Op og afsted til Majbrit, hvor vi skulle træne de små: Foxie og Kana. Det var selvfølgelig apportering der var på programmet.
Jeg havde valgt at træne markeringer, og måtte hurtigt sande at det var et godt valg. Jeg startede nemlig med at give hende alt for svære opgaver: markeringer hen over en bakketop på omtrent 80 meter.
Hun kunne jo ikke se nedslagsstedet og valgte derfor at bruge kasteren som markering. Det er klogt nok tænkt, men giver en rigtig sjusket rute ud til dummien.
Så jeg måtte nedjustere forventningerne, og så gik det meget bedre. Hun havde hurtige udløb og opsamlinger, og jeg kunne stille og roligt øge afstanden igen. Så her er grundlag for at træne mere.

Kort fortalt: Delphi gjorde det ok, indtil runderingen. Her var hun helt uengageret og virkede forvirret. Jeg er nødt til at lave en mere præcis begyndertræning med hende, istedet for at lave den færdige øvelse som de kører med på holdet.
Så kom det frie søg, og her kørte hun helt sit eget løb: løb ud af feltet, reagerede ikke på 'omkring'-kommando, gik på musejagt, ignorerede indkaldskommando, og da hun endelig besluttede sig for at samle en handske op, så smed hun den 2 meter fra mig for at snuse i et musehul......"#%&%@@%¤# !

Søde, kære Kim havde fyldt vand i spaen, da jeg kom hjem og jeg stod først op 1½ time senere.....EEEELSKER mit badekar efter flere timer i kulden.

Hanne ringede desuden og fortalte at hun havde fået fingrene i nogle agerhøns, og Nano havde løbet rundt med den ene i munden. Dejligt at høre om sådan en succes.....endnu bedre at høre: jeg får lov at træne med den ene høne på et tidspunkt...jo, jo, gode forbindelser må man have.

Straks hjem og kaste Foxie ind af døren og smide Delphi i bilen og så straks afsted til DcH og B-klasse træningen.Dagbog Søndag 18. november 2007Tja, så kan jeg sætte endnu et mål for 2007 i kursiv og glæde mig over at have opnået det.

Delphi er blevet Dansk Lydighedschampion idag. Hun fik 266 point ud af 280 mulige og blev bedste hund i klassen.Dagbog onsdag 14. november 2007Uha, jeg har de sidste 3 dage fortsat min uddannelse og hørt om web-programmering, servlets, portlets og struts.....jeg er forvirret på et højere plan og har igen brugt min nattesøvn på at drømme om alle de nye begreber.

Kim er blevet syg, så jeg må afsted på 2 gå-ture hver aften, da jeg ikke orker at have alle 3 med på en gang.

Idag var det kun halvdags-kursus, så jeg valgte at bruge nogle afspadseringstimer på at tage hjem, og forsøge at sove hovedpinen væk. Jeg tror Kim har smittet mig.....

Nyt på hundetræningsfronten: ikke meget siden weekenden. Jeg er begyndt at fri-shape lidt med Foxie igen, og jeg forsøger at få hende lært at rulle rundt....det går ikke så godt.Dagbog søndag 11. november 2007Søndag var jeg til træning med Foxie, og hun gjorde det egentlig meget pænt. "Stå" havde hun dog glemt, så den må vi lige arbejde lidt på herhjemme om aftenen.
Til gengæld blev hun rigtig glad for at halse af både mig, Richard og Eva.

Umiddelbart efter Foxies træning er det Delphis tur til at træne agility. Richard havde sat en træningsbane op, som skulle træne hunden i at kunne tage forhindringer selvstændigt, men det gik helt i ged for os.
Jeg kan mærke at det ikke er godt for mig at skulle træne Delphi efter at have trænet i 1½ time. Energien er der bare ikke. Så vi fik ikke så meget godt ud af det.
Jeg gik istedet over og lagde et 80 skridts spor med 6 genstande og ingen godbidder. Det er jo nødvendigt at have lært Delphi at hun skal samle genstande på sporet op, og jeg tænkte at det kunne være en måde.

Mens sporet blev 30 min. gammelt, så tog jeg Foxie ud og lod hende prøve tunnellen, lavde lidt fremadsendelse over 3 spring (kun 5 cm. høje), og til slut et par gange på balancebommen. Hun skal ikke træne agility seriøst nu, men må gerne lige lære at det er sjovt. Kun én gang forsøgte hun at snyde ved at løbe uden om en forhindring, og hun fik selvfølgelig ikke godbidden for det.

Så gik jeg over og gik spor med Delphi. Øj, øj, hun kunne slet ikke tage starten selvstændigt uden godbidder i sporet, men fik sig ved lykke og fromme fundet frem til de første 2 genstande. Hun fik selvfølgelig "Sheba luksus tun" hver gang hun afleverede en genstand, så den del fattede hun hurtigt. Fra 3 til 6 genstand så det ud til at hun fattede lidt mere med at følge sporet, så nu overvejer jeg om det skal være en fast del af min sportræning.
Men der er ikke mange chancer for at nå mere end 1 spor mere inden konkurrencen, så der må jeg bare acceptere et stort fedt 0.

Dagbog lørdag 10. november 2007Helle har opført sig tåbeligt igen.....

Jeg var til træning i DcH med Delphi (og det var altså ikke den tåbelige del af dagen). Det er vist 4. gang det er lykkedes for os at komme til træningen, og Delphi virker til at være rigtig glad for det. Preben fik hende til at halse i runderingen, og hun lavede et ganske pænt frit søg.
"Stue-dressuren", som de kalder den almindelige lydighed, volder ikke store problemer. Kun den lille detalje med at afslutte foran. Den er vi ikke begyndt at træne endnu, da vi jo skal til LP i Brørup på søndag.

Men træner Bent mente at jeg skulle melde hende til afslutningskonkurrencen d. 25.11, altså 14 dage efter. Han ved jo selvfølgelig heller ikke at hun går DcH spor som en blind høne med bagbundne ben. Det er ok i betragtning af at hun kun har prøvet DcH spor ganske få gange, men slet ikke nok til at klare en konkurrence. Hun har fx. aldrig prøvet at have genstande på sporet.........

Men manglende evner har aldrig afholdt mig fra at tilmelde en prøve, så jeg meldte Delphi til B-prøven. (Hvis nogen undrer sig, så er jeg "født" B-hundefører i DcH, fordi Javo er lydighedschampion i DKK. Så vi må ikke starte i C-klassen).

Så for Delphi er planen nu: Søndag d. 18.11: LP3 i Brørup. Søndag d. 25.11: Lokal B-konkurrence i DcH. Der må gerne ønskes held og lykke, for det kommer vi til at bruge !

Dagbog Onsdag 7. november 2007Ja, hvor skal jeg starte...det er længe siden jeg har skrevet sidst....måske med nogle overskrifter:

HD/AA-fotografering, apportering af en bekkasin, en udfordring, ferie ved Vesterhavet, et rådyr og en hyggelig udstilling med et dårligt resultat.

Nysgerrig ? Så læs videre !

HD/AA-fotografering
Chili og Foxie har begge været ved dyrlægen i denne uge og fået taget billeder af hofter og albuer. Billederne er selvfølgelig indsendt til DKK, så nu afventer vi så bare den hårde "dom".

Jeg så selvfølgelig billederne af Foxie og det ser pænt ud. Dyrlægen mener at hun er kernesund og aldrig vil få problemer med hverken hofter eller albuer, og det er jo det allervigtigste.

Chili's dyrlæge udtalte at hofterne ser rigtig fine ud, og albueleddene ser også fine ud. Hun har dog en "dims" siddende uden for leddet, og den vil DKK muligvis dømme på. Men da den ikke sidder i leddet, vil den ikke genere hende.

Molly har været på jagt
Molly (søster til Chili og Foxie) har været med på jagt her omkring hendes 1-års fødselsdag, og har apporteret sin første fugl: en bekkasin. En bekkasin er en lille vadefugl, og absolut ikke et nemt bytte for jægeren. Så vi ønsker tillykke til både Robin og Molly. Vi glæder os til at høre mere om jeres kommende jagt-eventyr.

Ferie
Fredag eftermiddag pakkede vi alle hundene i bilen og kørte nordpå til sommerhuset ved Nr. Lyngby (nær Løkken). Vi skulle tilbringe nogle dejlige dage sammen med Pia, Dorthe og hundene Chico og Mille, og vi kørte hjem igen tirsdag aften.
Det er så herligt at kunne slappe af, hyggesnakke, spise (dog alt for meget !) og gå timelange ture med 5 legende hunde på stranden.
Jeg fik trænet lidt spor med Foxie og Delphi, og de gik begge et 100 skridt langt ligeud spor med godbid i hver 3. skridt. Foxie gik rigtig godt. Delphi flakker stadig en smule over sporet.
Desuden fik jeg trænet lidt DKK LP med Delphi. Vi skal jo snart til prøve igen, og nu må jeg simpelthen igang med at træne til det.

Udstilling
Jeg havde tilmeldt Delphi til Herning udstillingen, og for sent gik det op for mig at det var samtidigt med at vi var i sommerhus. Så søndag kørte jeg den lange tur til Herning for at udstille. Egentlig havde jeg overvejet at blive væk, men det plejer jo at være hyggeligt, og jeg havde nogle ting som skulle shoppes og jeg ville gerne se Nordisk mesterskab i lydighed.....så vi drog afsted.

Da vi ankom til Messecenteret tog jeg Delphi ud på de store græsplæner for at lufte hende og give hende en chance for at løbe lidt omkring.....og hun løb som om hun havde skidt i bukserne (udskyld mit sprog).
Hun havde i forvejen fået lidt dårlige bevægelser, men hun var simpelthen blevet overanstrengt om lørdagen, da hun først havde været med Dorthe på en lang løbetur langs stranden, og så bagefter havde løber og leget flere timer med de andre hunde.

Lang historie kort: hun fik 2. præmie pga. dårlige bevægelser.
Til gengæld synes jeg vi skal splejse sammen og købe nye briller til dommeren, da der også på kritikken står: "kraftige benstammer" og det har Delphi bare aldrig nogensinde haft :-)Et rådyr
Efter en god omgang shopping på udstillingen, så kørte jeg tilbage mod sommerhuset. Det var mørkt og der var tæt trafik, så det var herligt om at komme forbi Aalborg og på den nordjyske motorvej som man jo næsten har for sig selv.
Den sidste strækning til sommerhuset er en smal kringelkrog vej, og da jeg er cirka 5 km. fra sommerhuset springer der et rådyr lige ud foran bilen. Der lyder et ordentlig brag, og jeg ser pels flyve foran forruden.
Da jeg får vendt bilen er der intet rådyr at se på vejen. Jeg prøver at se ud over markerne med min lille lommelygte og bilens lygter, men intet.
Så kommer jeg i tanke om bilen og tjekker den. Venstre side af kofangeren er helt trykket ind og enden af kofangeren stritter ud i luften. Ellers kan jeg ikke se mere i mørket......kan rådyret mon bare have fået et slag ?
Jeg havde jo Delphi med mig i bilen og hun har jo gået schweiss-spor, men jeg husker jo også enkelte ting fra min fjerne fortid som jæger: "lad aldrig en uøvet hund gå en eftersøgning, da det kan ødelægge sporet", "gå ikke hen til et skudt/anskudt rådyr med det samme, da de så vil løbe på adrenalinen. Lad dem ligge mindst 10 minutter og tjek det så".

Så jeg kørte hjem til sommerhuset og fik hentet en ordentlig lommelygte og Kim. Da jeg kom hjem var det faktisk hundene som gjorde opmærksom på noget jeg havde overset. Der var nemlig blod og masser af pels på venstre hjulkapsel. Ergo, rådyret var nok ikke helt uskadt.

Cirka 30 minutter efter kørte vi ud til stedet igen. Vi skulle jo have afgjort om der skulle tilkaldes en schweisshundefører, falck eller andet.
Der var ingen synlige spor af blod på vejen og vi kunne ikke se nogen rådyr fra vejen. Men da vi eftersøgte den 2 mter høje skråning til venstre for vejen, så lå rådyret nedenfor. Godt gemt i græsset, men sikkert død på stedet da den lå i en meget akavet stilling. Den er blevet kastet tilbage fra bilen og trimlet ned at skråningen hvor den kom fra.
Så det blev til en anmeldelse til politi/Falck istedet for en hundefører, og næste dag var dyret hentet af Falck.

Det var en rigtig ubehagelig oplevelse, og jeg er utrolig glad for at det ikke gik ud over Delphi og mig, men jeg har det samtidigt meget dårligt med at have dræbt et dyr...........det er nok forklaringen på at jeg har ladet mit jagttegn udløbe.

Udfordring
Som I kan se i min gæstebog, så er Delphi og Foxie blevet udfordret !

Reglerne for denne udfordring er at man skal skrive 6 underlige/sjove ting om sig selv og sende udfordringen videre til 6 andre.

Hmmm, jeg synes nu det er lidt letkøbt at sende til 2 hunde hos mig, så jeg nu skal sende videre til 12 ! Men skidt med det, jeg plejer alligvel at være den som bryder kædebreve ved at smide dem i skraldespanden, så det gør nok ikke så meget om jeg ikke sender til så mange.

Delphi's svar:

 • Jeg er vældig sippet og hader i dén grad at få klippet negle, men kaster mig gerne ud i mudder og tornekrat for at finde en dummy/bold.


 • Jeg kan kun sove hos Helle i sengen......alt andet er umuligt og giver søvnløse nætter for os alle.


 • Jeg har personligt trænet flere kursister på Helles hvalpehold til at give godbidder. Jeg har 2 teknikker:
  A. hop op og skub dem med forpoterne på godbidslommen. Det giver ofte 'pote'.
  B. Gå hen til fremmede folk og se sød ud. Når de så vil klappe/kæle, så træd 1 skridt bagud og stir på godbidslomme. Først når godbidden tages op af lommen tillades 1 klap, og der startes herefter forfra.


 • Jeg har fundet måden at drive mennesker så meget til vanvid, at de gør som man ønsker: en meget langtrukken lavfrekvent hyletone....den skal kun lige akkurat kunne høres af dem, så de tror at de har fået kronisk tinitus !


 • Jeg elsker børnene på gågaden....når de har mad i hånden og jeg kan forfølge dem længe for at få en lille godbid. Sjovt nok så ser deres forældre ikke altid så glade ud.


 • Jeg er selvfølgelig dronning og enehersker i huset, og det indebærer at jeg kan stirre så længe på Foxies kødben at hun til sidst giver den til mig.....selv om hun knurrende brokker sig i et stykke tid.


Foxie's svar:

 • Jeg insisterer på at have et tøjdyr i munden, når Helle og Kim kommer hjem fra arbejde, og jeg skal hilse dem velkommen hjem.


 • Jeg er stadig lille og nem at have på skødet (50 cm og 18 kg), og hopper gladeligt op selv om mennesket sidder med en anden hund eller den bærbare pc.


 • Jeg elsker kuglepenne, og benytter dagene alene hjemme til at søge efter kuglepenne som jeg kan låne og tygge til atomer. Jeg gør det selvfølgelig aldrig når Helle og Kim er hjemme.


 • Jeg er vist en rigtig klumpe-dumpe. Det er altid mig der finder ud af at blive lukket inde i et værelse, falder ned af sofaen, vælter i svinget fordi jeg løber for stærkt, falder ned af trappen etc.


 • Jeg har opfundet et nyt ord i hundesproget: hvis jeg vil lege med nogen, så stiller jeg mig foran dem og klaprer gebisset hårdt sammen nogle gange mens jeg logrer halen af led !


 • Jeg elsker mad....det lyder sikkert ikke usædvanligt, da jeg er en retriever, men under kategorien "god mad" kan nævnes i flæng: stærk sennep, citronskiver, agurk og praktisk talt alt andet der kan passere spiserøret.
Nå, men efter samråd med Delphi og Foxie, så udfordrer vi nu Chili, Daisy, Nano, farmand Kalle, og selvfølgelig nogen af vores svenske venner: Nappe og farmand Chaplin !


Dagbog Lørdag 20. oktober 2007Lørdag morgen....og den første weekend i lang tid, hvor vi ikke har en masse planlagt. Det skyldes delvist at vi har en stor igangsætning (Bankdata udtryk, bare ignorerer mig) søndag, og derfor har jeg vagt hele dagen.
Men idag skulle vi nyde dagen, have vaskemaskinen kørende hele dagen, træne med hundene og have haven gjort vinterklar. Så vi startede selvfølgelig med at tage turen i motionscenteret i 2 timer (det falder normalt ikke under kategorien "nyde dagen", men i al vores travlhed er det faktisk en befrielse at have tid til det.

Så tog jeg Foxie med til træning i DcH og hun fik sig helt sikkert nogle oplevelser. Jeg er så superglad for min lille hund i hverdagen og når vi arbejder sammen, men hun har nogle "issues" med andre hunde som jeg ikke helt kan gennemskue. Hun stresser vældig op ved synet af hunde på afstand, og hun anlægger en voldsom attitude overfor jævnaldrende og unge hunde. Jeg kan forklare noget af det med hendes overfald som 3 mdrs. hvalp, men jeg synes det virker lidt for forsvarsberedt.
Så nu vil jeg prøve at forfølge det lidt og starte med at få hende tjekket for smerter. HD/AD-fotograferingen er bestilt til d. 7.11, og jeg skal have bestilt en tid hos Anne Line som er supergod til Bowen Teknik.

Faktisk regner jeg med at tage alle 3 hunde med til Anne Line. Javo har fået en behandling af hende tidligere, og det gjorde underværker. Jeg må med skam indrømme at jeg ikke har fået fulgt op på denne behandling, og jeg tror at han nu trænger igen.
Delphi har fået lidt kortere skridtlængde på bagbenene efter hvalpekuldet, så måske har hun også noget der skal rettes op.

Nu skal min bankrådgiver bare overbevises om at der er penge til det hele.....men med alt overarbejdet den seneste tid, så må der vel være kommet noget ind på kontoen også.Dagbog Torsdag 18. oktober 2007Idag kunne jeg tage med Kim og Javo til agilitytræningen, da gymnastikken er aflyst pga. efterårsferie. Tjuhu, fedt.
Holdet havde allerede stillet banen op da vi kom, og der var et par velkendte formationer, fx. starten fra spring åben i weekenden: 3 spring i skæv linie og et meget skarpt sving mod det fjerde spring. Fik man ikke drejet hunden, så løb den direkte ind i tunellen.....en fælde som rigtig mange faldt i til konkurrencen.

Jeg begyndte at gå banen igennem som jeg ville løbe den, og pludselig ramte virkeligheden mig: jeg planlagde hvordan jeg ville løbe banen med Javo, men det er jo Delphi jeg skullle træne med.....og hun er slet ikke klar til hele baner endnu. He, he, der kan man se hvor hurtigt jeg kan vænne mig til at løbe med Javo.

Nå, de første gennemløb gik faktisk helt fint. Delphi løber efterhånden godt, men vi mangler stadig rigtig mange detaljer, grundfærdigheder og selvfølgelig: fart. Richard fik påpeget rigtig mange ting, som jeg kunne gøre lidt bedre og det lykkedes i det store hele.

Kim fik arbejdet på mange detaljer med Javo, og Javo endte med at være helt oppe at køre. Så arbejder han ikke specielt godt, men Kim fik en del ting på plads......nå ja, Javo nåede også igennem tunnel-fælden et par gange.

Så var det min og Delphis tur igen. Banen var ændret lidt, men opstarten var den samme.......tænk, vi havde et fuldstændigt flydende og fejlfrit løb !!!
Min lille søde tøs tog slalomen helt fejlfrit, fulgte mine anvisninger til punkt og prikke, også i den nye del af banen hvor der var en kombination som hun aldrig havde prøvet før !

Den nye kombination var 3 spring sat som "stakit", hvor hunden springer ud over spring 1, ind over spring 2 og ud over spring 3. Ingen problemer.
Efter denne succes skulle vi så prøve at tage de 3 spring på en anden måde, hvor hun springer ud over spring 1, trækkes imellem spring 1 og 2, ud over spring 2, trækkes imellem spring 2 og 3, og så ud over spring 3.....IGEN: hun gjorde det bare !

Lige nu føler jeg helt sikker at vi kan løbe konkurrencer engang i 2008. Faktisk kunne jeg have tilmeldt hende på stedet idag..............men, men, jeg ved godt at det nok mest var held i aften.

MEN HVOR ER DET FEDT NÅR TRÆNINGEN BARE GÅR GODT, OG MAN TILMED HAR EN MASSE DEJLIGE MED-KURSISTER SÅ AFTENEN GÅR LYNHURTIGT OG HYGGELIGT !Dagbog Onsdag 17. oktober 2007Beslutningen er nu taget: planerne om næste hvalpekuld er udskudt til 2009, måske bliver det slet ikke til noget.

For en god ordens skyld må jeg lige pointere, at jeg IKKE er utilfreds med det første kuld eller Delphis avlspotentiale!
Næ, det er ren og skær egoisme, da jeg ønsker at have hele 2008 til at træne Delphi, så vi kan blive klar til agilitykonkurrencer og DcH lydighed. Desuden har vi svært ved at overskue om der er den fornødne tid til hvalpene, og jeg vil ikke gå på kompromis med socialisering, håndtering etc.

SÅ: agility-konkurrencer - here we come. Hold udkig efter Delphi, måske omkring sommeren 2008. Det bliver jo sikkert blandt de diskvaliferede I finder os først........men jeg regner helt sikkert med at Delphi skal blive lige så god som Javo.

Dagene går ellers med gåture, kursus og overarbejde. Jeg er begyndt at vågne om natten, hvor jeg drømmer om at katagorisere hele mit liv i objektorienterede klasser.....Datter og mor side om side.
Dagbog Søndag 14. oktober 2007Så er der igen tid til at få opdateret dagbogen.

Lad os starte med idag, da der er mest godt at fortælle om om søndagen :o)

Idag skulle vi til DcH's agilitystævne i Langeskov. Det var også Fynsmesterskabet, men det bekymrede vi os ikke så meget om, da man skulle have resultater med fra tidligere konkurrencer for at kunne vinde.

Jeg havde igen fået lov at "låne" Javo i klasse 1-løbene og så ville Kim løbe Åben klasse-løbene.
Det blev næsten en gentagelse af sidste gang: Agility kl. 1 = fejlfri og vinder af klassen. Spring kl. 1 = fejlfri og nr. 2. Agility Åben og Spring Åben blev begge til disk. Der skal lige nævnes, at der var rigtig mange som blev disket i disse løb, og Kim løb dem godt bortset fra en lillebitte detalje: i begge løb kom Kim til at skifte retning et splitsekund før han skulle, og dermed ændrede Javo løbebane til et forkert spring.

Foxie var med for at få nogle oplevelser, og det fik hun. Hun fik hilst og leget lidt med Duddi, Nelly og Chico. Desuden lærte hun at være afslappet mens andre hunde løber agility, og fik i det hele taget en masse oplevelser. Faktisk var hun så træt sidst på dagen, at hun selv valgte at sove lidt i buret !

Det var en rigtig hyggelig dag sammen med Eva, Alice, Anne, Richard og Inge (Annes mor). Desuden havde vi en kommende agilitystjerne med, nemlig Annes lille søde søn som dog valgte at tilbringe det meste af dagen sovende i barnevognen.

Lørdag var DKK lydighedsprøve i Berner Sennenklubben, Odense. Jeg havde håbet at Delphi ville få den sidste 1. præmie med hjem denne dag, men ak, håbet brast og det var min egen skyld. Jeg har nemlig i en lang periode trænet meget lidt med Delphi pga. løbetid, og de sidste 14 dage kun trænet med Delphi om mandagen hos Patricia og om lørdagen i DcH. Så jeg fik blandet tingene lidt sammen.
Da jeg skulle kaste apporten til springapportering, så kunne jeg ikke huske hvor langt jeg plejer at kaste apporten. DcH-kastet lå øverst i hjernen, så jeg kastede blot apporten om på den anden side af spring-brættet og Delphi kastede sig 5 meter ud.......og kunne selvfølgelig ikke finde apporten. Da hun finder den, så får hun ikke taget tilbagespringet og dermed 0 i øvelsen. ØV, ØV, ØV, ØV !

Jeg blev hylet helt ud af den, og det bar resten af øvelserne præg af. Det er sket en gang tidligere for mig til en lydighedsprøve i år (Wilhelmsborg), og jeg tror simpelthen jeg trænger til at få det lydighedschampionat bragt i hus, så jeg kan få min normale prøve-glæde tilbage.......ellers bliver jeg nødt til at holde pause i prøverne, for det du'er ikke at JEG bliver ved med at lade negative følelser ødelægge det for os.

(Spring bare dette afnit over, hvis du ikke ved hvad Java, Cobol og portletter er...)
Ugen har ellers budt på opstart af min uddannelse som portlet-udvikler og vi startede med en uges Java-kursus. Det var fedt at være på skole-bænken igen, men jeg måtte dog lige have nogle overarbejdstimer også, så jeg undslap ikke Cobol-kodningen helt.......men jeg har drømt om objektorienteret programmering og opdelt alt i klasser, så det fylder åbentbart hovedet en del.

Desuden har der været tid til at komme til gymnastik og i motionscenteret plus gået gode ture med hundene, så lidt sundt har der været.Dagbog Onsdag 3. oktober 2007

Idag skulle vi besøge Majbrit og Jørgen, og træne lidt med Foxie og Kana (superdygtig labrador på 7 mdr.).

Det er så længe siden vi sidst har snakket med de kære mennesker, så der blev fundet tid til at både at træne hund og bagefter spise godt/snakke. Herligt, hele 3 af mine yndlingsbeskæftigelser på samme dag !

Foxie er jo ikke blevet trænet den sidste måned, og jeg forventede en del stress og unoder. Vi startede med et frit søg på 8 dummies lagt i vifteform. Halvdelen var vores egne dummies og halvdelen var Majbrits. Foxie søgte ihærdigt nok, og brugte egentlig næsen nogenlunde. Men hun gik fra den første af Majbrits dummies. Så der skal trænes mere på opsamling. Den skal være hurtig og sikker ! Hun samlede 3 dummies ind og så fik Kana lov at tage over.

Så tog vi et søg mere af samme slag i et andet mere åbent terræn. Her søgte hun bedre og var også mere sikker i opsamlingen. Hun tog 3 dummies ind og så gik vi igang med at samle resten ind selv. MEN vi kunne ikke finde den sidste brune dummies og mens vi ledte så slap jeg Foxie. Pludselig kommer hun glad løbende med den i munden.....he he....så er hun altså ikke helt håbløs.

Kana skulle lave noget markingsarbejde og Foxie kigge på.....øv, øv, øv, hvor Foxie stressede op. Der skal helt klart lægges en slagplan for at komme uden om denne stress.
Det gjorde også at Foxies første marking var præget af uro. Næste markering var lidt bedre, da hun var stresset lidt af.
Husk til næste gang: stress hunden af INDEN næste opgave går igang, hvis hun har måtte kigge på andre arbejde. Træn på fart og sikkerhed i opsamling.Dagbog Søndag 30. september 2007

Helle krydser bagved ved tunnelindgang.Delphi og jeg har været så heldige at få lov at træne agility om søndagen på Richards begynder-hold. Så kan vi stadig træne agility, selv om min rygtræning er om torsdagen.

"Første" træningsgang var idag, og temaet var fremadsendelser og lidt handling.

Delphi synes nu at agility er det sjoveste i verden og det gør jo at man kun kan blive glad af at træne det.

Vi trænger desuden til at træne på grundfærdighederne, fx. ville Delphi et par gange løbe uden om de første 2 spring i en serie på 4 for at komme hurtigst muligt ned til belønningen.
Desuden er vores slalom helt ad pommern til. Hun kan den til nød, hvis jeg går på højre siden, men går jeg på venstre side så kræver det rigtig meget hjælp. Typisk LP-hundefører fejl.Delphi trænes i fremadsendelse...en dejlig ting for en doven hundefører :o)Dagbog Lørdag 29. september 2007


Så er dagbogen ENDELIG blevet opdateret igen. Det er absolut ikke lysten der har manglet, men tiden. Selv hundene har måtte lide under det, og Foxie er faktisk slet ikke blevet trænet siden jubilæet. Delphi har "heldigvis" været i løbetid og i den tid træner jeg hende alligvel ikke.

Men i mandags var jeg til træning med Delphi og hun arbejdede godt. I torsdags var jeg til agility igen, og Delphi løb som en drøm (altså hendes niveau taget i betragtning). Jeg fik virkelig lyst til at arbejde meget mere med hende.

Fredag aften talte jeg med Majbrit (med den lille kommende stjerne: labrador Kana) efter at have haft 4½ times ekstra arbejde på en fredag, og jeg sukkede nok lidt over det. Hun spurgte forsigtigt om jeg kunne have lyst til at træne mod en jagtprøve i engang næste efterår.....jo, jeg kunne da tænke over det.

Det fik tankerne igang hos mig og jeg sad i formiddags og tænkte over hvilke mål jeg ville sætte for 2008.
Jeg kom frem til at målene for Foxie må være bestået LP3 (selv om det er højt sat) og bestået jagtprøve. Desuden skal hun unghundementalbeskrives.

Målene for Delphi blev sat til at starte i agilitykonkurrence, evt. nå oprykning til klasse 2 og ligeledes starte konkurrence i DcH's B-klasse, som vi vil til at træne her i efteråret.

Men, men, men.....pludselig kom jeg til at spekulere på om mine planer for Delphi kan gennemføres, hvis hun også skal have et kuld hvalpe i foråret/sommeren. Og hvordan vil Delphis arbejdslyst være efter næste hvalpekuld ? Hun har først fået 'normal' (læs: høj) arbejdslyst igen nu næsten et år efter første kuld. Jeg vil i de følgende dage tænke det hele lidt mere igennem.

Nå, men idag havde jeg besluttet at holde helt fri fra Bankdata-arbejde pga. de ekstra timer igår, og så var der endelig tid til at træne med hundene !
Jeg tog nogle fugle op af fryseren i morges, og sidst på formiddagen tog jeg Foxie med ud i haven. Først trænede vi fri ved fod og hun gik helt forrygende: tæt, opmærksomt og fredigt. Så trænede jeg fremsending, og det er faktisk helt pinligt: det er første gang jeg har haft feltet sat op og trænet det med hende. Ellers har det kun været lidt target-træning. Men det gik rigtig godt. Apportering af træ-apport er ikke noget problem.

Så hentede jeg fuglene (mildest talt halvfrosne), 2 krager og en krikand, og gik igang med at træne apportering af vildt. Jeg træner jo ikke apportering vha. byttedrift, men istedet klikkertræning. Så begyndelsen er at jeg klikker for interesse, så for tænder i fjer og så for at hun samler op. Krikanden og den ene krage gik fint, og det tog højst 30 sekunder pr. fugl for at hun ville apportere på 10 meters afstand. Men krage nr. 2 var ikke egnet til apportering ifølge Foxie.
Jeg hentede så Delphi og bad hende sidde 5 meter fra Foxie, vupti, så kunne hun pludselig godt apportere....he, he,....jalousi er en grim ting, men fungerer forrygende !

Det inspirerede mig til at lade hundene apportere på skift, og imens skulle den anden hund sidde nogle meter væk i ro. Det krævede lidt overtalelse, men lykkedes et par gange. Måske kan det hjælpe lidt på "ro på post" træningen.

Eftermiddagen bød på en dejlig gåtur med solskin og glade hunde. En dag lige til at blive i godt humør af.Dagbog Søndag 8. september 2007

3 af hvalpene er blevet jagtfunktionsbeskrevet. Læs mere her.Dagbog Søndag 26. augst 2007


Så er vi hjemvendte fra årets begivenhed i Toller-klubben: Tollerdays.

Med Tollerdays fejrer vi klubbens 10 års jubilæum og at det er 25 år siden den første toller kom til Danmark.

Vi kørte til Borrevejle ved Roskilde torsdag, så vi kunne være klar til fredagens prøver som startede allerede kl. 7.45 om morgenen.
Lige da vi har krydset Storebæltsbroen opdager vi at kameraet ligger derhjemme. Så hvis nogen har billeder af os og vores hunde fra dagene, så modtager vi dem med kyshånd !!

FREDAG og Tollerbrugsprøve

Foxie var tilmeldt tollerbrugsprøven og jeg var vældig nervøs. Hun er nemlig kun 10 mdr. og 1 dag, så det er den absolute minimumsalder for at deltage. Al min nervøsitet blev gjort til skamme, da hun bestod og fik utrolig meget ros af dommerne.
Prøven var opdelt i landdelen, som Erling Hansen dømte. Herefter gik man videre til vanddelen, som Bent Müller dømte. Opdelingen var nødvendig for at få bedømt alle 23 hunde og sikre at alle fik en ensartet bedømmelse, og det fungerede supergodt. Stort "dygtig" til arrangørerne for det.

Foxie klarede lineføring/fri ved fod banen uden problemer selv om græsset var højere end hende de fleste steder. Hun blev sat af og jeg gik 50 meter tilbage til dommeren over krat, grøfter og hjulspor. Det var virkelig noget andet end at gå at træne på fodboldbaner og i skoven. Foxie blev pænt siddende og kom løbende på indkaldsfløjtet.
Næste øvelse var apportering. I reglementet står at nedfaldsstedet skal være synligt for hunden, men her blev dummien kastet 20 meter ind i det 50 cm. høje græs, og der var ingen træer eller lignende til at markere efter. Heldigvis havde jeg valgt at medbringe en skinddummy, så Foxie havde gode muligheder for at få god fært af den og finde den. Hun måtte dog søge efter dummien et stykke tid, men hun søgte flot og intensivt, og apporterede den flot da hun fandt den. Hun satte sig fint på plads og afleverede på kommando.

Jeg var lidt bekymret om dommeren ville trække ned fordi hun måtte søge efter dummien, men tværtimod: han var ganske begejstret over at hun søgte så flot og vedholdende. Så vi fik at vide at landdelen var udført perfekt, lige fra lineføring til apportering. Der var intet at sætte en finger på. YES !!!

Der var ganske kort ventetid og så kunne vi gå "fri ved fod" hen og hilse på næste dommer, og gøre klar ved skjulet til tolling. Foxie fulgte mig i plads-position uanset hvor jeg gik og skævede ikke engang til vandet (jeg elsker den hund !).

Ved skjulet gjorde jeg klar til tolling og fik signal til 2 tollinger til venstre. Første tolling ramte lige midt i en gang mudder, og Foxie satte derfor farten ned. Så jeg kastede bolden langs vandet af en græssti i næste kast, men desværre troede Foxie at bolden ville lande som før og løb i forkert retning. ØV, så lå der jo ikke nogen bold, da hun kom derud....hun kiggede hen på mig, og jeg pegede på græsstien og hun løb hen for at finde den. For mig virkede det som om hun søgte i flere år, men der gik nok kun 10 sekunder, så fandt hun bolden og løb glad tilbage med den.


Foxie demonstrerer hvorfor den hvide halespids er vigtig i tollingen.
Foto: Maria Gester, Kennel Seawild.


De næste 3 tollinger forløb glat og det samme gjorde afdækningen i ro i et minut.

Så rejste vi os og stillede os klar til vandapporteringen. Jeg valgte at stille mig ved siden af skjulet, cirka 3 meter fra vandet og tage snoren løst om brystet på hende. Dommeren kastede dummien, skuddet lød og Foxie sad som en støtte (fik jeg sagt at jeg elsker den hund ?). På signalet apporterede hun dummien og lige da hun var kommet op af vandet stoppede hun op, rystede sig MED DUMMIEN I MUNDEN, og kom så op for at aflevere siddende.


Foto: Maria Gester, kennel Seawild.Dommeren havde kun ros tilovers for Foxie, hendes ro, lydighed og evner. Jeg nævnte at det irritede mig at jeg havde lavet fejlen i tollingen, og han kiggede forundret på mig: det var ikke nogen fejl, og han havde været godt tilfreds med hendes evne til at finde bolden igen.

Læs dommeren kommentarer på Foxie' jagtresultater, hvor der også er flere billeder.

Da der var parole til slut, så skulle dagens bedste hund kåres i alle 3 klasser, og Foxie blev dagens bedste brugsprøvehund ud af 23 deltagende voksne hunde !
JEG ELSKER DEN HUND, og jeg havde meget svært ved at tørre smilet af hovedet og få armene ned igen.
Nu betød det ikke noget hvordan resten af weekenden forløb. Det kunne bare ikke blive bedre......men jo, det kunne det. Læs videre hvis du er nysgerrig......

LØRDAG med lydighed og udstilling

Lørdagen startede kl. 8 med lydighedsprøver. Først stillede jeg Delphi i LP3 fællesdæk og fællessit. Det gik rigtig godt. Så skulle værelset ryddes og teltet sættes op.
Desuden skulle Foxie flyttes fra unghundeklassen til brugshundeklassen i udstillingen, da jeg var bange for at jeg ikke kunne nå udstillingen ellers.

Så skulle Foxie op i LP1, og det gik også godt. Jeg havde igen været meget nervøs, og det skyldes mest at Foxie bliver nervøs ved klapsalver. Da der var 3 lydighedsringe ved siden af hinanden, så viste jeg at der ville komme klapsalver både før og under prøven, og jeg var nervøs for at Foxie ville få en rigtig dårlig oplevelse af at gå til prøver.
Jeg kunne heldigvis holde humøret oppe på hende, og kun en gang under lineføringen gav hun et hop da der kom klapsalver. Det kostede os selvfølgelig et point (hunden flagrer en enkelt gang), men hun genvandt humøret med det samme.

Næsten umiddelbart efter skulle Foxie i fællesdæk, og her kom klapsalverne mens hun lå der ude. Hun vippede lige med ørerne, men blev liggende (tak, gud), og det virker faktisk som om hun er ved at acceptere klapsalverne.

Delphi skulle ind i LP3 præcist da jeg kom ud med Foxie, så jeg nåede ikke rigtigt at varme hende op, men det havde nok ikke gjort den store forskel. Hun er så ukoncentreret for tiden pga. kommende løbetid (som forøvrigt kom søndag da vi var kommet hjem fra Tollerdays !), og hun sjuskede sig igennem de fleste øvelser. Hun gider kun løbe-øvelserne som fremadsendelse, indkald med stå og apporteringerne, når hormonerne fræser rundt i kroppen på hende.

Nå, så troede jeg at sveden kunne tørres af panden, men nej.

Annette og Chili havde også taget den lange tur fra Jylland, og skulle udstille Chili i unghundeklassen. Vi skulle selvfølgelig være heppekor. Susanne og Bent med Bailey havde også taget turen, bare for at være heppekor og tilskuere, så vi havde et rigtig hyggeligt lille hjørne med masser af hyggelig snak.

Der var over 80 hunde på udstillingen, så der var nok at se på.

Der var 11 hunde i unghundeklassen og det tog lang tid. Annette var utrolig god til at stille Chili pænt op på alle de rigtige tidspunkter og Chili løb som en drøm.
Det gav en 1. præmie og så skulle de jo blive og vente på vinderplaceringerne. Da dommeren begyndte at sige farvel til mange af de andre og lod Chili blive stående blandt de sidste 4, så hoppede hjertet en ekstra gang. Da dommeren begyndte at stille placeringerne op, og placerede Chili forrest som nr. 1, så hoppede vi alle af glæde. Det blev til vinder af unghundeklassen og CK (Champion Kvalitet).

Endelig var der så lang ventetid, benene kunne hvile sig, og vi kunne hygge os.

Et par timer senere skulle Foxie så stilles i brugshundeklassen, og jeg havde ikke store forventninger. Der var 14 hunde i klassen, og hun var jo den yngste.
Dommeren var utrolig sød, og tog sig god tid til hver hund. Foxie blev bedømt til 1. præmie og så skulle vi jo ind igen. Der var 7 med 1. præmie som skulle deltage i placeringen og pludselig opdagede jeg at vi stod tilbage blandt de sidste 4. Jeg måbede, hjertet gav et par hop, og tilskuerne kunne berette at jeg havde set meget tåbelig overrasket ud :o)

Det blev til 4. vinder i brugshundeklassen, og jeg er simpelthen så stolt af at min 10 mdr.s "hvalp" kunne klare sig så godt i de voksnes rækker.
Billederne af Foxie og Helle under bedømmelsen er venligst taget af Hanne Vinther.

Men nu blev det så tid til at kåre bedste tæve og da Chili havde fået CK, så var hun jo med blandt de 10 hunde der skulle kæmpe om det.
Dommeren tog sig igen god tid, og sagde undervejs farvel til flere hunde. Pludselig stod Chili tilbage blandt de sidste 4, og endte med at blive 2. bedste tæve.
Jublen ville ingen ende tage. STORT TILLYKKE TIL ANNETTE, MARTIN OG CHILI - I ER BARE FOR SEJE !Senere på dagen var der reception med uddeling af præmier etc.
Her blev det afsløret at Foxie havde fået 1. præmie i LP1 og var blevet 2. bedste hund af 20 hunde, og Delphi havde fået 2. præmie og var dagens 4. bedste.

Puha, det har været en hård weekend. Vi er alle trætte, men samtidigt helt ør i hovedet af al den succes. Jeg har aldrig før oplevet den følelse der kommer, når man som opdrætter ser ens hunde gøre det så godt. Jeg tror godt den kan være vanedannede......men sådan en start bliver svær at overgå.

Tusind tak til alle der har været med til at arrangere Tollerdays. Jeg ved at I har haft en masse besvær undervejs, men som deltager gled det hele bare så godt, og det er jeres fortjeneste at vi har haft så dejlige dage.

Til slut, så tror jeg at Annette Stentsø med Murphy har haft armene endnu højere end os denne weekend: Stort tillykke med jubilæumsmester-titlen. Godt gået !Dagbog Torsdag 2. augst 2007

Ja, det er jo ikke fordi det vrimler med indlæg her i dagbogen, men vi er alle i live endnu.

Ugen startede jo med den "grimme" oplevelse der hedder: Ferien er færdig, tidligt op og på arbejde. Uha, det var hårdt. Ugen har været travl og jeg har haft overarbejde på ethvert muligt tidspunkt, men jeg synes ikke hundene har måtte lide så meget under det.

Mandag var opstart på lydighedstræning hos Patricia. Foxie på første hold og Delphi på næste.
Det gik godt, men jeg har ikke meget energi og koncentration til slut når jeg har trænet i næsten 3 timer lige efter en arbejdsdag.

Tirsdag stod på en gå-tur med hundene og ellers overarbejde.

Onsdag stod på mere overarbejde, og hundene kom ud under broen og løbe rundt.

Torsdag (idag) er så opstart på agility-træningen hos DcH Vestfyn. Trods alle vores bønner, så lagde Richard ud med en rigtig modbydelig bane med mindst 3 fælder og masser af løb.
Det kostede hårdt for mig, og jeg fik ondt i ryggen efter første gennemløb. (Jeg har en diskusprolaps og burde egentlig slet ikke løbe). Delphi havde fluer i hovedet og sprang op af mig af stress ind imellem springene, så det var så som så med hvad hun fik ud af træningen. Men sådan er hun altså bare når hun er tæt på løbetiden.

Det var så hårdt for min ryg, at jeg overvejer at stoppe med at træne agility igen. Jeg er simpelthen nervøs for at jeg en dag kommer til at gøre lige præcis den bevægelse som får diskusprolapsen til at flytte på sig, og at jeg igen ender med at lægerne mener operation er eneste udvej. Jeg har "snydt" dem én gang, men så heldig er jeg jo ikke nødvendigvis hvis det sker igen.

Foxie var med til træning, og hun blev rimelig god til at ligge i buret og vente.
Men så tog jeg hende ud, og ville gå rundt med hende, og pludselig var hun ved at hive mig omkuld af stress og begejstring, da Javo/Kim løb. Til sidst fandt hun ud af at hive sig ud af halsbåndet, Voila.

Det er sådanne oplevelser med hende, som får mig til at føle mig komplet håbløs. Hun pisker en stress-stemning op, så jeg slet ikke kan trænge ind til hende, men kun holde hende fast i halsbåndet indtil påvirkningen er ovre igen. AARRRGHHHR !Dagbog Fredag 27. juli 2007

Vi fik en sjov og lærerig oplevelse torsdag aften, da vi tog hundene med ud under broen. Det er et stort helt fladt græs-areal og meget brugt, så normalt er der aldrig vildt derude.

Men det var der igår !

Vi havde alle 3 hunde løse som vi plejer og gik og hyggesnakkede mens hundene futtede rundt, legede og snusede. Pludselig ser jeg Foxie løbe i fuld galop....først troede jeg hun jagtede Delphi, men hov nej, det var jo en hare der løb 3 meter foran hende !!!!
PANIK - hånden gik pr. automatik ned i den lille lomme hvor fløjten ligger, og mens den blev fumlet frem kiggede jeg mig febrilsk rundt efter Delphi og Javo.....ingen af den havde opdaget noget.
Jeg tror at selv indkaldsfløjtet lød en anelse mere desperat end det plejer, men pyh, Foxie hørte det og drejede af og løb tilbage til os, selv om hun stadig kun var 3 meter bag haren !

Hvor var det heldigt, at det var Foxie der fik lettet haren og ikke de andre......jeg tror nemlig ikke at de ville være stoppet, når haren var SÅ tæt på.

Jeg er endnu engang blevet bekræftet i hvor vigtigt det er at have et pålideligt indkaldsignal, og jeg har også lært lige at kigge ud over græsplænen inden vi slipper hundene løs.Dagbog Torsdag 26. juli 2007

Vi holder stadig ferie, og det er ferie med stort F !

Jeg har ikke fået lavet ret meget, men der er blevet slappet af og hygget med familie og venner.
Hundene er blevet trænet lidt hver dag, men ikke i stor stil.

Mandag var der træning hos Patricia. Foxie er med på første hold og Delphi på andet hold, så det er 3 timers træning i et stræk for mig, og jeg var mindst lige så træt som Foxie efter træningen.
Chili er med på samme hold som Foxie, og det er da så hyggeligt at vi kan følges. Chili er dygtig, og jeg tror at de nok skal overhale os, når Annette får lært LP-programmet ;o)

Tirsdag blev det til en rigtig lang gå-tur med hundene og en tur i biffen for at se den seneste Harry Potter film.

Onsdag fik jeg sendt de sidste papirer afsted vedr. Tollerdays. Foxie er tilmeldt udstilling, LP og Tollerbrugsprøve. Delphi nøjes med LP.
Egentlig er det ret tidligt for Foxie at stille i LP og Tollerbrugsprøve. Hun fylder 10 mdr. den 23, og skal til første prøve den 24. Begge prøver har en minimumsalder på 10 måneder, så det kan vist ikke gøres tættere.
Men da der nok er 15 år til vi får chancen igen for deltage i et jubilæumsmesterskab, så måtte jeg simpelthen tilmelde hende, selv om vi ikke har en chance for at vinde. Vi stiller jo mod en masse voksne hunde med en masse erfaring og dygtighed.

Jeg har fået den officielle invitation til DKK's DM i klasse 3 med Delphi. Jeg regner dog ikke med at vi deltager (det gjorde vi heller ikke sidste år, hvor hun også var kvalificeret).
Jeg kan se på listen at Åsa med Jamie ligger blandt reserverne, og da Jamie er min helt klare favorit til at vinde DM, så gør det jo ikke noget at han dermed får øget chancen for at komme med !

Det har taget noget tid at få kigget på og behandlet billederne fra ferie, men nu er de vist klar til at komme i dagbogen.

Nå ja: denne dagbog skulle vist handle om hundetræning:

Foxie har haft en temmelig lang pause i træningen. Først pga. løbetid, og dernæst fik hun sig en gang mellemørebetændelse. Jeg håber det er helt væk nu, og hun virker meget mere glad og frisk.

Hun er i denne uge blevet trænet 2 gange i apportering, hvor Kim kaster dummien. Den lange pause og Kim som kaster gjorde at hun gik fra plads-positionen de første gange, men til slut så det helt pænt ud. Det skal vi fortsat træne mere på.

Jeg tog hende med til vandet tidligere på ugen, og havde hende på plads, mens jeg kastede nogle sten i vandet. Det kunne hun ikke helt forstå, og da hun efter 4 sten fik "fri", så svømmende hun rundt og rundt for at finde dem.
Så tog jeg en tur mere med 4 sten og afsluttede med at kaste en dummy på land, som hun hentede fint.
Til slut fik hun lov at lave 2 vandapporteringer og det gjorde hun så fint som jeg kan forlange.

Jeg vil fortsætte med at træne ro i kast og skal også have koblet skud på.

Dagbog Søndag 22. juli 2007

Så er vi tilbage i Danmark efter en herlig ferie i det Sydtyske. Vi kørte mandag afsted i det fineste solskinsvejr og vi lærte hurtigt at sætte pris på airconditionen i vores bil. Den første gang vi holdt pause (syd for Hamborg) stod vi ud i 36 graders fugtig varme, og vi kom alle til at puste og længes efter bilens kølighed !

Første dagsrejse var "kun" til landsbyen Laubach nord for Kassel. Her havde vi booket et værelse på Brauner Hirsch, og det var rigtig tysk landidyl.Der var stadig 36 grader da vi ankom omkring kl. 17.30, men vi skulle da lige rundt i området.....og endte ret hurtigt inde på en Biergarten, hvor vi fik noget koldt at drikke. Der blev selvfølgelig også serveret vand for hundene.

I Tyskland er de nemlig ret hundevenlige. Vi må have hundene på hotelværelset og de måtte komme med i restaurenten. Både den udendørs, hvor vi spiste aftensmaden og den indendørs hvor vi spiste morgenmaden. Desuden kommer de straks med vand og vandskål til hundene, når vi sætter os på fortovscafeerne.Jeg så også flere steder hunde der var med på indkøb i supermarkeder, men her er jeg nok for dansk og lod mine blive udenfor....

Nå, videre i historen, vi valgte at spise aftensmad med det samme, og hundene fik også deres mad. Kl. 20 var temperaturen faldt ned til omkring 28 grader, og vi tog så en vandretur i området. Delphi fik den ene bæretaske på, men med minimum af oppakning. Foxie kommer ikke til at bære noget på denne tur, da det er nok for hende at gå de lange ture i kuperet terræn.

Javo....ja, han er på ferie hos Kims familie. Vi valgte at være egoistiske og nøjes med tage 2 hunde med. Javo er desuden den der lider i varmen og sætter ikke pris på lange gåture i varmen, så derfor blev han udvalgt til forkælelse herhjemme. Han kender og elsker Kims familie højt, så han lider ikke afsavn.


Venstre: Laubach-byskilt. Højre: Delphi forrest med taske og Foxie i fri stil.

Næste dag skulle vi se den historiske by Hannoversch Münden, og den by er så utrolig flot og spændende.
Vi var der tidligt om morgenen, så derfor var bylivet først ved at vågne op, men det er en by som jeg helt sikkert skal tilbage og se mere til på et tidspunkt.


De gamle bygninger indbyder til at tage masser af billeder, og billederne kan slet ikke yde byen retfærdighed.


Foxie og Delphi nyder udsigten over en af floderne der omkranser den gamle bydel.

Vi kørte så de få kilometer videre til Kassel, nærmere bestemt slottet Wilhelmshöhe.
Hvis I er i nærheden af Kassel og har trang til at gå lidt, så er Wilhelmshöhe et must. Vi har allerede besluttet at vi skal holde en ferie nær Kassel på et tidspunkt, og så bruge flere dage på at udforske parken omkring slottet.

Vi var nemlig slet ikke ikke i det store slot. Næ nej, vi var jo på hundelufte-ferie, og dermed var det parkens smukke ry der havde tiltrukket os, og vi blev vældig imponerede.

Parken ligger bag slottet op af en kæmpe skråning og det er svært at få en helt klar fornemmelse af størrelsen, men den strækker sig i mange kilomter i alle retninger.
På billederne nedenfor ser I hundene sidde i forgrunden med et slot i baggrunden. Dette er et mindre og gammelt slot som hører til i parken og er blot en af mange monumenter, bygninger og gamle templer som ligger rundt i parken og som man kan vandre til igennem parken.
Selve parken er spændende opbygget. Umiddelbart bag slottet er det "normal" veltrimmet park med sø og nyklippet græsplæne, men man skal ikke ret langt ind før det er park og natur der mødes. Små vandløb er nænsom tilrettet med stenfald og planter, så man slet ikke kan løsrive sig fra synet igen, og grusstierne slynger sig rundt under gamle træer.

Besøg Wilhelmshöhe og tag jer god tid ! Medbring masser af vand, da det er ret hårdt at gå op af skråningen.
Se mere på http://www.wilhelmshoehe.de

Et sidste råd: lad være med at købe noget spiseligt hos spisestedet ved slottet på toppen af skråningen. Aldrig har vi fået værre betjening eller mad !!! Yadr.


Hundene med udsigt til en af parkens mindre slotte, og dernæst har Delphi lyst til et bad !


Kim og hundene nyder udsigten mod slottet, siddende på en af de mange idylliske småsteder i parken.


Vi kunne desværre ikke bruge hele dagen ved Wilhelmshöhe, da vi skulle videre til landsbyen Breitenlesau i området Fräenkische Schweiz, og der var cirka 3 timers kørsel fra Kassel.

Vi havde fået området anbefalet som et supergodt vandreområde, og jeg havde set billeder på nettet af et dejligt bjergrigt område.
Jeg havde søgt længe efter en ferielejlighed i byen Pottenstein, men kunne kun finde hotelværelser. Derfor valgte vi at bo 20 km. nordligere i Breitenlesau som stadig er i Fräenkische Schweiz.
Stor var vores skuffelse, da vi ankom til Breitenleasu.......det lignede almindelig dansk landbrugsområde, hvis man lige så bort fra den tyske byggestil. Huset var beboet af en gammel mand, der snakkede bayersk (læs: volapysk) og en familie med 2 Chihuahua's, som løb løs og straks gik til angreb på vores hunde i snor....hmmmm...
Nå, ferielejligheden havde hele over-etagen af huset, og var fint indrettet med masser af plads til os og hundene.

Vi har ingen billeder af hverken hus eller område, da det var så kedeligt !

Vi brugte aftenen på at køre en tur i området, spise aftensmad og gå med hundene.
Så i seng.....jeg kan forøvrigt oplyse at Breitenlesau har en kirkeklokke med en høj ringetone, som ringer hvert kvarter !, og Chihuahua's gøer tilsyneladende meget....også om natten. Delphi kunne ikke finde ro, og endte med at få lov at sove i sengen (jo, jo, det var vores eget sengetøj).

Jeg var faktisk lidt gnaven om morgenen og havde mest lyst til at køre tilbage til det dejlige område ved Kassel. Men vi måtte selvfølgelig give det en chance, og valgte at køre 20 km. sydpå til byen Gössweinstein, hvor jeg på nettet havde set nogle tillokkende vandreture.
Tænk, naturen ændrede sig efter blot 10 km. til de herligste bjerge med små åer der snoede sig i dalene og hyggelige tyske byer i typisk stil med masser af blomster. Jeg var forundret !

Vi gik først rundt i Gössweinstein i 1½ timer og besluttede os så for at tage en af de markerede vandreture på 4,5 km. Turen førte os op til Burg Gössweinsten og rundt til flere udsigtspunkter.
Det var også på denne dag, at vi så flere skilte med angivelse af stigningsgrader: fx. 18% og 25% !!!. Den på 25% foregik heldigvis i bil, men vi gik op og ned af trapper og skråninger, som om vi var bjerggeder.


Først op til Burg Gössweinstein.
En af de mere kedelige borge i området, fandt vi senere ud af.


Dernæst ned i byen igen, og så op til udsigtspunkt Wagnershöhe.


Her fra et andet udsigtspunkt.


Delphi og Foxie måtte flere gange vente på os på vej op ad.


Noget af turen gik igennem skov.


Heldigvis var der også strækninger som her, hvor vi kunne hvile "op-ad-musklerne".

Jeg aner ikke hvor langt vi egentlig gik den dag, men det føltes som MEGET langt. Så vi tog brød og dejligt tysk pålæg med hjem til ferielejligheden og slappede af efter aftensmaden.

Chihuahua'er gøer stadig meget.....

Næste morgen var vi opsat på at se Pottenstein og mindst en drypstenshule.

Pottenstein er bare skøn. Absolut den flotteste by vi så i området, og hvor jeg dog ønskede at vi var kommet til at bo der. I må lige have et par billeder derfra....

Burg Pottenstein.


Vi valgte at nøjes med at beundre Burg Pottenstein fra byen, da vi havde planlagt en vandretur langs åen senere på dagen, og gerne ville have benmuskler til både vandretur og drypsstenhule.


Hundene var selvfølgelig med i Teufelshöhle (drypstenshulen) og det var rigtig flot.
Vi spiste frokost efter besøget i hulen og hundene lå og sov under bordet.Så gik vi den planlagte tur langs åen. Måske havde vi valgt den tur, fordi åen følger dalen og derfor var der ikke så mange ture op og ned ;0)

Men her var skønt alligevel.Midt på stien var der lavet en lille bassin i sten og noget af vandet fra bækken i bjergene løb igennem bassinet. Man kunne så sidde og køle sine varme fødder i bassinet, og jeg skal hilse og sige at vand fra bjergene er KOLDT, KOLDT, KOLDT !
Hundene nød det og fik lov at løbe rundt uden snor og lege.Samme aften kørte vi til Bayreuth, området store by, og kendt for Wagner-spillene. Smuk by og med masser af storby stemning. Vi spiste på en fortovscafe og gik rundt og nød de flotte bygninger.

På vejen dertil så vi masser af væltede træer og afrevne grene etc. Vi spurgte en servetrice og området havde været ramt af en tyfon, som havde væltet alt på sin vej i løbet af 5 minutter.
Vi sank lige en ekstra gang, for da den ramte Bayreuth havde vi været på vandretur i skoven, kun 30 km. derfra......

Den dag vi skulle rejse hjem, havde vi planlagt at bruge dagen på sight-seeing og en god vandretur og så ville vi først køre hjem omkring kl. 16. På den måde kunne vi forhåbentlig undgå køerne omkring storbyerne.
Men da vejrudsigten lovede stort uvejr med orkan og oversvømmelse i det meste af Tyskland den dag, så havde vi tyfonen i frisk erindring og valgte derfor at køre hjemad med det samme.
Det var en udemærket beslutning, da vi først blev ramt af regnvejr omkring Hamborg og vi kunne efterfølgende se i Nyhederne af der havde været uvejr.
Men det betød at vi 3 gange ramte kø på motorvejen og hjemturen kom til at vare omkring 12 timer.

Hundene tog det rigtig fint. Aircondition og et blødt tæppe, så kan man jo sove fra det meste, når man bare får et par gode lufteture undervejs.
Helle og Kim var dog glade for at komme hjem til vores egne senge, og ikke mindst: Chihuahua-frit område !

Dejlig ferie.... Kassel: We'll be back !.....Fräenkische Schweiz: tak for en dejlig ferie.Dagbog Søndag 15. juli 2007

"Idag er det Kims fødselsdag, hurra, hurra, hurraaaaeee!"

Jeg må med flovhed indrømme at jeg havde glemt det den dag jeg tilmeldte Delphi til Beagle klubbens lydighedsprøve. Så Kim måtte tilbringe sin fødselsdag med at stå op midt om natten (kl. 05.45) og køre til Vildbjerg. Vente mens vi var til prøve, og så køre videre til Videbæk for at fejre fødselsdagen hos mine forældre, altså svigermekanikken..............enhver mands drøm, *host*, *hrm*....ups.

MEN Delphi lavede en super prøve ! Det gik til max. point i 8 ud af 11 øvelser, totalt 268 point. Vi har aldrig haft bedre resultat og får det nok heller ikke.

Vi mistede et point i fællesdækken. Jeg måtte bruge ekstra kommando og kropskommando for at få hende til at lægge sig, og jeg var slet ikke i tvivl om at hun kunne huske de 2 foregående prøver. Hun havde ikke lyst til at lægge sig ned. Kim kunne berette at hun lå vældig årvågent alle 4 minutter, men heldigvis lå alle de andre 5 hunde (alle beagler, forøvrigt) pænt og der kom ingen andre forstyrrelser. SÅ: DER MÅ FINDES EN GUD OG HUN KAN LIDE TOLLERE !
Ihvertfald håber jeg at det gav Delphi troen på fællesdæk tilbage igen.

Fri ved fod var sjusket som sædvanlig, men Bruno gav hele 8,5 point for det.
Stå, sit, dæk under gang var ganske forfærdelig, men gav dog point.
Alle de andre øvelser incl. helhedsindtryk var til max. point, og med kommentarerne OK eller flot.

Beagle klubben havde lavet et godt arrangement med præmieoverrækkelse efter hver klasse, så allerede kl. 11 fik vi vores kritikker og Delphi blev bedste hund i klasse 3. Det gav en flaske vin, en foderprøve og Beagle klubbens ærespræmie i form af en stentøjsvase.

Bagefter kørte vi videre til Videbæk og spiste lagkage og senere smørrebrød.......Delphi fik et helt kyllingebryst for sig selv, mens de andre hunde måtte nøjes med at kigge på.
Champagnen, ja, den må jo vente til næste gang vi klarer 1. præmien !Dagbog Tirsdag 10. juli 2007

Hov, jeg glemte helt at fortælle: Igår fik Delphi lov at have sin taske på mens vi gik rundt under broen. Vandflaskerne var tomme, så hun skulle bare vænnes til tanken om tasken. Det tog cirka 2½ minut, så spurtede hun rundt med den (og jeg mener virkelig spurtede !). Hun nåede også at tage sig en svømmetur med det på og bagefter rullede hun sig i den.
Så mon ikke den nu kan betragtes som godkendt og crash-testet ???!!

Jeg fik idag fat i nogle 33 cl. flasker som passer fint i den, og det passer også vægtmæssigt.

Dagbog Mandag 9. juli 2007

Jeg har længe været lun på 2 stk. sadeltasker til hunde, fx Approach Pack fra RuffWear. Desværre koster de 600 kr. stykket, og jeg kan ikke finde nogen steder hvor de forhandles så hunden kan prøve dem inden købet.

Derfor har jeg selv kreeret nogle til den fyrstelige pris af 70 kr. stykket. Hver taske består af 2 bæltetasker fra Active Gear, som er syet om til hundefacon og tilpasset hver enkelt hund.


Delphi og Foxie præsenterer seneste nye kreation fra Lund Design: lavpris sadeltasker til hunde !

Foxie er specielt glad for sin, og spurter rundt og leger med den på. Hendes taske vejer under 200 gram uden fyld, og hun har ikke haft nogen bagage i den endnu. Det vil i starten også blive meget lette ting hun skal bære.

Delphi er en meget sippet dame, og hun synes tasken er lettere mistænkelig. Hendes taske kan nå helt op på en totaltvægt på 1,5 kg. hvis vanddunkene er fyldt helt op, og endnu mere hvis vi fylder noget i sidelommerne også (det røde ved siden af flaskerne er små lommer). Det er lige rigeligt for hende, og jeg regner med at finde nogle 1/4 liters dunke istedet.

Så er vi klar til sommeren gode vandreture !


Vi tog hundene med ud under broen, legede og gik rundt.
Så lagde jeg 8 stk. dummies ud i 2 rækker i et søg på 40 x 40 meter, blot på kortklippet græs.
Foxie fandt dem fint og igen idag skævede hun til en stofdummy og løb videre til en skinddummy. Så jeg må have indkøbt 4 stk. stofdummies mere, så jeg ikke behøver friste hende så meget endnu.

Delphi og Javo lavede en fællesdæk, hvor Kim, Foxie og jeg gik i skjul bag bilen i 1½ minut. Delphi lå fint og som belønning fik hun lov at tømme posen med culottesteg i tern. Jeg håber jeg kan nå at redde nogle stumper af øvelsen inden weekenden, hvor vi jo skal afsted til prøve igen.

Dagbog Søndag 8. juli 2007

Opmuntret af dejligt solskinsvejr og tanken om 3 ugers ferie, så gik jeg idag igang med 2 ting som jeg har større motivation for:

Lave 2 tasker til hundene (det skal der nok komme mere om incl. billeder en af de nærmeste dage).
Genoptage Foxies træning, specielt jagttræningen.

Foxies træning har jo været lagt på is mens hun var i løbetid, og efterfølgende var vejret bare elendigt. Så hun har ikke lavet noget i et stykke tid.

Min plan for ferien er at gå igang med at introducere frit søg og flere fløjtesignaler (stop-fløjt og områdesøg-fløjt). Desuden skal vi have trænet vandapporteringen incl. skud, så vi kan blive klar til tollerbrugsprøven.

Mens aftensmaden simrede på komfuret, så gik jeg ud i haven og fordelte 2 stk. træapport, 3 stk. stofdummies, 1 kanindummmy og 4 skinddummies i haven. De spændende skinddummies lå bagerst, så Foxie ikke ville blive unødigt fristet til at bytte på tilbagevejen og så håber jeg at det fra starten vil give hende en interesse i at søge i dybden.

Så blev Foxie hentet ud i haven og fik kommandoen "Find fugl" 5 meter fra den første dummy. Hun løb straks ud, men studsede over at det var en træapport, så hun måtte lige opfordres til at apportere den. Næste apport var også træ og dernæst 2 stofdummies, og de blev hentet fint.
Så fandt hun kanindummien og den var da skøn ! Så efter at have afleveret den, så løb hun videre ud i samme retning og fandt en skinddummy. Nøj, hvor heldigt !
På vejen tilbage for at aflevere skinddummien så jeg at hun skævede til en stofdummy som hun løb lige forbi. Jeg roste for at hun løb forbi, og var så ret spændt på om hun ville hente den. Nu vidste hun jo at den var der.........men nej, det var en kedelig stofdummy. Hun løb lidt rundt og søgte skinddummy i den side af haven som var søgt tomt, og kom så forbi stofdummien.....og løb videre. Jeg kaldte hende tilbage og gik ud til dummien og bad hende apportere den, og det gjorde hun så.

Bagefter tog hun 2 skinddummies mere, og jeg hentede den sidste selv mens hun var sat af ved udgangspunktet.

Alt i alt en rigtig god intro til søget. Hun forstod lige fra starten hvad hun skulle. Der blev ikke byttet undervejs, og hun søgte det hele igennem rimelig struktureret.
Hun skal så lige lære at hun ikke må gå fra en dummy når hun har set den. Det kommer nok med erfaringen.

Så gik jeg igang med at lære hende stop-fløjt. Først stod jeg lige foran hende og gav fløjtet samtidigt med at jeg gav sit-håndtegnet (ret overdrevet af hensyn til senere brug på lange afstande). Hun satte sig selvfølgelig og fik belønninger.
Så gik jeg over til at kalde på hende fra kort afstand og så give fløjt/håndtegn nogle meter fra mig. Det fungerede også godt.
Opmuntret af succes, så satte jeg hende af, gik 10 meter fra hende og kastede en dummy længere væk. Hun fik så lov at løbe mod dummien, hvilket jo indbar at hun også løb mod mig, og jeg gav stop-signalet nogle meter fra mig. Hun blev overrasket, men satte sig. Det gik fint et par gange.

.........Nu er jeg jo ikke kendt for at stoppe mens legen er god, så jeg prøvede noget jeg egentlig slet ikke have planlagt til idag, men først om nogle uger......

Foxie sad på plads og jeg kastede en dummy helt normalt 20 meter væk. Hun fik en apport-kommando og cirka 5 meter fra mig, så fløjtede jeg stop-signalet. Hun stoppede straks og kiggede overrasket tilbage på mig. Her så hun sit-håndtegnet og satte sig....Juhuuu !!! Jeg løb straks ud og belønnede hende rigeligt. Så gik jeg retur til udgangspunktet og opmuntrede hende til at løbe ud efter dummien. Det tog lidt tid før hun fattede det, da vi jo aldrig har arbejdet med dirigering på den måde.
Vi sluttede træningen af med en helt almindelig apportering,....bare lige for at sikre at jeg ikke havde ødelagt noget, og den gik fint.

Herlig dag !

Ellers er dagen gået med at sy på hundenes tasker til vores vandreture. Jeg tror de bliver gode, og Foxie har allerede løbe-testet sin ude i haven, og det blev siddende !
Jeg skal nok fortælle mere og vise billeder, når Delphis taske også er færdig.

Pia og Dorthe var på besøg og vi sad i cirka en time henslænget på fliserne og nød varmen og solen.


Dagbog Lørdag 7. juli 2007

Idag skulle Delphi og jeg til lydighedsprøve arrangeret af Papillon klubben ved Wilhelmsborg.

Delphi startede dagen med at være i vældig godt humør, da hun lugtede stemningen af hundedag. Men det virkede også som om hun var lidt for meget på dupperne. Mit bedste udtryk for det er "fluer i hovedet". Det giver normalt kun lidt ukoncenteret følge, og god intensitet i øvelserne.

Men, men, men: allerede i fællesdækken brast alle håb. De trofaste læsere vil mindes at Delphi ved sidste lydighedsprøve blev chikaneret af en Toller han, og jeg var himmelhenrykt over at hun alligevel gjorde øvelsen færdig. Normalt er hun nemlig meget let påvirkelig med den slags.
Idag fik jeg så at se (eller rettere: høre) at hun absolut ikke havde glemt det, og mere vigtig: hun havde ikke i sinde at lade det ske igen !

2 minutter og 50 sekunder inde i fællesdækken er en Collie i klasse 1 ved at lave spring-øvelsen i ringen ved siden af. Han fortsætter efter springet lige hen mod gruppen af klasse 3 hunde der ligger dæk.
Lige inden han krydser ringbåndet, så rejser Delphi sig og løber hen mod ham. Gøende og siger: hold dig væk.
Jeg hører vores dommer råbe til en mand at han skal kalde hunden til sig, så jeg trodser alle regler og gå frem for at se om Delphi er ved at få problemer. Da står hun ret tæt på teltet hvor jeg er gemt, og hun blev ret glad for at se mig.

Så nu er det officielt: fællesdækken er ødelagt.

Både Delphi og jeg var ret mærkede af det, og hun lagde sig selvfølgelig ned i sit-øvelsen.
Dermed var al håb om en 1. præmie væk, og min motivation for at fortsætte forsvandt fuldstændig. Jeg kan kun mindes at det er sket en gang før for mig, og det var dengang Javo missede fællesdækken til DM.

Jeg overvejede faktisk kraftigt at tage hjem med det samme. Vi blev dog, og jeg vred min hjerne for at finde ud af hvordan jeg bedst kunne få noget godt træningsmæssigt ud af det her.
Min beslutning gik på at lave om på prøvesituationen og bruge alle nødvendige kropskommandoer og ekstra kommandoer for at få Delphi til at føle sig på toppen.

Hun lavede faktisk et ok program, men viste tegn på at være ukoncentreret og usikker. Bla. så vendte hun sig rundt efter mig i stå-øvelsen, trods en ekstra "bliv" kommando.


Der er så oven i købet talt forkert med 14 points på vores dommerseddel, så det var faktisk en 2. præmie og ikke en 3. præmie, men herregud. Det er jo fuldstændig ligegyldigt, når det ikke gælder førstepræmien.Dagbog Fredag 6. juli 2007

Idag var sidste dag på arbejde inden 3 ugers skøn, skøn sommerferie !

Ovenikøbet kom Majbrit og Jørgen på besøg med lille søde Kana, sort labrador på 5 mdr.

Kana har haft nogle dårlige oplevelser med andre voksne hunde, så vi introducede vores en af gangen. Først Delphi som var temmelig ophidset over at have hørt gæsterne ankomme, men hun tog pænt imod Kana og snart løb de rundt i haven sammen.
Så tog jeg Foxie ud i snor, og Kane løb rundt og rundt om hende. Skrappe Foxie kvitterede med at bide efter hende, og stakkels Kana skreg. Inden aftenen var ovre, så løb de rundt sammen og legede og legede, men ih, hvor jeg ikke kan lide at hun kan finde på at gøre sådan.
Javo synes Kana var sød og ignorerede hende bare når hun var for irriterende. Det samme gjorde Delphi. Jeg håber virkelig at Foxie kan lære det samme.

Kana og Delphi var ude at svømme og Majbrit trænede lidt dirigering med Kane. Lille Kana er kun 5 mdr. og allerede meget dygtig.Dagbog Mandag 2. juli 2007

Jeg har været uden hjemmeside OG email i nogle dage, og uha, det giver næsten abstinenser.

Vores hjemmesideudbyder Cliche havde slettet os af deres kundedatabase. Den gode bivirkning var at jeg ikke har fået regninger fra dem i et ukendt tidsrum, men den dårlige bivirkning var at de så slettede mine ting i forbindelse med en oprydning.
Nå, men nu er det på plads igen og måske bliver jeg bedre til at opdatere nu ! He, he, hvis I tror på den, så har jeg også nogle små historer om julemanden og storken som vil fornøje jer....

Foxie er ovre sin løbetid nu, og jeg vil til at træne lidt med hende igen. Men lige nu er det svært nok at få hevet måsen op af sofaen og trænet med Delphi, så det bliver nok ikke til så meget.
Heldigvis fik jeg mail fra Patricia idag og LP-træningen starter midt i juli, så det giver noget motivation.

Jeg fik faktisk hevet mig ud i regnvejret idag og trænede de fleste af LP3-øvelserne (minus næseprøve og spring) med Delphi. Hun var lige så højtkørende som til agility forleden, så hun leverede faktisk et pragtfuldt arbejde.....når hun altså kunne holde koncentrationen !
Men der var fuld galop i indløbene og det har jeg ikke set det sidste år ! Så som du kan gætte, så er hun fuld af spilopper, elsker sin tennisbold og løber tungen ½ meter lang af forpustelse. Ind imellem så hopper hun bare op af mig af glæde og for at få sin belønning.

Javo kom med på en lang gå-tur med Kim, og går ellers med sok. Han har tygget sig til lidt eksem på den ene bagpote.Dagbog Torsdag 28. juni 2007

Dagene er gået hurtigt med alverdens gøremål. Der skulle ordnes forskellige småting efter prøverne. Så blev der indkøbt og installeret nyt komfur (induktion, glæder mig meget til at prøve at lave mad på det!).

Så gik vaskemaskinen i stykker, så på den igen med indkøb af vaskemaskine.

Lidt overarbejde skulle der også være tid til.

Detaljer om den kommende sommerferie er også kommet lidt mere på plads.

Der er også bestilt tid til undervognsbehandling og isætning af tonede ruder i vores næsten-nye bil: en Toyota Combivan, som vi er meget glade for !

Mange timer er eftehånden brugt i vores søgen efter det helt perfekte hundebur til den nye bil. Desværre så er vi nået frem til at det bur der vil være godt i bilen, ikke kan komme IND i bilen, øv.

Men idag var det tid til agilitytræning, og jeg glædede mig. Delphi er ved at have fundet turboen frem i træningen og det gik rigtig godt sidste gang.......meeen idag måte jeg sande: træerne vokser IKKE ind i himlen.

Vores onde træner Richard havde lavet en bane med alverdens afskyeligheder, som fx. en tunnel ind under A-brættet, en tunnel udgang, hvor hunden skulle løbe meget akavet ud og tilbage rundt om tunellen for at tage et spring.
Desuden stressede Delphi så meget at hun bare hoppede op og ned af mig undervejs.

Ikke vores gode aften.

Jeg skal jo forøvrigt snart til LP med Delphi igen.....får jeg trænet ? Næ, nej. Det regner jo KONSTANT. Kære Vorherre, få så lige slukket for vandingsapperatet deroppe !Dagbog Søndag 24. juni 2007

Søndag gik med udstilling i Horsens med Toller-klubben. Dagens store overraskelse kom allerede da jeg ankom og så at Susanne og Bent med Bailey også var tilmeldt udstillingen. Jeg vidste jo at Anette, Martin og Chili ville være der, men at se kære Bailey var dagens bonus !

Igen idag var dagens tema: regnvejr. Så det våde telt blev sat op igen og heldigvis for det. Der var god brug for den, da søndagen ikke gav ret meget andet end regnvejr.

Susanne og Bailey skulle først i ilden, og i samme klasse var Wildmountain's Luke Skywalker (Simba). Bailey fik SL og blev 2. vinder. Superflot vist af Susanne som aldrig har prøvet det før. Jeg mener faktisk at de må være rene naturtalenter. Vi blev dømt at Agnes Mortensen og hun er simpelthen så sød til at vise nybegyndere hvad der skal ske, og tager sig god tid til alle hundene. (Jeg tror hun er en af mine favorit-dommere....)

Så skulle Anette med Chili og jeg med Foxie i ringen. Der var 2 tævehvalpe mere. Hanne med Nano (Toller's Delight Blinded By Light) og Wildmountain's Princess Leia. Foxie stod som en støtte, da hun fik set tænder og blev gennemfølt. Imponerede ! Chili var også en stor succes, da hun sødt fandt sig i at få set tænder !

Chili fik SL og 3. vinder, Foxie SL og nr. sjok. Det er helt ok at stå bagerst i rækken, når man også selv synes at de andre hunde er bedre. Jeg synes Foxie generelt har mange gode sider, men hun er meget højtstillet pt. Måske bliver det bedre med alderen.

Jeg træner på juniorhold med Hanne og Nano, og havde egentlig spået dem som vindere af klassen på forhånd, men det blev Leia. Det var en god dag for Wildmountain, da deres 2 stk. afkom vandt klasserne og Chili løb med Bedste tæve 4, CK og CERT !!! Stort tillykke skal lyde herfra.

Foxie viste denne dag tegn på at være påvirket af løbetiden. Hun var omtrent højløbsk på dagen, og da vi satte os i teltet, så lagde hun sig bagerst og ville helst ikke mere. Måske har hun haft det lidt dårligt, måske var hun påvirket af klapsalverne, måske, måske, måske....hun var ikke i topform, og jeg mærkede det allerede lidt i ringen. Jeg håber bare at hun ikke bliver lige så påvirket af løbetid som Delphi, suk.Dagbog Lørdag 23. juni 2007

Idag var det tidligt op og kl. 7 afsted til Kulsø ved Give. Jeg var prøveleder for Toller-klubbens Toller brugsprøver, Working Test og jagtprøver. Der har været en del planlægningsarbejde op til, og jeg var rimelig spændt på om det nu ville forløbe godt.

Da vi ankom kl. 8 var første prøvedeltager der allerede, og første problem viste sig: der var afspærret med en låst bom til den område vi havde planlagt at parkere og have venteområde. Nå ja, så måtte vi jo bare flytte det lidt, og vi fik sat telt op.
Så ankom Annette, og vi fik markeret til brugsprøvens landdel. Straks videre ud i terrænet for at sætte op til working test, og ja.... her fik Annette så øje på vandmængden i mosen og vupti, så blev det besluttet at vi afholdt jagtprøver og workingtest i det fugtige moseområde.
Som prøveleder debutant havde jeg jo lagt en detaljeret plan for afviklingen af de forskellige momenter i prøverne......men nu var de jo bare til at rive i stykker, da det var et helt andet område :o)
Heldigvis er dommerne Jaime Lauritsen og Finn Lange nogle rutinerede gutter, og vi fik hurtigt aftalt hvordan prøverne skulle forløbe.

Hæsblæsende og forpustet nåede vi det hele, så vi kunne få bespist dommere og hjælpere med morgenmad, en kort samling, og så gik parolen igang, næsten til tiden.

Alle deltagere var mødt op til tiden og havde masser af godt humør med. Jaime holdt en rigtig god gennemgang for brugsprøve deltagerne, og så gik alle prøver igang.
Jeg havde bedt Kim om at være "praktiske gris" ved brugsprøven, og det var dejligt at vide at han hjalp med at styre slagets gang der og hjalp til når det var nødvendigt. Selv travede jeg rundt i terrænet, snakkede med folk og fik ordnet småting som drikkevarer til dommere undervejs.
Jeg nåede også at se enkelte prøver, men slet ikke så mange som jeg gerne ville. Jeg så meget godt hundearbejde, og jeg så lidt der trængte til mere træning. Sådan er det jo altid.

Prøverne forløb godt, og der var så præmieoverrækkelse, afslutning, oprydning etc. Inden vi nåede hjem til hundene var klokken 20.00.....de små stakler havde været alene hjemme i 13 timer og de var så glade for at se os. Jeg havde ikke drømt om at det ville blive så sent, så det var faktisk dagens største lektie: få hundene passet !

Efterfølgende har flere nævnt at det var et godt arrangement, og det luner jo. Men det er ikke svært at lave sådan et arrangement med den opbakning der har været. Sydøstjylland kredsen har jo fundet området, prøveudvalget har skaffet dommere, og Sydøstjylland kredsen meldte sig da også straks på banen med masser af hjælpere og sørgede for en rigtig, rigtig lækker frokost til os alle.
På selve dagen var alle så søde, tålmodige og hjælpsomme, og alle dommere roste faktisk klubben for netop det. Det er skønt at være medlem af Toller-klubben på sådan en dag.

Fik jeg nævnt at vi havde dejligt solskin meget af tiden, og så fik nogle byger af skybrudsstyrke ind imellem ?Dagbog Søndag 17. juni 2007

Så er endnu en uge gået i raketfart, og denne gang er der en stor nyhed til dagbogen: Delphi har fået 1. præmie i LP3 !
Dermed har jeg faktisk nået et af målene for 2007, og det giver mig en tro på at vi også kan nå DKLPCH......

Delphi lavede faktisk så flot en "dæk"-øvelse, at jeg er nødt til at skrive et par ord om det:
Vi er 6 hunde i fælles-dækken og førerne går i skjul bag et af udstillingsteltene. Hundene skal ligge i 4 minutter og det føles normalt som rigtig længe. Denne gang blev vi kaldt frem efter 2-3 minutter og jeg når at tænke: "Hold da op det gik hurtigt denne gang".
Men ak, det var fordi toller-hannen som lå ved siden af Delphi var blevet forelsket i hende og stod og dansede bag hende med score-ører og hele charmen skruet på. Tilskuerne kunne berette at hun var blevet liggende trods alle tilnærmelser, men da hun så jeg kom frem igen, så rejste hun sig, og sagde med knur og brum at han godt kunne skride.
Toller-han og fører blev udelukket fra øvelsen, og så skulle vi dække hundene af igen, og de skulle ligge resten af tiden. Det var med hjertet oppe i halsen at jeg gik fra hende igen. Det er jo ikke til at vide om hun var blevet utryg og usikker i dækken. Men søde, kære Delphi lå resten af tiden uden problemer. Hun er jo snart lige så meget superhund som Javo !

Foxie er stadig i løbetid og så kærlig og kælen for tiden. Det bliver ikke til så meget træning, da jeg ikke tror hendes koncentration er helt så god.

Hvad er ugen gået med ? Helt ærligt, jeg kan ikke huske det lige nu, men der har været nok at se til, bla. med planlægning af jagtprøverne i næste weekend.
Lige nu vil jeg bare glæde mig over vores succes idag, og så se "Ekskonernes klub" i fjernsynet.Dagbog Mandag 11. juni 2007

Kan alle tollere svømme ?

Ja, det spørgsmål tør jeg ikke svare på, men Chili var vist overbevist om at hun ikke kunne. Så Anette og Martin havde allieret sig med alle vores hunde, og så tog vi til vandet.


3 "superhunde" i vandet


Mor og datter svømmer side om side


Til sidst fik vi lokket Chili ud og svømme


Hun plaskede med forbenene, så dummien druknede,
men så dykkede hun da bare efter den !


Og hun fik den !!Dagbog Søndag 10. juni 2007

En hektisk weekend og en hvalp bliver voksen

Torsdag var som sædvanlig agility-aften og det gode vejr gjorde at vi kom sent hjem. Som sædvanlig gjorde det at vi kom sent i seng, og med det samme resultat som sædvanlig: det var hårdt at komme tidligt op fredag. GAAAAB

Fredag aften var vi i biografen og se Pirates of the Caribbean. Kort fortalt: "I behøver ikke bruge penge på at se den film i biografen." Den var endnu et eksempel på at nr. 3 af en film sjældent bliver bedre.

Nå, men lørdag skulle jeg tidligt op trods en sen aften i biffen, og afsted til juniortræning med Foxie kl. 9. Efter træningen gik det direkte videre til Kulsø, hvor jeg skulle mødes med Anette og planlægge jagtprøverne til d. 23. Herefter kørte vi videre til Hampen Sø hvor Toller-klubben havde et grill-arrangement. Hjemme igen kl. 23, hvor der lige skulle ordnes madpakker etc til søndag.

For at føje spot til skade skulle jeg nemlig op kl. 6 næste morgen, da Kim og Javo skulle løbe deres første agilitystævne efter de er begyndt at træne igen. Hjemme igen kl. 17.......og nu er jeg træt !
Jeg har kunne holde høfeberen nede med piller indtil nu, men efter en hel weekend ude, så er det gået helt agurk nu. Jeg må mandag have fundet noget stærkere medicin....

Det var det store overblik, men for den læselystne er der lidt detaljer:

Jeg kom for sent til junior-træningen, men det var faktisk en fordel, da holdet var færdig med at træne lineføring da vi ankom. Det var nemlig rigtig, rigtig varmt, og så bryder jeg mig ikke om at trave op og ned, og op og ned af plænen.
Der blev trænet stå, dæk, næseprøve, stillingsskift etc. Foxie gjorde tingene ok, men var ukoncentreret og rejste sig bla. af dækken en enkelt gang.
Forklaringen fandt jeg da jeg løftede hende ind i bilen efter træning og fik lidt blod på hånden: FOXIE ER KOMMET I LØBETID !

Vi kørte så videre til Kulsø, og var ved at fare vild i deres grusveje. Jeg havde et fint kort over området, men lad jer ikke narre: bare fordi det er en spejderlejr, så er det ikke nemt at læse deres kort. Da jeg havde kørt rundt i 10 minutter, så mødte jeg heldigvis Anette og vi blev enige om hvor Troldhøj er. Vi fandt dog aldrig den P-plads der er afmærket på kortet.
Kulsø er en dejlig sø, men der var bare et problem: 10-20 meter siv ud fra bredden hele vejen langs det stykke vand vi måtte bruge. Så vi vandrede rundt i terrænet i 2½ time før vi havde fundet arealer til både brugsprøver, workingtest og jagtprøver. Der var kun 2 steder egnet til vandarbejdet, og de lå helt oppe ved spejderlejren, men Doris må have overtalelsesevner som en græsk gud: vi har ihvertfald fået lov at bruge det alligevel. Så nu skal jeg bare have lavet programmerne, og sendt dem afsted.

Hampen Sø var mødestedet for 11 tollere og deres tilhørende ejere. Vi tog en tur i hundeskoven, og hundenes tunger hang til slut helt nede ved jorden. Så de måtte lige en tur i søen også.
Derefter var det ejernes tur, og vi havde en rigtig hyggelig aften med god grillmad, mens hundene slappede af (eller tiggede ved bordet). Tusind tak til Sydøstjylland kredsen for en dejlig aften.

Søndag skulle jeg med ud og se Kim og Javo løbe agility. De havde meldt til DcH Nordfyns landsdækkende stævne efter at have trænet det sidste halve år.
Lad mig med det samme sige: de gjorde det super godt. Mange hunde blev påvirket af varmen i løbet af dagen (høj sol og 30 grader), men Javo var "på" hver gang han løb, og lå ellers og slappede af i teltet. Vi havde ikke engang behøvet at have en snor på ham.

"Spring kl. 1" kostede desværre en vægring, da Kim fik sig placeret lidt dumt, men alligvel klassens bedste tid (mere end 3 sekunder til næste), og en pokal for en 1. plads.

Det blev til et fejlfrit løb i "spring åben" med klassens andenbedste tid, og dermed en pokal for en 2. plads.

"Agility åben" kostede først en nedrivning og dernæst mistede han feltet på A'et. Igen en super tid med over 3 sekunder til næste hund.

"Agility kl. 1" var dagens sidste løb, og Kim havde valgt at satse på at få alle felter. Det lykkedes også, men Javo tog anden port i slalomen og blev disket umiddelbart efter sidste feltforhindring, da han tog en forkert indgang i tunnelen.

Alt i alt, en rigtig god dag, og de fik sig et DM-point. Vi regner nu ikke med at komme til så mange stævner at de når at udnytte det, men det var alligvel sjovt.

Vi havde rigtig hyggeligt selskab af Alice og Eva med Nelly. Eva og Nelly løb nogle rigtig gode junior-løb, og når bare Nelly bliver glad for slalom, så bliver hun en skrap konkurrent, heldigvis i lille klasse :o)


Dagbog Onsdag 6. juni 2007

Glæder og skuffelser.......

De fleste ved at livet som hundeejer giver både glæde og skuffelser, og nu kan jeg erfare at det samme gælder livet som opdrætter.

Jeg har fra starten haft store tanker om hvad jeg vil med mit opdræt og jeg har derfor i købskontrakten stillet mange krav til hvalpekøberne, bla. at alle hvalpene skal jagtfunktionsbeskrives. Det vil på lang sigt være mit værktøj til at se om mit avl går i den rigtige retning.
Nu har jeg så meldt datoen for jagtfunktionsbeskrivelsen ud til alle hvalpekøberne, og så rammer den første store skuffelse mig: et hold hvalpekøbere vil ikke deltage. Begrundelsen er at de ikke ønsker at lære hunden at løbe efter vildt.

Jeg havde i forvejen en voksende skufftelse over en anden hvalpekøber, som ikke rigtig lader høre fra sig og ikke besvarer mine mails....

Lige nu sidder jeg tilbage med tanken om at sterilisere begge tæver og aldrig mere få et kuld hvalpe. Hvorfor dog bruge så meget tid og så mange kræfter på at opdrætte hvalpe, når folk alligevel bare vil have en tilfældig hund ?


Min glæde i dette er dog at 2 andre hold hvalpekøbere med det samme meldte tilbage, at de deltager.Dagbog Fredag 1. juni 2007

Ja, så mange dage tog det os at komme os ovenpå den herlige working weekend.....næsten.

Tirsdag blev ren afslapning. Onsdag fik vi en rigtig god lang gåtur og var bla. ved stranden ud for Feriebyen, hvor der er en god badebro ud i bæltet. Vi skulle selvfølgelig ud på den, men pludselig gad Delphi ikke mere, løb tilbage på stranden og ud i vandet. Her svømmede hun rundt nedenfor broen med dovne og elegante svømmetag, og os stående ovenfor. Javo valgte at gøre hende selskab og jeg fik lokket Foxie til også at vove sig ud. Så pludselig stod vi på broen og kunne betragte hundenes forskellige svømmeteknikker fra oven i det klare vand, og hundene NØD svømmeturen med al tydelig. Foxie fik så meget ro på at hun kunne svømme helt uden pladsk, så der er håb for hende.

Vel hjemme i haven fik jeg trænet noget med Delphi. Jeg har brug for at have større koncentration fra hende under "fri ved fod" øvelsen til konkurrencer og jeg prøvede at tage en Cheasy smelteost med rejer i lommen (JA, med låg på), og klikke når hun gik godt og koncentreret. Så fik hun lov at springe op og slikke ost. Halløjsa, det kan give en koncentreret hund!! Så det fortsætter vi med. Idag indkøbte jeg også noget makrelguf på tube til samme formål.

Torsdag faldt al hundetræningen sammen: Junior med Foxie, LP med Delphi og Agility med Delphi/Javo. Jeg valgte at køre tidligere ud til Patricia og tage både Foxie og Delphi med. Planen var at vænne Foxie til området og de andre hunde, og så lære hende at sidde bundet af mens jeg bagefter trænede med Delphi.
Patricia tilbød at vi kunne være med i træningen, så vi prøvede forskellige øvelser som gik fint, hendes alder taget i betragtning, og dagens helt store succes var bagefter: jeg bandt hende 30 meter fra træningsstedet sammen med Aslaugs søde Nutella (1½ år gammel Berner Sennen), og ikke et pip kom der fra hende. Nutella er simpelthen den bedste støttepædagog der findes. Måske kan jeg låne hende med til næste working weekend (folk fra working weekend vil vide hvad jeg mener med den sætning, he he).

Høj af succes skulle jeg da lige lave lidt apporteringstræning hjemme i haven. Foxie først siddende på plads, mens jeg kastede 4 dummier ud. Hun apporterede dem enkeltvis og uden at ville bytte. Bagefter lidt træning i ro på post under kast. Jeg gentog den samme med Delph, og hun hentede som en hvirvelvind. Jeg fik helt lyst til at melde hende til workingtest til jubilæumet, men jeg ved jo også at hun helt sikkert vil knaldapportere i en prøvesituation, såeeee...vi venter.
Javo sad og så sød ud da jeg lukkede Delphi ind, så han måtte da lige have samme tur. Han synes det var vældig sjovt at hente dummier, meeeen ville nok have foretrukket en træapport som han kender. Farten var ihverfald ikke så høj som til vores konkurrencer.

Fredag....endnu en dovnedag...beklager...ord som "tvangsfjernelse af 3 hunde" dukker op i tankerne, men lad mig sige: hundene er tilfredse: de ligger med hvert sit dejlige kødben i skyggen i haven og nyder freden.
Dagbog Mandag 28. maj 2007

Så er vi tilbage fra WORKING WEEKEND og der er masser at fortælle. Så læn dig tilbage og læs videre, eller skynd dig at surfe videre til en side mere flere billeder. Jeg havde nemlig ikke kameraet med, så der er ingen søde hundebilleder undervejs !

Fredag

Jeg pakkede bilen og kørte afsted umiddelbart efter arbejde, og det viste sig at være klogt, da der var rigtig meget pinse-trafik på vejene. Vi skulle mødes hos Anne Marie og Kurt, som har lagt marker til overnatning etc. Det var rigtig fine forhold og til min store overraskelse så var der faktisk flere med fra Sjælland. Jeg kan også se at jeg mangler det sidste nye som Toller-ejer: nemlig campingvognen ! Der var ikke et eneste telt slået op, men en masse campingvogne.
Jeg havde nu valgt at overnatte hos mine forældre, som kun bor 15 km. borte. Lidt magelig må man vel godt være.

Jeg fik Foxie ud af bilen og vi hilste på de andre. Jeg kendte faktisk kun Anne Marie og Lis/Leif fra kennel Wildmountain. Så der var mange nye mennesker og hunde at hilse på. Jeg må også indrømme at jeg ikke nåede at lære navnene på alle at kende, men det skyldes simpelthen min meget dårlige evne i den retning.

Foxie fik hilst på alle hundene, og så ankom Marie Nimborn, vores herlige og humoristiske træner for weekenden. Fredag aften var sat af til at se hvad hundene kunne og ville, og det gik vi så igang med.

Først en skudafprøvning, hvor de helt unge hunde blev sendt på god afstand. (ingen grund til at ødelægge noget inden vi var kommet igang.) Ingen hunde havde problemer med skuddet.
Så prøvede vi enkeltvis en apportering af dummy og bagefter en and.....Foxie sad fint, bad om lov til at løbe, løb ud til dummyen og sagde så: "AADDRR - den er lille, lugter dårlig og er tapet sammen med gafa-tape." Marie prøvede ihærdigt, men kunne ikke få hende til at tage den. Så vi fik lektier for med det samme: hun skal vænne sig til at samle dummyer op som ikke lugter af mig. Leif var utrolig sød og kastede straks 5-6 gange med forskellige typer apporter og det endte med at se helt hæderligt ud.

Apportering af and: "Mere aaddrr - den gider jeg heller ikke samle op." Så weekenden startede altså med at jeg kunne konkludere: vores apportering virker kun på egne dummyer, helst kastet af mig, og som forventet er ænder ikke på listen over ting vi apporterer i vores familie :o)

Så var der natmad og hygge i teltet. Jeg kørte nu tidligt til Videbæk (læs omkring kl. 11) for at få os installeret.

Lørdag

Vi mødtes kl. 9 ved et rigtig godt og meget smukt område ved de tidligere brunkulslejre nær Haunstrup.
Første noget fælles lydighedstræning/kontrol. Hundene blev sat af og fører bevægede sig 30 meter hen over pladsen og kaldte hunden til sig. Da det blev Foxies tur, så stak hun af med det samme jeg tog snoren af hende. Hun skulle da lige hen for at se hvorfor de andre hunde var løbet så hurtigt afsted. Nå, men hun blev sat af, og jeg gik kun 10 meter ud før jeg kaldte ind.
Der var enkelte hunde som viste tendens til at gå på strejftur, men jeg synes at niveauet er blevet bedre i forhold til dengang jeg var med sidste for 3 år siden.

Så gik vi igang med at træne apportering af dummy på land. Foxie skulle have lidt overtalelse, men apporterede dummyen i 30 cm. højt lyng. Nedslagsstedet var bag en lav busk og hun havde lidt svært ved at finde ud af at hun skulle bag den. Men hun blev ved at lede og fandt den.
Senere på dagen blev der lavet en markering som lå lidt sværere og dermed skulle være opstart på at lære hende søg. Her landede dummyen i kanten af en busk og Foxie løb ivrigt afsted. Ifølge Marie så fandt hun faktisk 2 andre steder, hvor der tidligere havde ligget dummies, men da hun ikke kunne få noget ud af den falske fært, så løb hun retur til mig. Marie hjælp hende på rette spor igen, og dummien blev hentet.

Jeg fik en metode til at træne hunden til at kunne søge videre trods falsk fært på følgende måde:
Gå ud i søgeområdet og gnid en dummy mod underlaget fx. 5 steder, og læg så 5 dummies ud. På den måde oplever hunden falsk fært, men har alligevel meget stor chance for at finde en dummy bagefter og får dermed erfaringen at det kan betale sig at lede videre.

Efter frokost var det tid til vandarbejdet og det var jeg ret spændt på, da Foxie kun har svømmet en gang tidligere. Dummien blev kastet 30 cm. fra kanten, da det blev næsten øjeblikkeligt svømmedybt. Hun prøvede at nå den med poten, men gik så i vandet for at tage den. Næste dummy blev kastet så hun skulle svømme 5-6 meter. Hun prøvede alverdens krumspring for at undgå at komme ud at svømme. Hver gang hun var ved at miste interesse for dummyen, så kastede Marie en sten ud til dummyen, og det gav fornyet interesse. Så på et tidspunkt begyndte hun at svømme derud, og sikken stil: "plask, splask". Jeg grinte, Marie grinte og hun lå som en prop i vandet med plaskende forben. Men hun kom derud og tog dummyen med hjem og afleverede den faktisk til min hånd 2 meter oppe på bredden.

Hun fik et par ture mere og blev så ophidset at hun ikke ville i snor igen. Mere grin og jagten rundt efter en hoppende toller-teenager.

Så skulle der snakkes og arbejdes med "ro på post", dvs. passivitet mens andre arbejder og mens der kastes dummyer. Marie mener at unge hunde skal have lov at knaldapportere, så alt mit arbejde med at få Foxie til at sidde roligt i kastet var jo blevet ødelagt på under 2 timer. Hun knaldapporterer nu, som om hun aldrig har gjort andet. Og hun fattede også med det samme at de andre hunde piber/skriger når andre arbejder, og voila, det kunne hun da også.
Maries teknik til at arbejde med passivitet tror jeg er god (jeg havde hørt den tidligere fra Annette Stentsøe):
Gå ned til vandet og bare sid eller stå der. Lad hunden vænne sig til at være passiv.
Det kan også kombineres med at kaste en sten i vandet og så bare være helt passiv indtil hunden er faldet til ro.
Hun afslutter altid en træning med vandapportering med at kaste en sten i vandet, vente lidt og så gå væk. Hunden skal huske som det sidste fra træningen, at den ikke fik lov at apportere hver gang.
På land bruger hun selvfølgelig også at kaste dummies, som føreren selv skal hente.

Foxie var vældig træt til slut på eftermiddagen og jeg troede at hun så kunne falde i søvn i buret, men nej. Det er en hel historie for sig selv.....

BURET....

Jeg havde jo taget stofburet med i bilen, så Foxie kunne være i det og slappe af indimellem. MEN hun har jo ikke rigtig været i det siden hun var lille hvalp, og det kan jo ikke just kaldes gradvis og positiv tilvænning til ophold i bur. Det gik nu ok i perioder, men når hun blev rigtig træt sidst på dagen, så ville hun IKKE være i buret uden min tilstedeværelse og det lykkedes hende bla. at bryde ud af buret og finde mig inde i fællesteltet, og på et andet tidspunkt fik hun næsten buret til at kollapse.
Konklusion: 10 slag med en våd søndagsudgave af Jyllandsposten til Helle for at være SÅ tåbelig !

Så lørdag aften var jeg ved at tage hjem inden spisningen, men blev generøst tilbudt at jeg måtte tage hende med ind i teltet. Så hun sov på vores fødder mens vi spiste. Efter hendes mening meget bedre end at sove alene i buret.
Vi tog rimelig tidligt hjem til Videbæk og sov begge som en sten til næste morgen.


Søndag

Søndag blev der også trænet lidt lydighed, mest lineføring, da Marie (som altid) mener at vi sjusker for meget med lydigheden. Hunden skal ikke komme slæbende med os.
Men min fokus var mest på vildttræningen, som skulle foregå denne dag. Jeg har jo alligevel min egen mening om hvordan jeg vil træne lydigheden, og den rykker Marie ikke så meget ved.

Vi prøvede først vildt på vand. Foxie fik kastet en and 30 cm. fra kanten og det var jo ikke længere væk end at hun kunne stå på kanten og beslutte: "Aaddrr - det er den ulækre and igen". Men med stor opmuntring hentede hun den. Båret smukt i en vingespids (yeps, det var ironisk ment!)

Hun fik så en vandmarkering med en mørkegrøn dummy, og hun plaskede afsted efter den. Men alt det plaskeri gjorde at hun ikke kunne se den ordentlig, så hun svømmede helt over til den anden bred, og vi måtte så smide et bjerg af sten i for at guide hende hen til dummien. Igen blev hun så ophidset og glad, at hun ikke ville i snor igen......

Gruppen af unghunde gik bagefter hen til en anden sø, hvor vi skulle træne passivitet. Øj, det er svært for en toller. Piv og skrig når stenen rammer vandet, og det tog omkring 5 minutter før der var helt ro igen. Nogle af hundene skiftede undervejs til at pibe pga. af kedsomhed, så der er helt sikkert noget at arbejde med for os alle.


Senere var der så vildt på land. Igen en and ! Foxie løb ud og besluttede sig igen for at hun ikke apporterer ænder. Marie prøvede at hidse hende op til at tage anden, men nej. Hun konkluderede at Foxie var for træt, og ja, hun var da også træt, men jeg synes nu det mere lignede det sædvanlige "gider ikke ænder". Jeg besluttede mig for at gå ud på det åbne område og prøve på min egen måde. Anden fra vandarbejdet lå der, godt gennemblødt og den tog jeg med mig.

Først prøvede vi en variant hvor Foxie holdes i snor og vi går/løber forbi anden. Hun har kun kort tid til at beslutte sig for om hun vil tage den, og det kan nogle gange få hende overtalt. Men nej, ikke denne gang.
Så tog jeg klikkeren frem og klikkede nogle gange bare for interesse. Legede lidt med anden og gentog rutinen fra før. Nu samlede hun den op og jeg kunne så klikke for at bære på den mens vi løb videre sammen.
Jeg brugte vel 10 minutter, 25-30 løft/apporteringer og til slut kunne jeg kaste anden, hun knaldapporterede og bar den retur til mig.

Så ventede vi 15 minutter og fik så lov at låne den tørre and fra Marie. Igen skulle jeg lige klikke en par gange, men så apporterede hun også den rimelig fint.

Jeg kom til følgende konklusion: klikkertræningen af apporteringen er god nok, men når hun rammer problemperioderne som fx. teenageralderen lige nu, så skal der altså lidt mere til, fx. lokning/leg som i dette tilfælde. Jeg vil dog have knaldapporteringen væk HURTIGT igen, så hun ikke ender som Delphi der ikke kan holde måsen i jorden under jagttræning.


Det havde regnet lige fra morgenen søndag, og kl. 13 skulle vi tilbage og spise frokost, inden Alpha Hundeadfærdscenter kom og holdt foredrag om stress ved hunde. Jeg valgte at køre forbi Videbæk for at tage tørt tøj på og spiste frokost hjemme. Kl. 15 var der foredrag, og jeg synes personligt at det var interessant og passede godt i mine metoder/principper. Men jeg kunne se at mange begyndte at blive lidt rundtossede. Marie havde talt om at de skulle dominere deres hunde ved at stirre og knurre af dem ved uønsket adfærd. Line og Tore mente det frembragte stress og skulle bruges med meget stor forsigtighed.
Marie bruger ryk i linen og korrektioner, og Line og Tone mente at det var ubrugeligt i hundetræningen.
Jeg kørte umiddelbart efter foredraget, da jeg skulle spise middag hos min bror, men jeg tror at der nok har været en masse snak bagefter om træningsmetoderne.

Claus havde disket op med en super god middag: mørbrad med chorizopølse og mozarella, spareribs fra grill, karrykartofler og hjemmelavet whiskysovs. Bagefter var der kanelæbler med marcipan og flødeskum og kaffe. Uhm, jeg fik helt ondt i maven !

Mandag

Denne dag skulle hundene have en lille uofficiel test, men jeg valgte at lade være. Foxie var tydeligt udmattet af 2½ dag med masser af hunde og aktiviteter. Hun kunne på ingen måde have ydet sit bedste denne dag, og jeg ved jo hvor hun er i sin træning, så jeg havde ikke behov for at se det på en test.

Hun var helt ekstatisk for at se de andre hunde herhjemme, og virker faktisk som om hun har masser af energi !!! "Go figure" - jeg troede hun var helt tappet for energi, men nu futter hun rundt og laver de sædvanlige narrestreger.


Her er nogle korte sætninger om ting som Marie Nimborn kom med i løbet af dagene:

* Lad være med at have prestige med i træningen.
* Leg med din hund, træningen skal være sjov for jer begge.
* Dominer din hund (med stirren og knurren), hvis den ikke overholder reglerne.
* Træn passivitet med passivitet. Glem godbidder og snak under passivitetstræningen.
* Træn ikke tolling - træn apportering. Tolling er blot en masse små apporteringer.
* Afslut altid vandarbejde med at kaste en sten i vandet, som hunden ikke får lov at svømme efter.

Bemærk: Disse udsagn er noteret som jeg husker dem, og kan være citeret forkert.

Det er heller ikke alle der er udtryk for min personlige mening om træningen. Den med prestige synes jeg dog var meget passende, og jeg vil gerne understrege det med en flok tanker om weekenden, og det er faktisk det eneste negative jeg har at sige om det hele.

På et tidspunkt ville en ung hund ikke apportere, og hundeføreren mumler: "hvis det havde været almindelig træning, så havde jeg løbet ud og stoppet dummien i munden på hunden. Jeg ved jo at han kan apportere".
Jeg spørger, hvorfor så ikke nu ? "Nej, det er jo ikke så velset i toller-klubben at gøre det på den måde.

Den første dag var alle meget stille og rolige i deres omgang med hundene, og den sidste dag blev der råbt og rykket i linerne.
Det drejer sig ikke om at jeg vil dømme om det er rigtigt eller forkert at råbe eller rykke i linerne, men om at folk er utrolig optaget af hvad andre tænker om dem og deres hund. De er bange for at hunden skal lave fejl, selv under træningen, og de er bange for hvad andre tænker om dem.

Jeg er selv mange gange blevet opmærksom på at det bare gør hunden forvirret, hvis man hele tiden skifter "stil". Javo led meget under det som hvalp, fordi jeg ikke anede noget om hundetræning da jeg fik ham og ændrede træningsmetode hver gang jeg fik et nyt råd.

Hvis man til hverdag bruger et ryk i linen til at korrigere hunden, hvis den trækker, så skal man altså også gøre det selv om man er sammen med toller-klubben. Hvordan skal den stakkels hund ellers kunne finde ud af det ? "Idag må jeg trække og får ingen korrektion. Det betyder nok at det er ok at trække i snoren." Næste dag bliver den samme hund trukket omkuld, da den trækker i snoren.

Jeg er jo ikke selv mere hellig, end at jeg også tonede godbidderne ned da Marie bad om det, til trods for at jeg bruger mange godbidder i træningen til hverdag. Til gengæld virkede vores apportering af vildt så også først, da jeg brugte min egen metode med godbidderne igen. Så jeg blev selv ramt af præcis det samme, og jeg kan også godt synes at det er pinligt at min hund opfører sig tåbeligt. Men tro mig: mange gange tænker de andre bare: "Ih, hvor er det rart at se at andres hunde også kan lave fejl." For det gør alle hunde !

Så det er bare en opfordring til alle hundeejere: glem alt om at det hele skal se så perfekt ud. Vær glad sammen med din hund, og vær konsekvent i din træning.
Man kan sagtens være åben overfor nye ideer og lære en masse af et kursus, fx. med Marie Nimborn, og stadig være ærlig overfor sin hund og træningsmetode.


Fik jeg nævnt at det var en super hyggelig weekend med masser af søde mennesker ?Dagbog Torsdag 24. maj 2007

Denne uge har været præget af travlhed og så er Foxie begyndt at være teenager. Hun hører ikke altid når jeg kalder, og hun kan ikke koncentrere sig om træning/apportering særlig længe.
Det er egentlig helt rart at se hende opføre sig præcist som en 7 mdr. teenager, men det kunne da godt have ventet til vi havde været afsted til "working weekend" her i pinsen !

Ja, vi tager nemlig afsted imorgen eftermiddag til 3½ dages intensiv jagttræning med Maria Nimborn, og jeg glæder mig. Masser af toller-snak og forhåbentlig en masse gode tips. Nu hvor Foxie ikke er helt forudsigelig, så forventer jeg ikke at hun vil tage vildt etc. Så kan vi jo få nogle tips til det.Dagbog Søndag 20. maj 2007

Så er det søndag aften og det er tid til en opsummering af de seneste dage:

Torsdag var Delphi og jeg til lydighedsprøver i Esbjerg. Det blev til en 3. præmie i klasse 3, da Delphi missede fælles sit og næseprøven. Næseprøven har hun kun misset én gang før siden hun var hvalp og det var også til en prøve med kraftig sidevind......så her har vi åbenbart et problem. MEN VI KLAREDE FREMSENDINGEN !
Til gengæld leverede Lars og Smilla et godt og solidt arbejde, der burde have været belønnet med en 1. præmie. Desværre så mente dommeren at der var blevet brugt for mange kommandoer til fremsendingen, og derfor fik de 0 i den øvelse og dermed "kun" en 2. præmie.

Fredag ankom min mor for at tilbringe nogle dage hos os, og fredagen blev brugt til seriøs shopping.

Lørdag bød på mere shopping, denne gang i Middelfart og vi tog Foxie med os. Hun fik sig en lang bytur og der dukkede vistnok et gammelt minde op: vi kom imod en gul labrador, som stod og stirrede på os, og hun reagerede voldsomt. Det var en gul labrador der angreb hende for 3 måneder siden og det husker hun åbenbart stadigt.

Resten af lørdagen blev brugt til at slæbe fliser og sten for Kim, som er godt igang med at anlægge vores nye højbede og lignende i haven. Hundene legede, gravede efter mus og gik rigtig trætte iseng.

Søndag kom min far og bror til frokost, og vi gik en tur i skoven. Jeg så at det var temmelig højvandet, og tænkte at idag var det tid til at se om Foxie kan (læs: vil) svømme.

Så da familien var taget hjem, så tog vi Foxie og Delphi med til vandet. Planen var at se om Foxie ville svømme efter en apport, og såfremt hun ikke ville, så lade Delphi hente den. Men da jeg tog snorene af hundene, så svømmede Delphi fornøjet ud og Foxie svømmede efter............øhm, ææe, ok. Så var det altså ikke så svært at lære hende det.
Jeg lod dem hente apporten et par gange i fællesskab og tog så Delphi i snor, så Foxie skulle hente den selv. Hun tøvede lidt ude i vandkanten, men hentede den med plask og spjask. (svømmeteknikken mangler lidt finpudsning).Foxie's første svømmetur. Plask og spjask, der mangler lidt stil....


Foxie's første vandapportering - stilen er endnu ikke blevet bedre.Dagbog Onsdag 16. maj 2007

Idag var det afsted til juniortræning i Vejle. Jeg kørte i rigtig god tid, og det var et godt valg. Der var ferietrafik på motorvejen og vi kørte i sneglefart derudaf. Men vi nåede derover til tiden, og Foxie var rigtig god idag. Det øsregnede, men det påvirkede ikke Foxie synderligt.
Hun har ikke fattet plads under gang endnu, dvs. hun går fint og når hun så får belønning, så tror hun vi er færdige og laver alt muligt andet. Men det vil jeg til at arbejde på :o)
Plads, sit, dæk og stillingsskift gjorde hun fint.

Efter træningen ville jeg gerne give hende chance for at løbe de kolde muskler varme, så jeg trænende nogle enkelte apporteringer og lod hende så løbe frit og lege. Jeg glædes hver gang hun bliver siddende på sin mås under kastet og bagefter apporterer fint. Ih, hvor jeg håber hun bliver ved at gøre det på denne måde.

Imorgen er der lydighedsprøve med Delphi i Esbjerg............det skal I nok høre mere om.Dagbog Tirsdag 15. maj 2007

Hvis du synes der går lang tid mellem opdateringerne for tiden, så er det altså ikke fordi vi keder os, tværtimod ! Vi har gang i mange opgaver i hus og have, og næsten alle aftener er besat.

Faktisk så startede tirsdagen allerede kl. 05.20, da ankom der nemlig en lastbil som læssede 5 paller sten af i vores indkørsel......"helt ærlig, gå dog hjem og sov, og kom igen når natten er forbi!". Nå, heldigvis behøvede vi jo ikke springe ud af sengen for at gøre noget ved dem, men søvnen var jo brudt.

Efter arbejde proppede jeg Delphi i bilen og kørte afsted for at møde en spændende hanhund, som vi overvejer at bruge til næste kuld. Det var en god tur, da hannen levede op til mine forventninger. Det er først foråret 2008 vi planlægger parring, og der kan jo ske mange ting inden da, fx. kan hanhundens ejer skifte mening om parringen. Derfor annoncerer jeg først senere hvem "Mr. Handsome" er. Men glæd jer, han er dejlig !

Afsted kl. 17 og hjemme igen kl. 22, så var aftensmaden tiltrængt, og dagbogen råbte på opdateringer. Mens jeg skriver, så kommer Foxie lige og afleverer Kims sko til os. Mon ikke hun også råber lidt på opmærksomhed.Dagbog Mandag 14. maj 2007

Nå, vi dropper ikke lydigheden endnu. Vi tager lige en gang træning hos Patricia og ser om ikke hun kan hjælpe med at redde stumperne.
Jeg forklarede hende straks mit dilemma med forstyrrelserne omkring feltet og selvfølgelig: Forstyrrelserne skal jo bare flyttes længere væk i starten. Som sagt så gjort, og Delphi lavede nogle flotte fremsendinger i løbet af træningen (og nogle enkelte mindre flotte). Alt i alt gjorde hun tingene godt. Der er stadig så mange detaljer som jeg gerne vil have bedre, men hun udfører øvelserne. Jeg tror at jeg driver Patricia til vanvid, da jeg slet ikke kan kapere at arbejde på alle disse detajler nu, selv om hun gang på gang kommenterer dem. "Bare rolig, jeg skal nok snart begynde på det".Dagbog Søndag 13. maj 2007

Idag fik jeg trænet Foxie med kragen og hun skulle da lige snuse til sådan en fætter. Så apporterede hun den et par gange, og så ville hun hellere snuse igen. Når hun begynder på det, så tager jeg hende ind og Delphi ud. I kan tro at det ikke passer den lille frøken. Faktisk knurrede hun af sin mor, da hun opdagede at hun gik forbi for at gå ud til "hendes" krage.
Delphi fik lov at apportere et par gange, men udviste dog en smule mistro til sådan en mystisk fugl. Den blev båret i vingen.
Så blev Delphi sat af og Foxie kom ud igen: "Haps, den snupper jeg". Ingen tøven, og hun har lige nu et helt suværent greb med blød mund om hele kroppen på fuglen og hun er meget omhyggelig med at samle fuglen op på denne måde. Jeg håber det holder ved.

Sidst på eftermiddagen tog jeg Delphi med ud under broen for at træne lydighed........øv, øv, øv, alt gik galt og intet fungerede. Jeg havde sat felt op med flere forstyrrelser omkring og Delphi løb konsekvent hen til alle forstyrrelserne. Igen en påmindelse om at hun ikke kan se feltet og derfor søger alt hvad hun TROR kan være feltet.
Alle de andre øvelser gik også galt, og jeg tænker på vejen hjem om jeg skal droppe lydigheden.....Dagbog Lørdag 12. maj 2007

Så blev det allerede weekend igen ! Tiden går så hurtigt....jeg skal til prøve med Delphi på torsdag og jeg når næsten ikke at træne.....altså: alt er som det plejer at være.

Dagen er gået med at handle ind, prøve briller og bestille solbriller, plante i forhaven, plante mine nyspirede latyrus i krukker og ligeså med min basilikum, sætte lister op i badeværelset, slibe dørtrin, snakke med Aslaug som lige kom forbi, rydde op og vaske op. Så var det pludselig tid til aftensmaden.

Jeg tog mig 20 min. efter aftensmaden og satte feltet op i haven ( i øsende regnvejr !). Så trænede jeg Delphi intensivt på fremsendingen med nogle forskellige ting som forstyrrelser omkring feltet og indkald med stå. Bagefter gik vi ind i stuen og trænede stillingsskift.
NÅ JA, jeg skrev tidligere at jeg skulle have tilføjet "dæk" i fremsendingen. Men da jeg havde gjort det 2 gange, så begyndte Delphi at gøre det før min kommando, så det er jeg stoppet med igen!
Ellers gik det egentlig godt det hele. Hun løber fint frem til feltet, men er begyndt at dreje en cirkel højre rundt og dermed gå ud af feltet, så jeg skal bruge en ekstra kommando på at få hende ind i feltet igen. Jeg tror ikke at jeg vil rette en masse på det, før jeg er sikker på at glæden og forståelsen for øvelsen er bedre.
Der skal alligevel en stor dosis held til at klare en 1. præmie på torsdag, så jeg kan lige så godt lade det tage den tid det tager.

Her til aften havde jeg 15 min. til Foxie, og jeg fandt 2 små beholdere til pølsestykker. De blev gemt i stuen og Foxie skal så finde dem og apportere dem til mig for at få pølsestykkerne ud uden min indblanding eller kommando.
Det er et forsøg på at lære hende at det bedst kan betale sig at samle ting op og give dem til Helle.

Jeg tror ikke det bliver svært for hende, da hun allerede nu kommer med mine sko. En morgen var jeg faktisk så heldig at hun kom med både højre og venstre af mine indesko, så jeg slap for at finde dem selv !! En anden dag fik jeg en højre tennissko og en højre træsko, så det kunne jeg jo ikke rigtig bruge. Det er vel og mærke ikke noget jeg har lært hende, men jeg irettesætter af princip ikke for det. Hun er en "rigtig" retriever og elsker at bære rundt på ting, både tøjdyr, sko, kødben og alt andet hun kan finde. Det hele skal vel og mærke lige vises frem, så hun kommer hen og "blærer" sig med det, og jeg klør hende lidt bag øret inden hun går videre på sin tur med det i munden.

For at være sikker på at jeg får trænet Foxie mere imorgen, så har jeg taget en krage op af min nye fryser og den venter nu på os i skuret.Dagbog Onsdag 9. maj 2007

Onsdag var hvalpeholdet hos Patricia, og Foxie prøvede næseprøve for anden gang (første gang var hjemme i haven for nogle uger siden). Jeg prøvede også at gemme en hjorteskindsdummy i noget højt græs og lade hende søge fra 5-10 meters afstand. Hun var vældig koncentreret og fandt/apporterede den hver gang. Jeg tror hun er ved at være klar til at gå igang med at lære det frie søg.

Dagbog Mandag 7. maj 2007

Hvad skete der så i resten af weekenden ? Lørdag var dovne-dag. Søndag var ringtræning kl. 10 med Foxie, købe fliser og så hvalpetest af Xana's 9 hvalpe fra kl. 14. Hjemme igen kl. 20.30 med en pizza. Så igen en flok sofa-hunde hjemme.

Mandag var første gang til junior-træning med Foxie i Vejle. Igen et stort hold og de andre hold ankom samtidigt, så der er en gøen af den anden verden. Det er ikke just dejligt, når man har en lille hund, der reagerer med stress på den situation. Så hun rejser halen, gøer og virker utilpas. Hvis hundene så kommer hen til os, så knurrer hun af nogle. Så jeg har et arbejde foran mig med at gøre hende veltilpas i disse situationer. Ønsk mig held og lykke, kan jeg vist bare sige !

I Vejle er et junior-hold et lydigheds-begynder hold, og de anbefaler normalt at man tager et kørekort-hold først. Alligevel starter vi på et niveau noget lavere end de junior-hold vi har haft her i Middelfart hvor hundene kommer lige fra en hvalpehold.

Jeg er heller ikke enig med dem i nogle af træningsprincipperne. Bla. "må" vi ikke bruge godbidder i apporteringstræningen, og det kommer jeg helt sikkert ikke til at overholde. Både Delphi og Foxies gode apporteringer er bygget op med godbidder, og det fortsætter jeg med.

Men det er jo altid godt at have en mulighed for at træne hvor der er andre hunde, og i første omgang skal jeg jo nok være ligeglad med indholdet på kurset og bare få Foxie gjort tilpas med at færdes i disse situationer uden stress.


Vel hjemme kl. 20.30 tog jeg Delphi med i haven og trænede lidt plads, fri ved fod og sit/stå/dæk under gang. Hun gjorde det hele formidabelt !! (OK, Patricia vil nok have kommenteret et eller andet om at jeg skal kigge ligeud). Imorgen håber jeg at komme ud på pladsen og træne lidt mere intensivt med Delphi. Vi skal have arbejdet mere med fremsendingen, og bla. have tilføjet afdækningen i feltet. Hvis fremsendingen lykkes til prøven d. 17.05 (chancen er lille, men håbet er lysegrønt), så skal hun jo helst huske at dække på kommando.Dagbog Fredag 4. maj 2007

Op kl. 4.30 (GAAAB) og afsted til Sorø. Jeg skulle være prøveleder-aspirant på Toller-klubbens brugs- og jagtprøver idag, og det begyndte kl. 7.00. Vi kørte afsted i tæt morgendis, men vejret blev bare skønnere og skønnere. Prøvestedet er et virkeligt dejligt område med masser af variation, og jeg ville ønske at jeg havde sådan et område i nærheden. Det oser simpelthen af "Toller-træning".


Her ses morgenudsigten fra parkeringspladsen. Søen ligger bag buskene bagerst til venstre.

Desværre så måtte vi kun benytte en af søerne, og det gav en udfordring i at få afholdt alle prøverne inden kl. 17.00. Brugsprøverne (13 hunde) blev delt op i land-delen før frokost og vand-delen efter frokost. Før frokost blev alle 8 hunde på workingtest færdige og da brugsprøverne var færdige ved vandet kunne tollingjagtprøverne (5 hunde) afvikle deres vand-del. Vi nåede det hele og solen skinnede på os hele dagen.

5 hunde bestod brugsprøven, en enkelt fik 1. præmie på tollingjagtprøve og hele 3 fik 1. præmie på workingtest.

Stort tillykke til Ann-Luise med Brinyan's Tolling' Electra, Hanne S med Tolling Indian's Wild Violet, Christina med Joyful Toller's Pelé, Marianne med Lowland Fox Shannon og svenske Therese med Rus n' Riv Heja's I Just Want You, som alle bestod tollerbrugsprøven.
Endnu større tillykke til Lene med Aktiv Tollers Malou, Tove med Redmound's Beacon In The Dark og Rene med Tuhldal's Freja som alle fik 1. præmie på tollerworkingtest.
Og sidst, men ikke mindst: Lene med Aktiv Tollers Malou som for anden gang fik en 1. præmie på Tollingjagtprøve, og dermed er i åben klasse som den første hund i vores nye prøvesystem.

Lene har været svær at have med hjem i bilen, hvis hun stadig dansede sin sejrsdans på det tidspunkt !

Jeg havde en dejlig dag, og fik mødt en masse af de herlige sjællandske mennesker som jeg kun kendte af navn.

Prikken over i'et var at Anette havde hentet vildt hos den sjællandske vildt-leverandør, hvor jeg også havde bestilt 20 stk, og tænk: der var 30 stk. til mig istedet. Det var krager, alliker, blishøns, et par sortænder og 3 edderfugle af monsterstørrelse. De bor nu trygt og koldt i min nyindkøbte fryser og venter på at jeg mirakuløst får en masse tid til hundetræning.........inspirationen bliver ikke mindre efter en dag med masser af godt hundearbejde.Dagbog Torsdag 3. maj 2007

Agilityen var aflyst, så vi nåede masser af små-ærinder, bla blev vores nye fryser hentet. Den skal bruges til at opbevare vildt til hundetræning, og jeg synes det er vild luksus at bruge penge på sådan noget.
Grunden til at fryseren ankommer nu, er at jeg imorgen får 20 stykker frosset fjerkræ til hundetræning !!!

Så må jeg ikke glemme at nævne aftenens underholdning: spisning af hveder hos Chico og Mille, uhmm.Dagbog Onsdag 2. maj 2007

Hvalpetræning med Foxie hos Patricia. Foxie er begyndt at puste sig op overfor de andre hvalpe, når de kommer og vil lege mens hun er i snor og træner. Til gengæld vil hun gerne lege frit bagefter. Måske bliver hun en rigtig strigle.

Træningen gik fint og Foxie gør tingene godt. Patricia kan hele tiden gøre mig opmærksom på små detaljer som vil drille mig i lydighedstræningen senere, hvis jeg ikke får dem lært ind korrekt nu. Hvornår mon jeg selv bliver opmærksom nok ?Dagbog Tirsdag 1. maj 2007


3½ times overarbejde og sofahunde.Dagbog Mandag 30. april 2007

Lydighedstræning med Delphi. Fremsendingen går godt, sålænge der ikke er for mange forstyrrelser og/eller små kegler.....så gæt hvad vi nu skal til at træne med ?

Jeg kan godt mærke at jeg ikke har så meget tid til at træne, så der er ingen forbedring på de øvrige øvelser.


Dagbog Søndag 29. april 2007


Så blev det tid til TolKooi-træf igen, og vi mødtes på pladsen under den nye Lillebæltsbro. Jeg havde "lovet" (nogle vil vel mene truet?) med brugsprøvetræning denne gang og alligel mødte alle hundene vest for Storebælt op.

Hvalpene skulle lige bruge den første halve time på at lege, mens ejerne fik snakket. Der er sket så meget med de små hvalpe. De er alle omkring voksenstørrelse nu, og der er også begyndt at være lidt teenager at spore i dem. Det er stadig nogle dejlige hunde og jeg er rigtig godt tilfreds med dem.Helle, 'Foxie', 'Delphi', Susanne, 'Bailey', 'Einstein', Morten, Anette og 'Chili' .

Du kan læse meget mere om træffet og se flere billeder på "TolKooi Træf".


Jeg er nødt til lige at sætte et billed af Foxie og Delphi ind (blot en forstørrelse fra gruppebilledet, derfor den dårlige kvalitet). Men hvilken hund er størst ?


Foxie (6 mdr) og Delphi (3 år)
Dagbog Torsdag 26. april 2007

Så er det agility tid igen og Foxie blev passet hos Chico og Mille.

Richard havde sat mange små banedele op, så der blev trænet fremdrift på en bane med 4 ligeud spring, og så lidt ud med et skrå spring, rundt i tunnellen, et skrå spring og så tilbage af de 4 spring. Delphi ville gerne snyde og løbe udenom de sidste 2, men Javo tog dem som en hvirvelvind.

Så var der 2 spring ved siden af hinanden. Frem over første spring, igennem mellemrummet i støtterne og igen frem over næste spring. Delphi gjorde det supergodt, men Kim havde besvær med at få kaldt Javo imellem, da han suser videre over det andet spring.

Næste opgave var spring, A, spring, så der var dømt felttræning. Delphi prøvede igen at snyde sig til en lettere løsning, men ak, Kim stod klar og snuppede godbidderne for snuden af hande, når hun snød. Måske skal jeg prøve en klikkermåde istedet.......det må jeg tænke lidt over. Javo vil helst hoppe helt af feltet og så vende rundt og spise godbidden. Da han jo nærmer sig 7 år, så er det måske en god ide ikke at belaste ryggen for meget, men det giver en risiko for at han springer af inden feltet. Så den skal også lige overvejes.

Føns er ellers leveringdygtig i myg, myg, myg og atter myg. Min hovedbund har nu et sted mellem 20 og 25 kløende stik, og næste gang SKAL jeg huske myggemiddel og kasket. Så skidt med at jeg ligner en af røverne fra Kardemonneby med kasket på :o)

Nå, de næste dage er der dømt "plant forhaven til", så hundene kommer nok til at kede sig. Der er indkøbt gode frosne kødben, som de kan hygge sig med i baghaven imens, men det giver jo ikke den store aktivering ellers. Heldigvis er der TolKooi-træf på søndag, så her kommer det til at stå i hundenes tegn igen.
Ih, hvor vi glæder os til at se de små vapser igen. Mon ikke de er blevet store allesammen ?Dagbog Mandag 23. april 2007

YES ! Idag så jeg et glimt af forståelse for fremsending hos Delphi....(vild negerdans af glæde).
Jeg havde taget mit eget felt med til træning hos Patricia, og satte det op modsat hendes felt, så der var altså 2 steder at træne fremsendingen på. Stillede mig ved Patricias felt, 25 meters afstand, "har du set", og "FREMAD"....Delphi tøffede tøvende afsted, men kom da ind i feltet. Jeg var lusket bagefter, klikkede da hun ramte midten og kastede så en kæmpe cocktailpølse til hende...."REN OG SKÆR FORBLØFFELSE - kan man få SÅ store godbidder, mumf". Vi prøvede samme fremsending igen, og vroom, så var der fart på ud i feltet. Denne fart holdt resten af træningsaftenen, og hvor var det dog skønt at have den gode gamle Delphi igen.

Jeg fik trænet flere fremsendinger og alle var en succes. Desuden gjorde hun det enten godt eller ok, i næsten alt andet, så det var en rigtig god aften.


Søndag var Foxie forøvrigt til hvalpeafslutning og hun gjorde det som jeg forventede. Jeg havde besluttet ikke at bruge klikkeren, da jeg ville se hendes reaktion. Hun lavede det hele flot, men jeg fjumrede lidt ved afslutningen af "dæk", da jeg ikke havde en klikker til at afslutte med.
Så nu starter vi snart på junior-træning, også i Vejle. Desuden skal jeg have hevet mig selv op i nakken og igang med noget brugsprøvetræning med hende. Det gik jo så godt for nogle måneder siden, så jeg skal ikke hvile for længe på laurbærrene.Dagbog Lørdag 21. april 2007

Ingen hundetræning torsdag og fredag, men lidt overarbejde og rengøring af huset.

Lørdag hjalp Kim med at flytte sand og fliser hos Chico og Mille (og deres ejere), og jeg havde lovet at stå for maden. Så ind imellem bagning, kogning (og mere rengøring, bliver man da aldrig færdig med det ?), så nåede jeg lidt træning med Foxie og Delphi. Foxie fik leget meget med Mille og sover tungt her til aften.

Først fik jeg startet op på træningen af næseprøve med Foxie. Det vil sige, hun er jo egentlig startet på træningen for længe siden, da jeg altid starter med at lære hunden at hente næseprøvepinden og aflevere den sikkert. Først når det fungerer begynder jeg at have flere pinde, og det var så hertil vi var nået.
Så jeg lavede en bunke med cirka 10 uberørte pinde, og lagde så 'min' pind 10 cm. foran og bad Foxie "søge apport". Fluks henter hun den rigtige og skuler kun lidt til bunken. Hun henter foran nogle gange, 1 gang til venstre for og 1 gang til højre for, og 1 gang bagved. Den ene gang havde hun så meget fart på, at hun kom til at skubbe den rigtige pind ind i bunken af pinde, men tog alligevel den rigtige. Så jeg tror hun hurtigt får fornemmelsen af denne øvelse.

Delphi trænede jeg fremsending med......jeg fortsatte det jeg startede i onsdags.......delvis suk.
Har hun god fart på ud (og viser dermed glæde for øvelsen) ? - JA.
Kan hun se/genkende keglerne ? - NEJ

Nå, jeg skal jo ikke opgive metoden efter bare to træningspas, men jeg er efterhånden ved at tvivle på at jeg kan få hende til at se feltet på afstand. Hun er nok fuldstændig farveblind og kan ikke se de røde kegler på grønt græs. Hvad er så mit alternativ ? Tjo, at lære hende at løbe ligeud - ligeud - ligeud på min kommando, men dengang jeg prøvede det, så løb hun altid skråt.......så jeg venter lidt inden jeg skifter metode - igen.Dagbog Onsdag 18. april 2007

Idag fik jeg trænet LP med Delphi lige efter arbejde. Hun havde en god intensitet i fri ved fod og indkald med stå, men jeg fik igen bekræftet, at hun slet ikke har spor glæde eller forståelse for fremadsendingen. Der er ingen fremgang at spore i træningen som den går nu, ergo: træningen må ændres.

Mit første forsøg går på at give hende et mere tydeligt billed af hvad hun skal løbe mod. Så jeg tager de 4 kegler og stiller dem i en lille firkant på cirka 1 x 1 meter. Midt i placeres et låg helt i niveau med græsset og så en rigtig god godbid ovenpå.
Første gang fik hun lov at se på og jeg tog hende straks ud til 20 meters afstand, og lod hende løbe frem. Så flyttede jeg feltet et par gange, hvor hun så det og lod hende hver gang løbe på cirka 20 meters afstand.

Efter 4 gentagelser, så var jeg ret sikker på at hun havde fattet det, og tog hende ind i huset mens jeg flyttede keglerne. Så skal hun bruge hjernen en lille smule mere, når hun skal lokalisere keglerne, men det gik fint. Vi tog 3 gentagelser og stoppede så for idag.

Hun havde fuld fart på i alle udløb og virkede tydeligvis mere glad for øvelsen nu. Håber det holder ved.

Jeg skal ret hurtigt ud og træne det andre steder, så hun lærer at generalisere det. Senere skal vi have udvidet feltet til de fulde 3 x 3 meter. Men nu ser vi om det er bedre end de andre metoder jeg har prøvet. Alle de andre metoder har krævet at hun startede tæt på feltet og så flyttede længere ud, og hver gang er det gået godt tæt på og så kikser det på 20 meter. Derfor starter jeg nu på 20 meter, så afstanden er en del af opgaven hver gang.

Sit og stå-kommandoen arbejdede vi også lidt på, og der er bedring. Jeg skal være meget tydelig i mit sprog, så gør hun det rigtigt.

Til gengæld har jeg besluttet ikke at arbejde på farten i apporteringen nu. Der er så meget andet at bruge tiden på, og hun gør egenlig øvelsen rigtigt ;-)Dagbog Tirsdag 17. april 2007

Tog ned i byen med Foxie lige efter arbejde, og gik i 15 minutter og kiggede på larmende vejarbejde. Hjem og spise, og så skulle Kim hentes ved toget. Selvfølgelig kommer Foxie med, og jeg kører i god tid, så hun lige kan bruge 15 minutter på at kigge på banegården. Idag tog hun alt med glad hale, så der er håb om at vi er kommet forbi en spøgelsesperiode og ind i en rolig. Jeg krydser fingre.

Hjemme i stuen trænede jeg lidt klikkertræning med Foxie. Hun fik lov at give alle de frivillige ting, og så belønnede jeg for det. Egentlig kun for at træne glæde og spontanitet.
Så tog jeg Delphi og det startede et hylekor fra Foxie. Hun faldt dog til ro, så der er håb forude.
Delphi fik lov at lave lidt stillingsskift, hvor jeg står helt tæt på hende, og så arbejdede vi lidt med dæk-hastigheden.

That's it, Folks - tidligt i seng !Dagbog Mandag 16. april 2007

Så er forkølelsen omtrent væk, og det passer jo fint med at jeg skulle på arbejde igen idag ;o)

Idag var også LP-træning med Delphi (for første gang i en måned). Der var kun 3 hunde, så vi fik prøvet omtrent alle øvelser igennem:
Fælles dæk -> ok, men der skal arbejdes på de små detaljer: hun lægger sig for tøvende, og hun ligger ikke i "løve-position".
Fælles sit -> ok. Ikke rigtig noget at udsætte. Belønnede efter cirka 40 sekunder, så måske skal vi arbejde på tiden.
Spring apport -> ok. Hun kan dog finde på at gå på dommerens "Værgsgo", så der skal trænes med dommer-kommandoer.
Fremsending -> #%&@#, altså ikke ok. Hun kan stadig ikke se/finde feltet på lang afstand og hendes motivation er ikke i top. Jeg prøver nu at arbejde med motivationen først, og ser om det afhjælper det andet problem. I første omgang prøver jeg at peppe hende fra cirka 10 meters afstand (hvor hun kan øvelsen), og så belønne med noget ekstra godt i feltet.
Næseprøve -> ok. Hun finder den rigtige og afleverer fint. Tempoet er ikke højt.
Fri ved fod -> næsten ok. Hun går fint i nogle perioder, og mister så koncentrationen, går skævt, eller for langt væk fra mig. Desuden så tager hun for stort sving i omkring-vendingerne.
Dirigeret apport -> ok. Meeen tøsen løber i langsom galop ud, og traver hjem. Vi prøvede adskillige ting, og INTET kunne få hende til at galopere med apporten i munden. Når jeg træner frit søg og lignende, så har hun jo fart på som en rumraket, så jeg ved simpelthen ikke om hun ikke bryder sig om at løbe med de store træ-apporter. Lidt at tænke over.....
Stå, sit, dæk under gang -> Hmmfffr, stå og dæk er ok, men frøken Delphi kan ikke huske hvad Sit betyder.
Indkald med stå -> Fint. Fuld knald på indløb, og derfor 2-3 ekstra skridt for at stoppe. Sikkert ikke noget en dommer vil trække for, da farten er høj, men jeg vil prøve at få det kortet ned til 1-2 skridt.

Klar til prøve ? Nej, ikke helt. Men "so be it". Hvis der skal en prøvetilmelding til at få gang i motivationen igen, så må vi bare se hvor langt vi når på en måned.Dagbog Søndag 15. april 2007

Forkølelsen er der stadig, men hovedet er ikke så tungt mere.
Igår fik jeg trænet lidt fremadsending med Delphi, og lidt sit/bliv med Foxie. Desuden prøvede vi igen at lade Kim kaste nogle dummier, og denne gang blev Foxie fint siddende ved min side.
Jeg har været lidt nervøs over hvorvidt det ødelægger hendes markeringsevne, da hun kigger meget på mig istedet for dummien, men denne gang holdt hun fokus på dummien og kiggede så på mig til slut. Så der er måske håb forude.

Søndag har jeg vagt og skal arbejde meget af dagen, så det bliver ENDNU en sofadag for hundene. Nøj, hvor har de meget tilgode efterhånden....Dagbog Torsdag 12. april 2007

Øv, øv, øv, hovedet er stadig tungt, næsen stoppet og jeg pruster og nyser, og som sædvanlig fungerer mine hjerneceller slet ikke når jeg er forkølet. En simpel ting som at lave koteletter i fad ligner en eksamensopgave !

Så jeg har ikke trænet med hundene, udover at tage afsted til de træningsting vi er tilmeldt, dvs. onsdag en skovtur med Foxie på hvalpeholdet (lige til at overkomme bortset fra prusten pga. tilstoppede luftveje), og idag til første udendørs agility med Delphi og Javo.
Jeg ville egentlig bare have set på, men det grønne friske græs trak, så jeg måtte liiige prøve en bane med Delphi. Hun gør det meget bedre på græs, hvor der ikke er hestepærer til at friste !
Så kom jeg til at tænke på hvor skønt det var at løbe med Javo, og så måtte jeg lige løbe en bane med ham også. (SKØØØØNT - en hund der bare gør det jeg tænker på....)

Uheldigvis kommer Kim til at skride i græsset og går mere i spagat end der er sundt, så jeg fik også lige lov at løbe de sidste 2 baner med Javo. .....pust, det var hårdt.

Nu vil jeg skylle nogen hovedpinepiller ned, og håbe at øjnene kan klare dagslys imorgen, så jeg kan få begyndt på Delphis LP-træning.Dagbog Onsdag 11. april 2007

Hmmm, nye senge er åbenbart usundt, da jeg vågnede med tungt hoved, ondt i halsen og forkølelse. Eller også er det Kims influenza som nu har ramt mig.
Sygdom er direkte koblet med genet for dovenskab hos mig, men da hundene havde så kedelig en dag igår, så gik jeg med alle 3 hunde ned til vandet og lod dem lege.

Kim er et smut på sygehuset, og skal derefter arbejde nogle timer. Så måske får jeg taget mig sammen til en af følgende:
A. Træne lidt med hundene
B. Rydde op på kontoret
C. Vaske vinduer

Alle 3 dele var på programmet for idag, men lige nu er der kun chance for at jeg gider en af delene.
Foxie skal forøvrigt med hvalpeholdet på skovtur i aften, så det må være Delphi der trænger til træning......


En opfølgning på dagen:
Jeg fik ryddet lidt op på kontoret. Så satte jeg mig ved computeren og meldte til LP i Esbjerg d. 17/5. Det kan så være mit motiverende element for Delphis træning !Dagbog Tirsdag 10. april 2007

Dagen var fuld af gode intentioner om masser af træning, og endte med at være en sofa-dag for hundene. Kim og jeg tog ud for at købe nye senge, og vi kunne faktisk hente dem allerede samme dag. Så skal soveværelset jo lige gøres rent, sengene samles og ups, så var det spisetid.
Jeg havde et "gammelt" tilbud fra Aslaug, om at jeg måtte deltage med Foxie i kørekort-træningen, så kl. 18.30 tog jeg ud på pladsen. Egentlig ville jeg bare have gået rundt og ladet hende opsuge stemningen, men der var ikke så mange på holdet, så vi trænede med.
Foxie tog mødet med alle de nye hunde som en sjov oplevelse, og fik leget med flere af de voksne hunde.


Dagbog Mandag 9. april 2007

Dagen kan kort beskrives med "Påskefrokost, masser af mad - og en krikand". Sidst på dagen tog folk hjem, og vi trængte til at røre os lidt, så hundene i bilen og ud under broen hvor hundene kan løbe og vi kan vandre rundt og småsnakke imens.

Jeg havde tøet den ene krikand op, og ville prøve en teknik som Verner (opdrætter af Majbrits nye hvalp og leverandør af min krikand) havde fortalt om. Det drejer spontan og hurtig opsamling af vildt.
Kender I den hvor hunden løber ud til vildtet og så står og snuser rundt i fjerene lidt før der bliver samlet op ? Sådan startede Delphi med opsamling og jeg havde forudset at Foxie nok også ville. Derfor var det guldkorn sendt fra himlen, da Verner fortalte mig om denne teknik.

Ingredienser:
Et stk. vildt
Et stk. hund (med fører) som skal lære hurtigt opsamling. Kaldes her "hunden".
Et stk. hund (evt. med fører eller "bliv-fast") som KAN samle vildt op. Kaldes her "opsamleren"

Hunden tages i snor og står med føreren nogle meter foran vildtet. Så gås i snor hen mod vildtet og cirka 1 meter foran vildtet siges "apport" og føreren fortsætter videre i rask tempo forbi vildtet. Hvis hunden vil samle op, så skal den nå at gøre det inden føreren er kommet så langt at snoren trækker hunden videre.
Hvis hunden ikke når at lave den hurtige opsamling, så sendes opsamleren straks, sådan at vildtet bliver samlet op lige bag ryggen på hunden.

Jeg prøvede det nogle gange på Foxie, og jeg kan love for at hun kunne snappe anden hurtigt. Hun vil ikke risikere at Delphi får lov at tage den istedet. Som en bonus, så gav det også et rigtig flot greb, da hun fandt ud af at der kun var tid til en chance. (Nu er en krikand jo også temmelig lille, så det er let at lave et godt greb).
Så var jeg som sædvanlig meget optimistisk, og prøvede at lave en helt almindelig apportering, og de første gange var hun hurtig, dernæst begyndte hun på snuse-manøvren. Så jeg kan se at vi nok skal træne i line i en periode, da hun ellers vil få en dårlig vane.

Delphi blev forøvrigt også både hurtigere og bedre i greb, så det var en uventet bonus.

Hvis jeg havde ubegrænset mængde af vildt, så ville jeg gøre det dagligt i nogle uger, og så havde den nok siddet der. Men desværre er min verden ikke sådan. Nu hænger krikanden koldt, og forhåbentlig kan vi gentage øvelsen imorgen. Så må jeg snart have fundet mig en god vildt-leverandør.......og hvis Kim skal være glad: en fryser, så han slipper for at kigge på de mange lig :o)Dagbog Søndag 8. april 2007

Jeg har lige været med Majbrit ude og hvalpeteste hendes kommende hvalp. Det var som forventet en god og hyggelig oplevelse med en opdrætter som helt klart har gjort sig nogle tanker omkring hans hvalpe. Det er dejligt. Majbrits nye hvalp glæder jeg mig meget til at se i fremtiden, da hun ser rigtig god ud nu.

Besøget resulterede som en glædelig overraskelse i at jeg havde 4 krikænder og en lille gråænd med hjem i bilen. En ligger nu til optøning og resten i fryseren. Træningslysten blev pludselig tændt igen, efter at have været på vågeblus i flere uger, så NU går jeg frisk igang med træningen igen.

Som tænkt, så gjort. Foxie fik lov at apportere hvalpenes fasanvinge et par gange og gjorde det flot. Så tog jeg lidt "ro på post" træning, hvor hun blot skulle sidde stille mens jeg kaster dummy. Første gang glemte hun det, men resten gik fint.

Jeg har desuden opdaget et "hul" i min træning. Igår prøvede Kim at kaste dummyen og vupti, knaldapportering. Foxie er simpelthen så vant til at jeg kaster, så skal jeg have allieret mig med nogle kastere til træningen.


Delphis LP-træning......ja, den kan bedst beskrives som "Delphis manglende LP-træning"....gejsten mangler lige nu, og jeg ved ikke helt hvor jeg kan købe sådan en :o)Dagbog Fredag 6. april 2007

Så er det ENDELIG påskeferie ... Vi har haft en periode hvor I måske har tænkt: "Er de forsvundet fra jorden overflade?", og nej, vi er her stadig. Vi har haft meget travlt med arbejde, og oven i det hele blev Kim syg og indlagt på sygehuset. Nu er han retur igen, og har det godt.

SÅ NU SKAL DER OPDATERES HJEMMESIDE !! Forbered dig på et langt indlæg.

Først og fremmest kommer der lige et billed af hvad hundene har lavet den seneste tid:Ok, det passer ikke helt. Der er blevet gået ture med dem (de fleste dage) og Foxie har været afsted til sin hvalpetræning. Men ellers har de mest været sofahunde.

Det har været dejlig vejr, og de har haft årets første officielle badedag. Jeg har holdt dem lidt væk fra vandet, da Delphi var i meget tynd pels efter hvalpene. Men nu er hun ved at være "normal" igen og Foxie skal jo også lære hvad vand er. Så vi tog en dejlig tur ned på engen bag Hindsgavl Slot og lod hundene lege i vandet.
Foxie gik gladeligt med ud i vandet...indtil det blev svømmedybt. Her stoppede hun og ventede på at de kommer ind igen.Så har vi haft Chili, Anette og Martin på besøg, og det var igen en rigtig hyggelig dag. Tøserne legede, og legede. Vi fik også snakket lidt om klikkertræning, og Anette fik øvet sig lidt. Chili er en rigtig flot og lækker hund. Javo er stadig forelsket i hende og det får mig til at tænke på at tøserne nok snart kommer i deres første løbetid.....Delphi var kun 6 mdr. da hun kom i løbetid, og på det tidspunkt var hun 47 cm og 15 kg. (sådan cirka). Foxie er næsten lige så høj som Delphi nu, og er begyndt at ændre sig lidt i sindet. Hun er engang imellem lidt "asocial" som om hun har nok i floklivet herhjemme, og jeg mindes svagt at Delphi opførte sig sådan før hendes første løbetid. Delphi var umulig at træne op til løbetiden, men det har jeg nu ikke observeret hos Foxie endnu. Så vi venter spændt.

Som en anden opfølgning på helbredet, så har jeg 2 gange bemærket Foxie halte kortvarigt på højre bagben. Igår mærkede jeg på hendes lårmuskler og synes at venstre lårmuskel er mere udviklet end højre. Så jeg får igen fornemmelsen af at hun har taget skade af den vilde leg herhjemme på det glatte gulv.....så kommer overvejelserne: skal jeg få hende røntgenfotograferet for at se hvor slemt det står til , eller vente til hun er 1 år ?

Foxies har skiftet alle sine hvalpetænder, og derfor kan jeg nu gå igang med apporteringstræningen igen. Jeg har et par enkelte stykker vildt i fryseren, så måske skal vi snart have en and igang.
Jeg regner med at melde mig til Toller-klubbens "workings-weekend" i pinsen, og håber at få en masse gode råd af Maria Nimborn fra Sverige. Det bliver kun Foxie jeg tager med, da jeg ikke orker at stresse rundt med 2 hunde. Måske skulle jeg til at få lavet noget skudtræning med Foxie.....hm, jeg må spørge Majbrit (som forøvrigt snart får sin lille lab hjem, så nu kan vi snart træne sammen igen !).


Ja, så skal I da lige have et strandbilled mere:Dagbog Søndag 25. marts 2007

Så er weekenden ovre......suk..... :o(

Søndagen gik med prøveudvalgsmøde i Toller-klubben. Foxie var med og legede med Toves hvalp "Fiji". De er jævnaldrende og hyggede sig rigtig. Fiji er mindst 10 cm. lavere end Foxie, så det bekræfter mistanken om at der har været lidt Grand Danois indblandet i Foxies tilbliven......

Jeg kom hjem omkring kl. 17, så der var lige tid til træne lidt slalom og fremadsendelse med Delphi. Foxie fik sig lidt tunnel-træning og så lidt forskelligt træning på græsplænen. Hun var mere interesseret i at snuse efter det mad Delphi og Javo fik serveret på græsplænen i morges, så jeg gad egentlig ikke rigtig, og gik over til bare at lege lidt med dem.
Fremadsendelsen med Delphi går bedre. Jeg træner en kommando der hedder: "Har du set?", og belønner hende for at markere med synet at hun har set feltet. Derefter går jeg lidt frem og laver fremsendelsen. Det går godt, og hun er blevet bedre til at finde midten af feltet........men det er jo også bare hjemme i haven, så nu ser vi om træerne vokser ind i himlen og hun også kan finde ud af det alle andre steder !

Lørdag nåede jeg at sætte øve-slalomen op i haven og træne det med Delphi. Pt. står pindene i allé med cirka 20 cm. fri løbebane, og jeg er allerede begyndt at sende Delphi fra forskellige skæve vinkler så hun forhåbentlig bliver god til at tage slalomen fra alle sider. Så blev feltet sat op og vi trænede på det. Foxie blev trænet i fremsending til en musemåtte (nu var jeg jo i fremsendingshumør), og det gik godt.
Vi nåede også at gå en god tur med hundene ned forbi hjortene og ænderne, og Foxie er nu fuldstændig ligeglad med begge dele.

Pia, Dorthe, Mille og Chico kom til spisning om aftenen og det var rigtig hyggeligt !


Status på det mere kedelige:
2 timers overarbejde fredag, 1 time lørdag og 2 timer søndag.....ikke godt nok, men det var så godt vejr !!!


Dagbog Fredag 23. marts 2007

Uh, endelig fredag ! Sikken uge med alt for meget bøvl på arbejdet og alt for lidt tid til hundene. Klokken er 21.30 og jeg har lige slukket for arbejdscomputeren, men jeg nåede da en dejlig tur i solskinnet med hundene i eftermiddags. Vi gik en tur igennem skoven til den dejlige eng lige op til vandet med udsigt til Fænø og igennem parken ved Hindsgavls Slot. Så hundene er blevet bestukket til fred og ro med et tørret ko-øre. (Foxie har forøvrigt tabt sin sidste hjørnetand, tjuhuuu).

Da vi kom hjem fra arbejde torsdag var der ingen Foxie som mødte os i døren......næ, hun havde (igen) fået lukket sig inde på gæsteværelset. Men denne gang havde hun tilbragt en stor del af dagen der hvis vi skal tro kradsemærkerne på døren......lad os bare sige at den nok ikke bliver pæn igen. Det er første gang vores hunde har ødelagt noget og selv om hun også havde fået åbnet skabene derinde, så havde hun ikke ødelagt eller spist andet.

(Gæt forøvrigt om døren til gæsteværelset har været låst fredag ?)

Torsdag var som sædvanlig agility-aften og Foxie måtte "nøjes" med at hygge sig med Chico og Mille. Træner Richard havde været i sit onde lune og lavet en spøjs bane som vi selvfølgelig brokkede os gevaldigt over.....men den var nu ikke så slem i virkeligheden. Javo og Kim fik virkelig løbet igennem, og der blev arbejdet på detaljerne som drillede.
Jeg løb banen 2 gange med Delphi, og det var noget rod. Jeg kunne mærke at ryggen ikke havde det så godt, så jeg valgte at koncentrere mig om den del der drillede mest, nemlig en mølle med en speciel indgang. Jeg startede med at kaste godbidsdåsen hen over springet samtidig med at jeg sendte Delphi, og gradvist byggede vi det op til at hun tog alle 3 spring før hun fik belønningen. Delphi var godt gammeldags ukoncentreret, men endte med at få lidt forståelse for fidusen med møllen.


Målet i weekenden er at få startet op på Delphis træning med fremadsendelse, og få sat slalom-alleen op til Delphi. Desuden skal jeg igang med at træne Foxie ude, da vi indtil nu har trænet mest inde i stuen.Dagbog Tirsdag 20. marts 2007

Mandag var Delphis dag til lydighedstræning, men jeg tog hjemmefra i solskin og nåede træningspladsen i piskregn og kulde. Da jeg desuden havde vagt, så tog jeg meget tidligt hjem igen og pjækkede fra træning resten af aftenen. Men vi nåede at få lidt bedre styr på 2 ting: jeg skal træne fri ved fod foran spejl eller lignende, så jeg kan få rettet hendes 2-sporede gang op. Fremadsendingen skal genindlæres, da den stadig glipper. Vi fandt frem til at hun egentlig godt kan løbe til midten af feltet hvor jeg klikker, men jeg har ladet hende løbe tilbage til mig for at få belønningen. Det du'er ikke: "klik for adfærd, beløn for position"........øv, det ved jeg jo godt.

Tirsdag havde jeg sagt ja til at snakke om indlæring og hundesprog på "kørekort til hund"-kurset. Det var let at sige ja, da Aslaug tilbød den ultimative bestikkelse: "du kan jo bare tage Foxie med". Hun ved godt at jeg meget gerne vil give den oplevelse til hende !
Foxie var helt utrolig stille og rolig hele aftenen. Hun kiggede sig omkring og fulgte med mig hvis jeg bevægede mig rundt. Så sov hun lidt under fødderne på en kursist på første række, og tøffede bare lidt rundt. Jeg behøvede egentlig ikke koncenterere mig om at have hvalp med, da hun holdt opmærksomt øje med mig. Dejligt.

Det var faktisk helt hyggeligt at være tilbage i det gamle slæng, men jeg nyder nu også at kunne nøjes med at "gæsteoptræde" :-)Dagbog Søndag 18. marts 2007

Så har vi været på udstilling, og som sædvanligt er det jo så hyggeligt at få snakket med alle de gamle toller-bekendskaber.

Mit gæt holdt ikke helt stik, men noget af vejen, bla de lange ben.
Foxie fik 'Særdeles lovende' og endte som nummer sjok ud af 4 tæver. Kritikken var fortrinsvis god, og de negative ting var 'på dagen lidt højt stillet, lidt kort hals, lidt flade poter'.
Chili fik også 'Særdeles lovende' og blev nr. 2 i klassen. Der var ikke noget negativt at sige om hende.

Hendes kritik:
'Knap 5 mdr. gammel babytæve, som behøver meget mere ringtræning. Yndigt feminint hoved, med godt udtryk, korrekt bid, velansatte ører, god hals og skulder, god ryglinie, velvinklet bag, god krop for alderen, gode bevægelser for alderen, gode veludfyldte poter, god pels, herligt temperament.'

Til gengæld så fik alle baby-ejerne at vide at vores hunde trængte til meget mere ringtræning.....JA, DE ER SQU KUN 4-5 MÅNEDER GAMLE, SÅ SELVFØLGELIG TRÆNGER DE TIL TRÆNING !!!
Dommeren var en stor mand, som kun med besvær kunne bukke sig ned til hvalpene, og han greb godt fat om snuden for at holde hvalpene. Da de trak sig tilbage for at få vist tænder, så reagerede han ved at gribe fat i nakkeskindet eller siden og hive dem frem igen. Samtlige baby'er trak sig for den behandling, og jeg er faktisk rigtig godt irriteret over at ens hvalps første møde med udstilling skal være sådan noget l....
Nå, ellers så var det en dommer som tog sig rigtig god tid til at bedømme og forklare sine bedømmelser, og det er jo dejligt. Han foretrækker de små tollere, og målepinden var fremme mange gange i løbet af dagen.

Jeg kan forøvrigt tilføje at Foxie snorksover efter dagens oplevelser. Hun gik kold efter 1½ time på udstillingsområdet, så det var hårdt for hende til slut. Men ellers tog hun mødet med de andre hunde og udstillingshallen godt.

Jeg fik flere gange at vide at jeg da havde valgt den forkerte hund: og nej, det har jeg altså ikke. Vi vidste godt at Chili har større udstillingskvalitet end Foxie, men valgte Foxie af helt andre grunde. Så nu kan jeg bare istedet glæde mig over at se glade Chili sammen med sine ejere gøre det godt i udstillingsringen. Tusind tak for det, Anette og Martin, og jeg håber ikke den grumme dommer har skræmt jer og Chili væk!


P.s. Udstilling er og bliver altså ikke min favorit, men også tusind tak til alle jer søde mennesker som gør det hyggeligt at være der.Dagbog Lørdag 17. marts 2007

Ja, jeg ved det: det er længe siden jeg skrev sidst, men det er faktisk ikke fordi jeg har sovet på sofaen !

Onsdag tog vi alle hundene med i parken og Foxie havde denne gang kun 2 små bjæf tilovers for hjortene. Men tilgengæld blev hun forskrækket over 2 små larmende børn på rulleskøjter.....sååeee, det lader til at der skal være noget at arbejde med, hm.

Torsdag er agility-aften, og Foxie blev passet hos Chico og Mille. Delphi er begyndt at træne på spring i fuld højde, og jeg kunne tydeligt mærke at hun er ovre løbetiden og koncentrationen er på vej tilbage. SKØØØØNT !!!
Javo løb ivrigt og Kim arbejdede flittigt på detaljerne....vores træner Richard brugte udtryk som "Bankdata-vals"...kan I se det for jer ?

Lørdag var det så tid til træning med Foxie igen, efter 14 dages pause, og vi skulle gå spor. I Vejle var der samlet rigtig mange hold, så jeg gætter på omkring 60 hvalpe, junior og lidt voksne hunde. Gø, bjæf, knur og stress. (Foxie leverede selvfølgelig sin del af det.) Det regnede og blæste en halv pelikan, så indtil vi blev delt op i hold og fik lidt ro på det hele, så arbejdede jeg hårdt med at holde Foxie rolig. Det lykkedes ikke hele tiden, men nok til at jeg var tilfreds. Træningen gik godt, og jeg fik flået en hjørnetand ud på Foxie mens vi legede med et stykke skind. Hun var ligeglad, men jeg fik blod over hele hånden.
Faktisk var jeg overmåde tilfreds med Foxies koncentration under store dele af træningen: mens vi trænede "følge", så gik Foxie koncentreret tæt på mig og så på mig, selv om andre hunde bumpede ind i hende ! Det kunne jeg ikke med Delphi da hun var 4½ måned.

Hjem til tørt tøj og mine forældre på besøg. God frokost på Holm's, senere kransekage og 3 retters middag om aftenen. Nå ja, vi nåede da også lige at gå en time med hundene.

Måske har den opmærksomme læser set at der ikke har stået så meget om træning tidligere, og desværre har jeg ikke haft så meget tid at bruge på det. Socialiseringen er jo vigtigst, specielt med en hvalp som Foxie, og det lider træningen under. Men hun er blevet rimelig stabil i apporteringerne, bare ikke med træapport pga. de manglende og løse tænder. Der er kommet kommando på sit og dæk, og vi er igang med stå. Hun er ved at blive rolig i stillingerne, så jeg kan bevæge mig op til 10 meter væk afhængig af forstyrrelserne. Følge ved fod er meget tæt, opmærksomt og stadig lidt for langt fremme. Plads-positionen er begyndt at sive ind hos hende, men der er stadig langt til perfekt og på kommando. Desuden er vi begyndt at træne små andre ting som at gå baglæns og gå zig-zag mellem benene, give pote etc. Foxies favoritøvelse er: "Gø af Helle indtil hun laver noget med mig."


Imorgen skal vi så på Foxies første udstilling. Vi stiller i Baby-klassen sammen med Chili. Jeg vover lige at komme med et gæt (ganske ukvalificeret og ikke specielt objektivt):
Foxie: Lovende - måske for langbenet, lidt for kort overarm, for mørke øjne, måske for meget hvidt på bagsiden af benene.
Chili: Særdeles lovende - BEDSTE BABY (Ja, jeg sagde heller ikke jeg ville være beskeden) - bevæger sig måske lidt snævert bag.
I kan læse svaret imorgen, når dommeren er kommet med sin mening !


Dagbog Tirsdag 13. marts 2007

Jeg gik en tur med Foxie til vores lokale park med ænder, høns, papegøjer og hjorte. Foxie synes de allesammen var skumle dyr, men accepterede dem inden vi gik derfra. Tænk at jeg er så dum, at jeg havde glemt den park mens hun var lille hvalp !

Resten af aftenen har de små firbenede måtte klare sig selv, da jeg tog nogle timers overarbejde.Dagbog Mandag 12. marts 2007

Så er Foxies første hjørnetand tabt !! Vi har i den sidste måned kunne se fortænderne forsvinde og derefter finde kindtænder (hvis de hedder sådan på en hund, ellers undskyld) på gulvet. Men nu røg den første af de hjørnetænder som vi hadede så meget da hun var helt lille.


Idag startede Delphis lydighedstræning hos Patricia, og det var super god træning og godt at komme igang igen. Patricias falkeblik fik straks rettet op på på flere dumme vaner. Delphi var rigtig god. Jeg startede selvfølgelig lidt blidt og gik fx. ikke i skjul i fællesdækken. Men fx. fremadsendelsen kiksede ofte før hvalpene blev født, og den lavede hun godt 2 gange. Så nu skal jeg vist liiiige have kigget på hvornår vi melder til første konkurrence.

Kim tog Foxie med som tilskuer, og den lille hund viser absolut evner indenfor genren: "Fra-0-til-100-på-stressbarometeret-hurtigst-muligt", så jo: hun er i dén grad en toller.Dagbog Søndag 11. marts 2007

Jeg fornemmer at indlægger bliver langt idag :-).......

Jeg kom i tanke om at jeg hellere må skrive lidt om Foxies stadie i "opdragelsen". Vi bruger princippet "Tilladelse-indtil-forbud", dvs. hun kan gå ud fra at alt er tilladt, indtil vi fortæller hende at det er forbudt. (Modsætningen er selvfølgelig "forbud-indtil-tilladelse", som giver en meget passiv hund).

Indtil nu har hun været den letteste af vores 3 hunde at opdrage, da hun faktisk meget sjældent gjorde noget der krævede et forbud. Lige nu kan jeg faktisk kun huske at hun prøvede at tygge lidt i stammen på en stuebirk der står på gulvet. Det har sikkert været til stor frustration for ejerne af hendes søskende, da jeg har hørt om gentagne besøg på borde, alt nips må flyttes, væltede juletræer, spiste taster fra bærbar computer....bare for at nævne ganske få eksempler !

Men bare rolig: nu har jeres hvalpe fået fortalt Foxie hvad hun går glip af !!
Hun kan på 2 sekunder flytte det tunge metalhegn som holder Javo i stuen og Delphi/Foxie i gang/køkken. Det er ikke praktisk når Delphi er højløbsk og vi er på arbejde !
Turen ind i stuen benytter hun så til at tage et tjek på hvad der ligger på sofabordet, og hvis der er noget spændende, så flyttes det ud i kurven i gangen. Vi fandt en rulle køkkenrulle, hundesaksen og kammen. Til min overraskelse, så var det i hel stand !
Mens jeg står og kigger på sofabordet og overvejer om hun mon har været oppe på det for at hente tingene, så kommer Foxie glad løbende gennem stuen, og lander i et hop midt på sofabordet "HEJ HELLE, hvor er jeg glad for at se dig........" tja, her blev jeg altså nødt til indføre forbud og hun blev meget overrasket over at jeg ikke var glad for at se hende.

Så har hun set at tørrede griseører, koører og andre gode sager opbevares på en hylde i gæsteværelset. Så det opsøger hun tit, hopper i sofaen (tilladt) og sidder og kigger på posen. Det gør jo ikke noget, da hun ikke forsøger at klatre på væggene eller lignende.
Desværre så har hun jo fundet ud af selv at åbne døren derind, og den lukker så automatisk bag hende. Så når hun er træt af besøget, så buldrer hun med poterne på døren, og gøer måske lidt.
Så kommer Helle jo løbende og åbner...også kl. 3 om natten.....he he.


Nå, duen var jo tøet op i løbet af natten og nu skulle vi igang med at afprøve Foxie's vildt-henter-evner.....tja, hun var ikke specielt vildtspontan i første forsøg. Hun forsøgte nærmest at slikke smagen af duen istedet. Hmmm, det får selvfølgelig ikke mig til at give op, da Delphi var ligeså første gang hun så vildt (ja, ja, jeg kender godt historien om arvelige egenskaber....). Så jeg forsøgte at klikke hende til mere interesse, og det var da også lige ved at lykkes, da naboens hund giver sig til at gø, og Foxie går helt i selvsving. Javo og Delphi sidder på den anden side af glasdøren og hyler med som ulve i flok og snuden løftet mod himlen ! Aldrig har jeg hørt noget lignende !!! Hundene føler helt sikkert at 3 er en flok.

Nå, jeg får beroliget Foxie, men er godt klar over at træningen er umuligt før hun har fået ro i kroppen, så vi holder pause.
Så jeg tager Delphi ud og laver nogle apporteringer med hende. Hun synes det er super at få lov at være igang. En spontan tanke får mig til at tage Foxie ud, og Foxie er stadig lige uinteresseret i duen. Så Delphi får en apport-kommando og henter duen. Så vil Foxie gerne have den, men Delphi kommer med sit sagte "knurr", som betyder (Fortsæt endelig, hvis du er træt af at leve). Ups, Foxie flytter sig. Det gentager vi, og dernæst dækker jeg Delphi af og giver Foxie en chance: Haps, apport og aflever !

  


Så jeg tog Delphi ind og fortsatte med Foxie. Det gik selvfølgelig ikke helt uden problemer. Hun fandt det bløde sted under vingen og prøvede at slikke lidt fjer væk. Så jeg bandt duens vinger ind til kroppen. Så lavede hun nogle rigtig flotte apporteringer. En enkelt gang skulle hun da lige prøve om hun kunne stikke af med den lækre duesteg, men lidt overtalelse og hun afleverede den istedet.Hun fik et rigtig godt tempo i både udløb, opsamling og indløb, og et meget bedre greb end Delphi i den alder, så jeg tror hun blev tændt på det. Nu skal jeg bare have fat i nogle flere døde dyr........


  


Dagen er jo rigtig forårsagtig og fuld af solskin, så vi tog en runde i Staurbyskov med hundene, og på vejen hjem forbi Byggecentrum. Der var mange mennesker og også hunde, så vi tog Foxie med rundt og hun hyggede sig.

Senere på dagen var Aslaug her med sine Bernere, så nu er krudtet vist brugt for idag.Dagbog Lørdag 10. marts 2007

Fredag var jeg til massage pga. ryggen, og det var en god oplevelse...for spændingerne i ryggen. Til gengæld så fremprovokerede det også et svimmelhedsanfald, så resten af fredagen blev tilbragt på sofaen....jow, jow, det kære helbred ødelægger nu også al hundetræningen for tiden.

Idag var der stadig noget søsyge tilbage, så vi nøjedes med at tage hundene med ud på plænen under broen, så de kunne ræse lidt af. Kim og jeg skulle på arbejde hele eftermiddagen, så igen en kedelig dag.
Dagens lyspunkt var da Kim gav sig til at afrime fryseren og opdagede at der lå en due til hundetræning ! Så nu ligger den kære due til optøning, og imorgen håber jeg at have det bedre, så jeg kan lave lidt vildttræning med Foxie.

Senere på aftenen så kom jeg i tanke om at det nok var nu jeg kunne begynde at træne forstadiet til dirigering. Jeg sætter mig på gulvet med 2 stk. legetøj, Foxie foran og jeg viser hende en godbid for at hun forstår at nu leger vi ikke bare med dem, og får hende til at sætte sig. Så kaster jeg den ene bamse til højre for mig, venter på at hun ser på mig, og viser med meget tydelig armbevægelse at hun må løbe ud og hente den. Ros, ros, ros når hun kommer tilbage. Vi prøver et par gange til den ene side og et par gange til den anden side. Til slut så kaster jeg både bamsen til højre og bamsen til venstre. Hun får først lov at løbe til venstre og da hun har afleveret, så viser jeg armen til højre og vupti, så henter hun også den. Stor succes, og hun har luret systemet med armbevægelserne. Det vil jeg prøve at huske at arbejde mere videre med.

Vi trænede også lidt "hold-apport-i-munden-mens-du-sætter-dig-på-Helles-venstre-side", UHA, det er svært de første gange at koncentrere sig om at holde apporten, flytte sig og sætte sig ned (hele 3 ting på en gang, dét går da virkeligt ik')
Men det lykkedes et par gange, hvor hun faktisk fik en helt præcis plads-position og afleverede på mit håndtegn. Såeee.....måske alligevel en kommende superhund ;-)Dagbog Torsdag 8. marts 2007

Nå, så kostede spordagen lige 2 sygedage pga. ryggen. Derfor er dagbogen ikke blevet opdateret, og hundene har måtte passe sig selv og kede sig. Det kostede også lidt "skæld-ud" af min kollega for ikke at opdatere dagbogen: "er du glad nu, Hans Kurt ?" :-)

Onsdag tog Kim en tur i bytrafikken med Foxie og hun fik mødt børn, hunde og masser af mennesker.

Idag tog jeg Foxie med i skoven, kun en kort tur, og vi trænede lidt tolling ved vandet. Hun undrer sig stadig lidt over ænderne, men tollede 5 gange. En gang måtte hun hente bolden i vandet, og en gang måtte hun søge efter den i højt græs. Men hun havde en god intensitet alle gange og afleverede flot.

Ellers er torsdag jo agility-aften, og jeg fik trænet: "bliv" og "handling-hvor-Helle-står-stille-mens-Delphi-løber" med Delphi. Kim og Javo nåede at få trænet en masse små detajler og bagved-kryds mod slalomen. Foxie....er godt på vej til at lære at pive og gø, mens de andre hunde laver noget, øv.

Jeg kunne sagtens mærke at min dårlige ryg giver mig en kort lunte, og da Delphi er løbsk, så er hun vældig ukoncentreret og pivende. Det er en dårlig kombination ! ...........Dagbog Søndag 4. marts 2007

Ud af fjerene og igang med en travl hunde-dag: Foxie skulle til hvalpemotivation i Vejle kl. 9.30 og det var som sidst en god oplevelse. Det er dog 1½ time som gør hende rigtig, rigtig træt !
Hun er en rigtig lille superhund, som gør alt hvad jeg beder hende om til træningen, og jeg brugte en pause til at træne apportering med hende. Jeg gik cirka 20 meter væk fra de andre hunde og fik hende til at sidde ved siden af mig, kastede dummien, belønnnede hende for at blive siddende og gav "ja" til at løbe. Hun hentede fint både hvalpedummi, kanindummy og fasanvinge. På et tidspunkt kom et andet hvalpehold forbi (altså på 2 meters afstand), men hun kom alligevel tilbage med dummien. Hun er vist en værdig "superhund"-kandidat !
Min træning af "bliv-under-kast-af-apport" har dog den forudseete bivirkning: hun markerer ikke nedfaldsstedet godt nok. Jeg skal lige bruge lidt tid på at finde ud af hvordan jeg kan tilgodese begge dele.

Træningen bestod ellers af indkald, kontakt, følge, nej, ro, opstart på tandvisning og sit. Jeg trænede videre med Foxie på at blive siddende mens jeg går et stykke væk, og hun er begyndt at fatte pointen. Bare ikke når jeg vender ryggen til, og det afslører en dårlig vane hos mig: under klikkertræningen har jeg brugt det med at vende ryggen til som signal til hende, hvis hun var igang med nogen uønsket. Øv, det var nok dumt, da jeg nu skal træne det væk.

Det frie følge går supergodt, bortset fra at hun går cirka 30 cm. for langt fremme. Da hun går meget tæt, så gør det venstre-vendinger lidt besværlige, så det skal jeg nok arbejde lidt på. Men hun går ellers fri ved fod rundt imellem de 16 andre hvalpe og følger flot.


Vi tog hjem og Foxie fik lidt hvile, mens jeg fik frokost, og så afsted til kreds Sydøstjyllands sportræning kl. 13.00. Hanne fra DcH Silkeborg kom og gav os intro til godbidsspor. Det gav mig en bedre forståelse af hvad den type spor er godt til og en ordentlig gang ondt i ryggen !

Foxie gik 2 x 50 skridt og jeg var tilfreds med hende. Men vi fortsætter altså først den type træning når jeg får fat i et elektriker-rør til at lede godbidden ned på jorden med. Min ryg går fuldstændig i smadder af det. Tåge-kulden og den ujævne gennemvåde mark bidrog nok også lidt til problemet.

Hjem til 2 panodiler, et spa-bad og rygøvelser på stuegulvet foran brændeovnen.........og en sovende Foxie :o)

De 2 andre stakkels hunde fik ingen træning idag. Delphi er højløbsk, og går hvileløst rundt mens hun forsøger at invitere Javo til lidt sjov leg. Stakkels Javo ved dog godt at det er forbudt.....når vi er indenfor synsvidde.Dagbog Lørdag 3. marts 2007

Idag starter dagbogen med en lille betragtning:

Det var ikke svært at få en ekstra hund ind i vores flok: Delphi var tilfreds med at beholde en datter her, og Javo kom ret hurtigt til at holde af den lille djævel. De voksne hunde opdrager hvalpen og gør det i det hele taget utrolig nemt at have hvalp. De underholder hende også, når vi er optaget af noget andet.

Men når det kommer til træning, socialisering og gå-ture, så er der en verden af forskel på at have 2 og 3 hunde.
Forestil dig en gåtur med 3 flex-liner i én hånd, mens den anden hånd bruges til at samle efterladenskaber op i posen, og så kommer kvarteres schæfer gående provokerende hen mod flokken.....
Forestil dig at træne en hvalp i apportering, mens 2 andre hunde pludselig også vil hente dummien.....
Forestil dig 3 hunde der gøer, når der bankes på døren....
Forestil dig koordineringen med at få gået lange ture med de voksne og kortere indholdsrige ture med hvalpen i den travle hverdag, og stadig huske at træne med alle 3 hunde hver for sig også.

...men forestil dig så også hvor hyggeligt det er at have 2 tollere på skødet istedet for én :o)Idag tog vi hundene med en god runde i Staurbyskov. Foxie kommer nu med på de mellemlange ture, og vi brugte vel en time på at gå runden. Bagefter trænende vi "fører i skjul" med Foxie. Det plejer vi at gøre med hvalpen når den er helt lille, men det har vi simpelthen glemt med Foxie, da hun aldrig løber ret langt væk fra os. Det går ud på at lære hvalpen at holde øje med os, og evt. bruge sin næse på at finde os. Foxie gjorde det rigtig godt og synes det var vældig sjovt.Dagbog Fredag 2. marts 2007

Fredag er normalt "slappe af-aften", men idag hentede vi Mille og Chico som skulle passes her. Lidt senere kom Aslaug med sine 3 Bernere, og så var her pludselig 8 hunde. Aftenen gik med at lave hjemmeside, spise pizze og drikke rødvin.....ingen træning af hunde idag.Dagbog Torsdag 1. marts 2007

Torsdag var igen agility-aften, og idag skulle Kim og jeg stå for undervisningen. Emnet var fremadsending, og vi hersede godt rundt med folkene. :o)

Javo elsker fremadsending og løb som en hvirvelvind. Delphi er godt på vej til højløbsk, så hun kunne ikke koncentrere sig om at sidde stille, men til gengæld løb hun rigtig godt på de lige strækninger.
Jeg glæder mig til sommer, hvor vi kan begynde at træne meget mere af den slags ude i haven.

Foxie blev passet hos Mille, Chico og Pia, og hun ser egentlig ikke ud til at savne os når vi tager afsted.Dagbog Onsdag 28. februar 2007

Idag havde vi en aftale med Anette og Chili: vi skulle til ringtræning i Odense, så Foxie og Chili kan blive lidt scenevante til udstillingen i Strib d. 18.03.
Foxie gøede en eller to gange da hun så de store hunde, men så var det faktisk ok. Hun overraskede mig ved at være meget koncentreret, kunne stå i rimelig lang tid ad gangen lige ved siden af mynder, chow chow og flatcoated retriever. Hun løber ok, men kigger for meget på mig. Til gengæld stod hun helt koncentreret om mig, mens hun blev berørt og fik kigget tænder. Hun blev selvfølgelig 'klikket' for det, og jeg glæder mig stadig over hvor nemt det kan gå.

Chili og Anette klarede det også med bravour. Chili står naturligt meget flot, og hun traver også fint.

Hvalpene sov på vej hjem og så var der selvfølgelig dømt legetime.Dagbog Tirsdag 27. februar 2007

Socialisering og "en oplevelse om dagen..." er jo stadig det vigtigste for Foxie, så jeg gik rundt i byen og på banegården med Foxie. Faktisk så oplevede hun idag et gennemkørende tog, et almindeligt tog, en elevator-tur, snakkede med flere mennesker, en dreng på skateboard, larmende busser og automatiske butiksdøre, og hun tog det hele med glad hale.

Meeen....så skulle hun lige sidde alene i bilen et øjeblik, og her lider den stakkels ensomme toller jo ikke i stilhed. Hun faldt dog til ro, og overlevede !

Træning....tja, ikke så meget. Måske når jeg lidt stå-bliv inden jeg smutter i seng om lidt. Aftenen er gået med at besvare emails, snakke i telefon. Mange mails og telefonsnak var om hunde, men det bliver hundene jo ikke trænet af :o)Dagbog mandag 26. februar 2007

Temaet idag: "træt og dårlig". Jeg tog en halv fridag fra arbejde og gik i seng kl. 14.00 og stod op igen 5 timer senere. Spiste aftensmad og så sad jeg og hang foran fjernsynet og besluttede mig for at gå i seng igen. Jeg ville dog lige lave et eller andet med Foxie og tænkte at det nok var et godt tidspunkt at begynde at træne et trick. Jeg undgår helst at træne når jeg er uoplagt, men med en 4 mdrs. hvalp skal der helst ske noget.

Så frem med klikkeren, godbidder og igang med at indlære "Giv pote" (ja, ja, jeg ved det godt: ikke verdens sværeste trick, så chancen for succes var omtrent 99,9%).
Et klik da hun spontant løfter poten lidt, et klik for at løfte poten halvt og de næste 3 klik for at lægge poten på min hånd. Så var den hjemme ! Nu begynder jeg at kunne se effekten af klikkertræningen !

Således opildnet af succes, så trænede jeg også lige lidt sit-bliv og dæk-bliv. Det med at blive i en position kan nemt blive et problem for en klikker-hund, så det vil jeg arbejde lidt med i disse dage.

Nå ja, så gik jeg iseng og sov sødt til vækkeuret ringede kl. 6.30.Dagbog søndag 25. februar 2007

Idag skulle vi tidligt afsted til Foxie første time på det nye hold med hvalpemotivation i Vejle. Der var mødt mange hvalpe frem, og Foxie startede med at gø af dem. Men hun fik hurtigt modet tilbage og hilste pænt på alle, også nogle voksne labradors, dog ingen gule..... Træningen gik godt og det var hyggeligt. Der var også en sød toller-han, som vi fik snakket godt med.

Hurtigt hjem og gøre klar til dagens næste begivenhed: TolKooi-træf. Idag skulle vi starte med at træne spor og apportering på pladsen under broen, så tingene skulle lige pakkes og så afsted.

Chili ankom tidligt og de 2 søstre legede godt sammen, og blev lynhurtigt smurt ind i mudder. Så ankom Bailey og legede lidt med. Efter hundenes mening stoppede vi legen alt for hurtigt, da der skulle gåes spor. Jeg havde lagt 3 spor lige inden de kom. 2 spor til hver hund, det første på 5 meter og det næste på 30 meter. "Færten" var levervand. Alle hvalpene gik efter min mening et flot og koncentreret spor.


Bailey og Chili viser god sporteknik.

Så fik Susanne og Anette en kort intro til sporudlægning og de prøvede selv at lægge et 30 m. spor ud.
Mens sporet blev lidt gammelt, så skulle vi lige træne lidt apportering. Dvs. Foxie var gået helt kold og var hoppet op i bilen for at lægge sig til at sove :-)

Apporteringen viste lidt om hvor effektiv en hvalpetest er. Hvalpene reagerer omtrent stadig som under testen. Bailey skulle lige gøres interesseret i dummien og ville så gerne løbe efter den. Han kommer også gerne tilbage med den, men specielt hvis Susanne lige pepper motivationen lidt op ved at løbe baglæns. Chili vil vældig gerne samle dummien op og løbe med den.....men hun ser absolut ingen grund til at aflevere den ! Så det kræver lidt arbejde med den selvstændige dame. Hun er forøvrigt absolut vildtspontan, idet hun stak af med en fasanvinge inden vi nåede at sige: ups!

Så klar til næste spor, men den lange træning havde sat sit præg på både Bailey og Chili. Men de nåede begge til slutningen på sporet og fik belønningen.

Hjem til en kop kaffe og hundesnak. Hvalpene legede sammen på skift og det var rigtig sjovt at se deres små særheder: Chili der ligger ned for at drikke vand, og Bailey som må ligge ned for at klø sig :o)

Prøv at gætte om vi har 3 hunde der snorksover i sofaen nu !

Dagbog lørdag 24. februar 2007

En dag med store planer og intet realiseret. Der var ½ cm. isslag overalt, så sportræningen blev aflyst og gåturene korte. Foxie kom med en tur på kirkegården, og så tilbragte vi aftenen i hyggeligt selskab med Pia og Dorthe. Foxie og Mille legede som sædvanligt så puderne fløj af sofaen.Dagbog fredag 23. februar 2007

Endelig fredag ! Vi havde begge mest lyst til at kaste os hjem på sofaen, men der er jo en regel: "En oplevelse om dagen....". Det er selvfølgelig Foxie der skal have en masse gode oplevelser, store som små. Så vi tog alle hundene i bilen og kørte ned i byen. Her tog vi Foxie i snor og gik en tur rundt, bla. ind til dyrehandlen for at spørge hvornår vi kunne forvente at modtage vores nye hundetegn ? De har været længe undervejs, men dyrehandlen kan jo selvfølgelig ikke svare på noget.....service er ikke noget man bruger særlig meget i nogle butikker.

Så videre til stranden ved Strib, hvor vi kunne gå en tur med hundene løse. Vi mødte en enkelt hund, og Foxie begyndte at gø på god afstand. Heldigvis kendte jeg hunden Sugar fra et af mine hvalpehold, og de fik alle lov at lege lidt. Så da vi mødte den næste hund gav Foxie sig ikke til at gø. Jeg har håb om at hun kommer sig over "hunde-skrækken" snart.

Javo skulle selvfølgelig lige ud at svømme en tur, og jeg havde mit hyr med at overbevise Delphi om at hun ikke skulle med. "Canadisk hårløs i løbetid" hører ikke til i vand på frysepunktet !!!

Hjem til ild i brændeovnen, Kim tog en tur i spaen og Helle beslaglagde sofaen, mens hunden fik deres mad i hver sin aktiveringsbold. Foxie prøver for første gang plastic-kødbenet og det kommer nok til at tage lidt tid at tømme den.
Ellers kan selv 2 tollere jo nyde at ligge på tæppet foran brændeovnene.......

Delphi og Foxie på tæppet foran brændeovnen.

Dagbog torsdag 22. februar 2007

Hjem fra arbejde og en tur ned i byen med Foxie. Jeg gik op af gågaden og mødtes med Kim som havde været en tur ved bageren....uuuhmm, Mozart-kugler....så nøjes med at gå en tur ned forbi noget vejarbejde, og så hjem......kage...

Efter kagen fik jeg trænet lidt plads og dæk med Foxie. Delphi fik lov at arbejde lidt med target til musemåtte, da vi jo snart skal igang med lydighedstræningen igen og jeg tænker musemåtten måske kan redde vores absolute "det-fungerer-bare-ikke-øvelse": fremsendingen.

Torsdag er jo "agility-aften", og denne gang tog vi alle 3 hunde med. Foxie synes det så vældig spændende ud når Javo legede med sin belønning: bolden, og fortalte højlydt at hun ville være med. Delphi peb når Javo løb, og Javo peb når Delphi løb. Så det var sikkert ganske skrækkeligt at være i hallen sammen med os.

Men træningen var god og vi nød det allesammen. Normalt kan jeg ikke træne ret meget med Delphi under løbetiden, men hun vil gerne løbe agility, omend hun bliver lidt ukoncentreret (læs: går væk og æder hestepærer), når jeg står og lytter til instruktørens forklaringer.Dagbog onsdag 21. februar 2007

Delphi er kommet i løbetid idag.....og det er nu så tilpas længe siden at hvalpene og tis-lugten forlod vores hus, at det rykker lidt i hvalpelysten. Men .... der skal nu ikke være nogen hvalpe før vi har set hvordan det første kuld udvikler sig :o)


Ellers var det tid for teori-aften på det nye hvalpehold Foxie og jeg starter på, så hundene fik en rolig aften og jeg kørte til Vejle i snevejret. Kim tog Foxie med på en tur i kvarteret, og da jeg kom hjem tog vi alle en runde i kvarteret.Dagbog tirsdag 20. februar 2007

Idag tog jeg Javo og Foxie på en tur i skoven, mens Kim tog Delphi med på den lange runde. Delphi trænger i den grad til at brænde noget energi af, og Foxie må jo ikke gå så langt endnu, så det kan være noget af et puslespil at få det til at gå op.

I skoven mødte vi så en dame med en westie og en hønsehund, og de var tydeligvis ikke gode til at hilse på andre hunde, så damen stoppede på god afstand og ventede på at vi gik forbi. Hendes hunde gik straks igang med at gø af os. Foxie fik åbenbart flashback til skovturen i uge 6, hvor hun blev overfaldet af en løs gul labrador (Foxie var selv i flexline), og hun begyndte at gø, gø, gø, og løbe rundt om mine ben. Tydeligvis meget fortvivlet over situationen. Hun kom først til sig selv igen, da vi var forbi hundene og de stoppede med at gø. Så vi har en stor opgave nu med at finde søde fremmede hunde og få dem til at møde os i skoven.

Senere på aftenen fik jeg trænet lidt stimuluskontrol på 'stå' og øvede også lidt plads, target, apportering og holde fast. Det hele går egentlig meget godt, men jeg er ved at trænge til forår og lange sommeraftener hvor man kan komme ud og lave noget med alle hundene.

Jeg fik en snak i telefonen med hundevennen Majbrit, en kort gå-tur i kvarteret og så i seng.Dagbog mandag 19. februar 2007

Foxie er kommet i 'spøgelsesalderen' og har brug for at danne nogle gode erfaringer med verden. Så vi tog hende og Delphi med på bytur og var bla. på banegården for at se på tog.
Senere på aftenen blev det til en lille gåtur i kvarteret, og ellers ikke andet.Dagbog søndag 18. februar 2007

Idag havde jeg besluttet mig for at prøve et slæbespor. (Tag evt. et kig i gæstebogen, hvis du vil vide hvorfor).
Så morgenen startede med at jeg delte en svinelever i 2, og den ene blev hakket i foodprocessoren, og den anden blev kogt.
Foxie blev pakket i bilen sammen med en bold, en dummy og nogle godbidder, og afsted til en af byens parker. Lige hvor vi parkerer er der åbent vand og meget tamme ænder og jeg var spændt på hvordan Foxie ville reagere. He he, den store andehund gav sig selvfølgelig til at gø af dem ! Hun er åbenbart på et udviklingstrin hvor hun er temmelig mistroisk overfor nye ting, og ænder faldt ind under den kategori. Jeg klikkede for ro og kontakt et par gange, og så var ænderne accepteret. Jeg benyttede chancen til at træne tolling, og hun lavede 5 perfekte tollinger på 10 meter.

Hen til parken og her bandt jeg hende til et træ (bjæf, bjæf), og lagde et slæb på 5 meter med godbidder som slut og straks derefter endnu et slæb på 30 meter. Jeg var lidt skeptisk mens jeg luntede afsted med lever i nylonstrømpe i snor og tænkte: "Der kommer ikke et brugbart spor ud af det her !". Derfor ventede jeg kun 5 minutter inden jeg gik igang med sporet, og tænk: Foxie var lidt forvirret over lugten i den første spor, men nåede rimelig hurtigt de 5 meter. Så havde hun fattet pointen og gik de 30 meter i fin stil. Hun krydsede lidt frem og tilbage over sporet midtpå, men det kan jeg sagtens acceptere på dette niveau. Da hun fandt belønningen: Sheba Tunfisk, så logrede den lille hale som ville den falde af.

Bagefter trænede jeg lidt stimuluskontrol på sit, et par strækninger frit følge og plads-position og et par enkelte apporteringer. Jeg prøver at klikke for "ro under kastet", men er så nødt til at bruge et "Ja" for at sætte hende igang med at hente dummyen. Det bryder lidt med min tanke om træningsmetoderne, men jeg tør ikke vente med at træne "ro under kast".
Så gik vi ned til at vandet og kikkede lidt på badebroer, tang etc. Jeg smed sten i vandet og klikkede hende for at tage kontakt til mig. Sjovt nok så blev hun mere interesseret i vandet, jo flere gange jeg klikkede for at hun kiggede på mig. Den skal jeg lige have gennemtænkt, for jeg må have gjort noget forkert.


Nå ja, så skal jeg forøvrigt også have sendt invitationer ud til næste TolKooi-træf idag.Dagbog lørdag 17. februar 2007

Dagen for Odense udstillingen var oprunden, og jeg havde aftalt med Anette og Martin (Chilis ejere), at vi skulle mødes derude. Tak for en hyggelig dag......jeg håber at Martin kan finde enkelte lyspunkter i at have brugt sin lørdag på at STÅ og se på bedømmelse af en hund, en hund mere, en hund mere.......:o)

Et uddrag af dagen: jeg fik snakket med en masse toller-ejere....men jeg nåede igen ikke at snakke med alle, da jeg bliver så optaget når selve udstillingen går igang. Jeg mødte en sød han-hvalp på 5 mdr.....som var mindre en Foxie er nu (mon jeg skal ændre race på Foxie til 'Grand Danois'?). Jeg fik kigget på en masse flotte han-hunde. Idag var der faktisk en del hanner som jeg kunne lide, men som sædvanligt så er mange af dem i tæt familie med Delphi eller passer af andre grunde ikke til hende.

Udstilling = shoppe: så jeg kom hjem med 2 nye halsbånd (et til Javo og et til Foxie), en kæmpe pose okseører, 3 poser halssener og en bunke tyggestave. Gæt om vi har en hvalp midt i tandsskifte :o)


Nå, vel hjemme kl. 16.30 så skulle hundene luftes og jeg prøvede at træne lidt apportering ude under broen. Men Foxie viste sig at være omtrent lige så træt som mig. Hun havde hjulpet Kim i haven hele dagen.
På vej hjem mødte vi Aslaug og hendes 3 dejlige bernere, så der skulle jo lige hilses på. Så vi nåede kun lige hjem inden vi skulle afsted igen. Vi var nemlig inviteret på dejlig aftensmad hos familien, yum yum. Foxie legede ihærdigt med Mille indtil søvnen ikke længere kunne holdes på afstand. Sidst på aftenen lå 5 stk. hunde sødt og sov.Dagbog torsdag 15. februar 2007

Yippiiii, så er agility-træningen startet igen !

Kim træner med Javo og Helle med Delphi. Begge hunde var rigtig glade for at gense en agilitybane efter 1½ års pause. Jeg havde forventet at Delphi ville være ukoncentreret og usikker, men hun fløj med god hastighed igennem banen. Hun har kun trænet et halvt år før, og jeg troede ikke at hun kunne så meget som hun allerede viste i aften. Nu skal øve-slalomen findes frem, så vi kan blive god til slalom.

Javo var i sit es og helt fokuseret på agilityen. Han fik da også givet Kim lidt sved på panden.

Hvor er det dejligt med træning hvor hundene med al tydelighed viser: "Ja, det synes vi er sjovt."


Foxie ????, ja, hun blev 'trænet' i at blive passet hos Kims mor, og det var også gået godt.Dagbog tirsdag 13. februar 2007

Ja, så er det blevet hverdag igen, og dermed også lidt småt med træningen. Igår fik Foxie lidt træning i stå i forskellige varianter og så en gå-tur med alle hundene.
Stå-træningen gik rigtig godt. Da jeg jo træner det hele med shaping, så er vi stadig kun nået til at jeg belønner for spontan adfærd, dvs. hun står af sig selv. Efter jeg er begyndt at dele det op, så jeg ikke blander stå, sit og dæk for meget, så er hun blevet meget mere stabil.

Idag blev det til en gå-tur med indlagt lege-stop hos Mille og Chico, og så ville jeg træne sit. Men hverken Foxie eller jeg var på toppen, så jeg tog istedet et par timers arbejde, mens alle hundene lå og sov i sofaen, side om side.

Jeg har forøvrigt opgivet alt håb om at Foxie ender med gode hofter/albuer. Når hun og Delphi leger herinde, så får Foxie utrolig mange slag og skub, da det går rigtig vildt for sig. Idag tog hun så et 1½ meter højt spring fra en trappe, direkte ned på forbenene.....det kan bare ikke være sundt for de små ben.


NÅ JA, så starter Helle og Delphi, og Kim og Javo på agility-træning på torsdag. Endelig kommer jeg igang med Delphi igen !Dagbog søndag 11. februar 2007

Idag stod i jagttræningens tegn, sammen med Majbrit som er vores trofaste hundetræningsveninde (Labrador og Gammel Dansk Hønsehund). Det er egentlig Delphi der har været med på disse ture, men nu er det jo Foxie jeg satser på med jagttræningen, altså måtte Foxie med idag.
Foxie fik hilst på alle fire hunde i Majbrits hus, og derefter begav vi os afsted.....i sne og kulde.

Jeg trænede fløjteindkald med Foxie, og hun kom som en hvirvelvind. Dejligt at det stadig virker.

Min store kamp med Delphi er "ro på post" og "lad-så-for-pokker-være-med-at-knaldapportere-din-lille-røde-djævel" ! Det lærte hun aldrig som hvalp, og hun EEELLLSKEER at løbe efter apporter. Så det skal Foxie lære fra starten af, og jeg trænede kontakt med Foxie, mens Majbrit kastede med nogle dummier. Det gik rigtig fint.

Så prøvede vi lidt apportering, og det gik godt med de kendte apporter som vi leger med i stuen. Meeeen, til sidst synes Foxie da lige at hun ville prøve at beholde kanindummien og hygge sig lidt med den. Jeg skulle selvfølgelig være stoppet efter nogle få kast, men jeg har en dum tendens til altid at skulle prøve lidt for meget når jeg går igang med noget nyt.

Den dumme tendens viste sig også da vi lige skulle prøve at lægge tingene ud i et søg, og se hvad der skete. Tja, Foxie fandt de fleste ting, apporterede en enkelt og flyttede lidt på en. Så: "Helle, skam dig ! Vent med at lave søg udendørs i snestorm til Foxie er sikker i opsamling hjemme og i haven !".

Majbrits træning.....ja, hendes sorte lyn henter jo alt der falder fra himlen og/eller ligger på jorden. Så både dobbelt-markeringer og søg gik rigtig godt. Skønt at se hvad det kan ende med engang.


Godt hjemme igen var det tid til et timelangt spa-bad og et griseøre. Gæt selv fordelingen !

Senere på aftenen fik jeg endeligt lavet en kriterie-plan til klikker-forløbet med grundfærdighederne, og vi trænede lidt på dæk. Foxie har nu et hurtigt spontan dæk med halelogren, og jeg skal til at have stimuluskontrol på, altså kommando. Desuden arbejder vi på dæk under langsom baglæns gang.Dagbog lørdag 10. februar 2007

Lettere høj ovenpå Foxies første spor igår, så besluttede jeg mig for at lægge endnu et spor i dag. Denne gang 25 meter og 20 minutter gammelt.

Udlægningen gik lidt lettere idag, men jeg er og bliver åbenbart en tumpe. Der var rimelig vindstille da jeg gik ud og derfor tænkte jeg ikke spor over vindretningen. Jeg tjekkede hellere ikke området og stod under udlægningen pludseligt 'ansigt til ansigt' med en stor hundelort, og måtte lave et knæk......på Foxie andet spor, ever !

Da vi skal gå sporet, så er vinden taget til og vi har stik modvind på første del og brav sidevind på afslutningen.......og vi nåede da til slutningen, men kønt var det ikke.

Allerede på anden dagen har jeg effekten af dagbogen: "NOTAT TIL HELLE": Tjek vind og område INDEN du lægger et spor.


Så har Chili været på besøg sammen med Anette og Martin. De ville gerne høre lidt mere om apporteringstræningen, og vi brugte vel totalt set 20 minutter på apportering og så de øvrige 3,5 time på hvalpeleg og hyggesnak. HERLIGT !

Foxie er godt brugt nu, og jeg gætter på at Chili sov på vej hjem i bilen. De 2 søstre legede rigtig godt sammen idag, men indimellem blev det nu lidt vildt, specielt når Delphi også ville være med.
Til min helt store overraskelse: Javo er forelsket i Chili.......og det var den hvalp han hadede mest da de boede her, og faktisk en af grundene til at vi ikke beholdt Chili. Men det var nu dejligt at se ham lege med hvalpene.


Chili ser stadig rigtig godt ud, og nu kommer hun måske med på klub udstillingen i Strib. Foxie er tilmeldt.Dagbog fredag 9. februar 2007

Jeg har besluttet at jeg vil prøve at føre en dagbog. Dels fordi jeg hygger mig meget med at læse andres dagbøger om hundelivet, og dels fordi jeg lige nu mangler lidt struktur på træningen af hundene. Forhåbentlig vil dagbogen enten tvinge mig til at planlægge lidt bedre eller belyse manglen på planlægning :-)

Jeg har tidligere mumlet lidt i nyhederne om hvad planener for 2007 er, og tja, det har allerede ændret sig. Så jeg har indsat mit nye bud på årets planer i toppen af siden......så jeg husker dem !
Nogle vil bemærke at planerne om jagttræning med Delphi er forsvundet: dygtigt observeret !
Med 100 timers overarbejde henover forår og sommer, så har jeg måtte skrue ned for ambitionsniveauet, og er landet på dette: Delphi trænes i LP og agility. Foxie trænes i LP og jagt. Jeg kan simpelthen ikke nå at træne dem begge til det hele.

Nå, dagen er ellers gået med at handle hundeting. Vores lokale dyrehandler har 25% rabat og da vi jo har udvidet hundebestanden til 3 stk. så manglede der flexline, sele, hundeseng, hundegitter til bilen, madskåle etc. Nå ja, så sneg der sig vist også en kanindummy og andet godt med i kurven.
Delphi tilbød at demonstrere den nye hundeseng og Foxie viser den nye 'kanin'. (uh, hvor ser Foxie dog tumpet ud i close-up !)Delphi som sengemodel og Foxie med 'kanin'.


Senere på dagen fik jeg lyst til at prøve et godbids-spor a la DcH med Foxie. Jeg har altid tidligere kun prøvet "målbilled"-spor og blodspor med Delphi, så det skal jo nok blive sjovt........
Nej, jeg overvejer faktisk om det ikke er nemmere med blodspor.....tænk at man skal holde balancen med at sætte fødderne præcist foran hinandnen, og ovenikøbet bøje sig ned for at lægge en godbid i hvert hælaftryk ! Med en discuprolaps i ryggen og lettere svimmelhed i hovedet, så blev det næsten en uoverskuelig opgave.
Men Foxie gik sporet (20 m). rigtig godt og koncentreret, så det var en succes for hende.